Αυλαία, Φώτα

Δεν ήταν η πρώτη φορά που επισκέφτηκα τη Νίσυρο. Η πρώτη μου επίσκεψη στο ιδιαίτερο αυτό ηφαιστειογενές νησί των Δωδεκανήσων χρονολογείται το 2010. Τότε ένα φίλος μου με καταγωγή από την Νισύρο, μας πρότεινε να περάσουμε ένα εναλλακτικό καλοκαίρι. Δεν τον πίστεψα! Οι περιγραφές του και τελικά η προσμονή του τον δικαίωσαν.

Την  ενέργεια που αποπνέει το νησί, την αφουγκράζεσαι μόλις η μπουκαπόρτα του καραβιού ανοίξει και πριν ακόμη αυτό δέσει στο λιμάνι. Ξαφνικά διαισθάνεσαι πως ο χρόνος έχει σταματήσει και βρίσκεσαι στα νησιά των παιδικών σου χρόνων.

Στο Μανδράκι, λιμάνι και πρωτεύουσα της Νισύρου που είναι αμφιθεατρικά χτισμένο,  δεσπόζει το Ενετικό Κάστρο και το μοναστήρι της Παναγίας της Σπηλιανής.

Όμορφα νησιώτικα ασβεστωμένα σπίτια φτιαγμένα με ηφαιστειακά υλικά, το ένα κολλητά στο άλλο, με τα ξύλινα μπαλκόνια τους να είναι σε απόσταση αναπνοής. Πλατείες στρωμένες με βότσαλα, όπως η πλατεία Δελφινιών.

Θα μπορούσα να αναλωθώ σε τουριστικές περιγραφές της άγριας ομορφιάς και της απόκοσμης θέας που προσφέρει το ηφαίστειο Στέφανος. Όμως ο στόχος αυτού του άρθρου είναι να αναδείξουμε μια προσπάθεια διάσωσης της οινικής παράδοσης της Νισύρου κι ας αφήσαμε τον χρόνο να κυλά.

 

 

Αυλαία 2

Δέκα χρόνια μετά, το 2023 επιστρέφουμε στη Νίσυρ, για να δούμε εάν θα νιώσουμε την ίδια ενέργεια. Και ω του θαύματος! Η ίδια ατμόσφαιρα με μια διαφορά. Ο τουρισμός κάνει αισθητή την παρουσία του ευτυχώς μόνο για λίγες ώρες. Είναι ο ερχομός των τουριστών με το πρωινό πλοίο από τα Καρδάμαινα για την καθιερωμένη επίσκεψη στο ηφαιστειολογικό μουσείο στα Νικιά και κάποιες  βόλτες στο Μανδράκι.

Αργά το μεσημέρι και όταν τα πλοία αναχωρούν οι νωχελικοί ρυθμοί επιστέφουν. Γίνονται πιο έντονοι όταν επισκεφτείς το εμβληματικό κτίριο  που στεγάζει την πηγή των Λουτρών, γνωστή για τα νατροχλωριο-θειούχα νερά της με μέγιστη θερμοκρασία 46ºC.

Τυχαία ένα ζεστό μεσημέρι στα Λουτρά συζητώ για κρασιά με τον υπεύθυνο λουτροκώμο.  Αυτός μου προσφέρει την πληροφορία. Υπάρχει κάποιος στο νησί που έχει διασώσει και καλλιεργεί τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Μαυροθήλυκο. Οι εξελίξεις τρέχουν. Κλείνεται η συνάντηση και το επόμενο πρωί συναντώ τον Μιχάλη Ανδριώτη  οινοποιό.

 

 

Ο ίδιος μας διηγείται την ιστορία του:

 

 Γεννήθηκα στη Νίσυρο πριν 78 χρόνια από πολυμελή φτωχική οικογένεια. Φοίτησα στο Δημοτικό και πήρα το απολυτήριο Λυκείου το 1965. Ήταν η πρώτη χρονιά επί Γεωργίου Παπανδρέου που συστάθηκε το Λύκειο στην Ελλάδα. Έκανα τη 29μηνη θητεία μου στον ελληνικό στρατό. Το 1968 βρέθηκα στη Ν. Υόρκη, καθώς η υπόλοιπη οικογένεια μου βρισκόταν ήδη εκεί. Σπούδασα λογιστικά, δούλεψα και έζησα25 χρόνια. Γύρω στο 1988 επέστρεψα στη Νίσυρο, παντρεύτηκα και δημιούργησα την οικογένειά μου. Ασχολήθηκα με τα αμπέλια μου και τα κτηματομεσιτικά. Διαθέτω 900 ρίζες κλήματα που βρίσκονται στο Μαντράκι, στην περιοχή Κρανί.

Καλλιεργώ τις ποικιλίες Ασσύρτικο, Αθήρι και τη γηγενή ερυθρή ποικιλία Μαυροθήλυκο.

Παράγω δύο κρασιά. Το ροζέ από Ασσύρτικο, Αθήρι με νισυρικά φαραόσυκα, Τα βάζω ολόκληρα και καθαρισμένα και ζυμώνονται όλα μαζί. Η ζύμωση κρατά κάποιες ημέρες.  Μετά από δοκιμές σταματώ τη ζύμωση και το δοκιμάζω. Ο τρύγος ξεκινά τις πρώτες μέρες του Αυγούστου και πριν τον 15Αύγουστο.

 

 

Καλλιεργώ επίσης και την τοπική ερυθρή ποικιλία Μαυροθήλυκο. Το 2000 δώσαμε κλήματα στο Ινστιτούτο Αμπέλου και μετά τη φύτευση του σε πειραματικό αμπελώνα και την οινοποίηση του το θεώρησαν πολύ αξιόλογο και μέσω του φυτωρίου Μπακασιέτα μπήκε στο εμπόριο. Από λάθος ονομάστηκε Μαυροθήρικο. Η σωστή του ονομασία είναι Μαυροθήλυκο. Μαύρο από το χρώμα και θηλυκό, επειδή ήταν γλυκό το σταφύλι και το προτιμούσαν οι γυναίκες.

Παράγω λίγες φιάλες για τους φίλους και την οικογένεια. Είναι κρασιά ποιοτικά και εκφράζουν το terroir της Νισύρου.

 

 

Αυλαία 3

 

Η ομάδα του Allwinestories δοκιμάζει τα κρασιά του Μιχάλη Ανδριώτη

Ροζέ

Ποικιλιακή Σύνθεση Ασσύρτικο Αθήρι με Φαραόσυκο 2022

Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές

Αλκοόλ 12,5%

Όψη; Λαμπερή, χρώμα βαθύ  με πορτοκαλί ανταύγειες

Μύτη: ανθική, ένταση μέτρια plus στα πρωτογενή ανθικά, λεμόνι, ροδάκινο και στα δευτερογενή μέλι και σύκο.

Στόμα: ξηρό, δροσιστική οξύτητα, μέτριο αλκοόλ, μέτριο σώμα,έντονη ορυκτότητα,  ένταση  εξελιγμένο, καλή επίγευση

Ποιότητα: Πολύ καλή

Επίπεδο ετοιμότητας για κατανάλωση: Πίνεται τώρα και για 3 ακόμη χρόνια.

Συνδυάζεται με πιάτα ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας, θαλασσινά, γαρίδες, ψητά ψάρια, τυριά Νισύρου, όπως το τυρί της τρυγιάς, βουτηγμένο κατσικίσιο  τυρί σε κρασί αλλά και μόνο του ως απεριτίφ.

 

Ερυθρός οίνος Μαυροθήλυκο 2021

Ποικιακή Σύνθεση: Μαυροθήλυκο

Ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές

Αλκοόλ 13,5%

Όψη; Λαμπρή, χρώμα βαθύ  πορφυρό

Μύτη: μέτρια ένταση, πρωτογενή ανθικότητα, βιολέτα, μαύρο και κόκκινο φρούτο δαμάσκηνο, μύρτιλο. Δευτερογενή βοτανικότητα, τσάι.

Στόμα: ξηρό, οξύτητα,μέτρια, μέτριο αλκοόλ, μέτριο σώμα, μέτρια plus ένταση  μέτριες τανίνες  επίγευση μέτρια, πρωτογενή ανθικότητα, βιολέτα, μαύρο και κόκκινο φρούτο δαμάσκηνο, μύρτιλο. Δευτερογενή βοτανικότητα, δέρμα, κασίς

Ποιότητα: Πολύ καλή

Επίπεδο ετοιμότητας για κατανάλωση: Πίνεται τώρα και έχει δυνατότητα παλαίωσης

Συνδυάζεται με πιάτα  αυθεντικής  κουζίνας της Νισύρου, τον περίφημο καπαμά(γεμιστό αρνί με ρύζι και συκωτάκια), μπογάνα (αρνί στη γάστρα με σκόρδο και πατάτες), της ώρας, και λιπαρά ψάρια.

 

ΟΙ ετικέτες των κρασιών απεικονίζουν ένα κέντημα της μητέρας του οινοποιού Μαρίας Ανδριώτη δημιούργησε το 1931 σε ηλικία 18 ετών. Το θέμα της ετικέτας παρουσιάζει τη θεά Αφροδίτη πάνω στο άρμα του θεού Ήλιου.

Όπως εύστοχα αναγράφεται στην πίσω ετικέτα το αποτέλεσμα της Τιτανομαχίας ήταν η Νίσυρος. Απο’ κει και πέρα ο αγώνας του ανθρώπου ξεχώριζε στην τέχνη, στα γράμματα, στο ψάρεμα, στην καλλιέργεια.

Άλλες εποχές ήταν φημισμένη η Νίσυρος για τα σύκα και τα σταφύλια της. Και μ’ αυτήν την παράδοση δεθήκαμε.

Γευθείτε το κρασί μας από την Ηφαιστειογενή γη του Πολυβώτη και του θεού της αρμυρής Θάλασσας και κάντε ένα νοερό ταξίδι στη Νίσυρο.

Στην υγεία σας!

Photo Credit: Maria Andriotis, Allwinestories