Πώς ο Christophe Hansen θα μπορούσε να αναμορφώσει την ευρωπαϊκή παραγωγή κρασιού.

 

Ο ευρωπαϊκός αμπελοοινικός τομέας βρίσκεται σε μια κρίσιμη στιγμή, αντιμετωπίζοντας προκλήσεις από τον παγκόσμιο ανταγωνισμό, την κλιματική αλλαγή και την αλλαγή των γεωργικών πολιτικών. Καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση επανεξετάζει την προσέγγισή της στη γεωργία μέσω των επερχόμενων μεταρρυθμίσεων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΓΠ), ο διορισμός του Christophe Hansen ως Επιτρόπου Γεωργίας και Τροφίμων υπόσχεται αλλά και προκαλεί αβεβαιότητα. Ο Hansen, Λουξεμβούργιος ευρωβουλευτής, διορίστηκε από την Ursula von der Leyen, πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για να αναλάβει αυτόν τον κρίσιμο ρόλο στο επόμενο εκτελεστικό όργανο της ΕΕ. Η ηγεσία του θα μπορούσε να διαμορφώσει το μέλλον της ευρωπαϊκής οινοπαραγωγής, ιδίως καθώς ο τομέας παλεύει με τις πιέσεις βιωσιμότητας και τις οικονομικές πιέσεις.

Ο διορισμός του Hansen έρχεται σε μια περίοδο αυξημένων εντάσεων εντός των γεωργικών κοινοτήτων της Ευρώπης. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι σε πολλές χώρες της ΕΕ πραγματοποίησαν πρόσφατα διαδηλώσεις, ζητώντας μεταρρύθμιση της γεωργικής πολιτικής για την καλύτερη αντιμετώπιση των αναγκών τους. Καθώς η ΕΕ προετοιμάζεται για το πλαίσιο της ΚΓΠ μετά το 2028, ο Hansen αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στο σχεδιασμό και τη διαπραγμάτευσή του. Η ηγεσία του θα μπορούσε είτε να επιβεβαιώσει την υφιστάμενη κατάσταση είτε να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο η Ευρώπη στηρίζει τους γεωργικούς της τομείς, συμπεριλαμβανομένης της αμπελουργίας.

Στο επίκεντρο της γεωργικής συζήτησης βρίσκεται η προσπάθεια για μια πιο δίκαιη κατανομή των πληρωμών της ΚΓΠ. Οι αγρότες και οι παραγωγοί μικρής κλίμακας ζητούν εδώ και καιρό την ανακατανομή αυτών των κονδυλίων, τα οποία συχνά ευνοούν τις βιομηχανικές εκμεταλλεύσεις μεγάλης κλίμακας. Ο πρόσφατος Στρατηγικός Διάλογος για το μέλλον της γεωργίας, ένα φόρουμ που συγκέντρωσε ενδιαφερόμενους από τον γεωργικό, αγροτικό και ακαδημαϊκό τομέα, υπογράμμισε την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις που θα στοχεύουν εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη οικονομικής στήριξης. Για τον ευρωπαϊκό αμπελοοινικό τομέα, ιδίως για τα μικρά και μεσαία οινοποιεία, αυτό αποτελεί ένα πιθανό σημείο καμπής. Εάν ο Hansen ευθυγραμμιστεί με αυτές τις συστάσεις, μια πιο δίκαιη κατανομή των πληρωμών της ΚΓΠ θα μπορούσε να ωφελήσει τους παραγωγούς που επικεντρώνονται σε υψηλής ποιότητας, χειροποίητους οίνους και όχι σε οίνους μαζικής παραγωγής από αμπελώνες μεγάλης κλίμακας.

Στήριξη των μικρότερων οινοπαραγωγών

Ο ευρωπαϊκός κλάδος του κρασιού είναι τεράστιος και ποικιλόμορφος, με μικρά οικογενειακά κτήματα να συνυπάρχουν με αμπελώνες βιομηχανικής κλίμακας. Η ΚΓΠ έχει ιστορικά επικριθεί για το γεγονός ότι ευνοεί δυσανάλογα τους τελευταίους, και πολλοί οινοπαραγωγοί επιθυμούν διακαώς την αλλαγή. Με τον Χάνσεν στο τιμόνι της γεωργικής πολιτικής της ΕΕ, ο αμπελοοινικός τομέας μπορεί να δει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο κατανέμονται οι επιδοτήσεις. Οι μικρότεροι οινοπαραγωγοί, ιδίως εκείνοι που δίνουν προτεραιότητα στην ποιότητα έναντι της ποσότητας, θα μπορούσαν να υποστηριχθούν καλύτερα στο πλαίσιο ενός πιο δίκαιου μοντέλου χρηματοδότησης.

Τέτοιες μεταρρυθμίσεις θα ήταν σύμφωνες με την αναμενόμενη εστίαση του Χάνσεν στη δικαιοσύνη και τη βιωσιμότητα, όπως προτείνεται από τις πρόσφατες συστάσεις του Στρατηγικού Διαλόγου. Διοχετεύοντας περισσότερους πόρους προς τα μικρά και μεσαία οινοποιεία, η ΕΕ θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση της πολιτιστικής και περιφερειακής ποικιλομορφίας των ευρωπαϊκών κρασιών. Αυτό θα επέτρεπε στους μικρότερους παραγωγούς να ανταγωνίζονται αποτελεσματικότερα τα μεγαλύτερα οινοποιεία και τους παραγωγούς της μαζικής αγοράς, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι παραδοσιακές τεχνικές οινοποίησης και οι τοπικές ποικιλίες θα συνεχίσουν να ευδοκιμούν.

Προώθηση της βιωσιμότητας στην αμπελουργία

Η βιωσιμότητα είναι ένας άλλος βασικός τομέας στον οποίο η θητεία του Hansen θα μπορούσε να επηρεάσει τον αμπελοοινικό τομέα. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες γίνονται όλο και πιο επιτακτικές για τους οινοπαραγωγούς σε όλη την Ευρώπη, καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις περιοχές καλλιέργειας σταφυλιών με βαθύτατους τρόπους. Από την αλλαγή των καιρικών συνθηκών μέχρι την άνοδο της θερμοκρασίας, οι προκλήσεις της παραγωγής κρασιού σε έναν κόσμο που θερμαίνεται είναι σημαντικές. Το γεωργικό όραμα του Χάνσεν είναι πιθανό να δώσει έμφαση στη σημασία των φιλικών προς το περιβάλλον γεωργικών πρακτικών, και αυτό θα μπορούσε να επεκταθεί και στην αμπελουργία.

Ένας από τους πιο ελπιδοφόρους δρόμους για την ηγεσία του Hansen από αυτή την άποψη είναι η προώθηση βιώσιμων αμπελουργικών πρακτικών, όπως η βιολογική γεωργία, η βιοδυναμική και η μείωση των χημικών εισροών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη θέσει φιλόδοξους στόχους για την περιβαλλοντική βιωσιμότητα μέσω της Στρατηγικής Farm to Fork, η οποία αποσκοπεί στο να καταστήσει τα διατροφικά συστήματα της ΕΕ πιο βιώσιμα. Η Hansen θα μπορούσε να αξιοποιήσει αυτή τη στρατηγική για να προσφέρει οικονομικά κίνητρα και τεχνική υποστήριξη στους οινοπαραγωγούς που υιοθετούν πιο πράσινες πρακτικές.

Για πολλά οινοποιεία, ιδίως εκείνα που έχουν ήδη δεσμευτεί σε βιολογικές ή βιοδυναμικές μεθόδους, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει διευρυμένη πρόσβαση σε χρηματοδότηση και πόρους. Ο Χάνσεν μπορεί επίσης να πιέσει για την ευρύτερη υιοθέτηση συστημάτων πιστοποίησης της αειφορίας, γεγονός που όχι μόνο θα ωφελούσε το περιβάλλον αλλά και θα ενίσχυε την εμπορευσιμότητα των ευρωπαϊκών κρασιών στους ολοένα και πιο οικολογικά ευαισθητοποιημένους καταναλωτές. Επιπλέον, η προώθηση της βιωσιμότητας στον κλάδο του κρασιού ευθυγραμμίζεται με τον ευρύτερο στόχο της ΕΕ για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς τον άνθρακα έως το 2050.

Εμπορικές διαπραγματεύσεις και προστασία του ευρωπαϊκού οίνου

Μια άλλη κρίσιμη πτυχή της δυνητικής επιρροής του Hansen στον αμπελοοινικό τομέα θα είναι ο ρόλος του στις εμπορικές διαπραγματεύσεις. Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας κρασιού στον κόσμο και οι διεθνείς εμπορικές συμφωνίες διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση της τύχης των οινοπαραγωγών της. Οι δασμοί, οι ποσοστώσεις και οι εμπορικοί φραγμοί μπορούν είτε να ενισχύσουν είτε να εμποδίσουν την πρόσβαση των ευρωπαϊκών κρασιών στις παγκόσμιες αγορές, ιδίως σε προσοδοφόρες περιοχές όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Κίνα και η Ιαπωνία.

Η εμπειρία του Hansen ως ευρωβουλευτή και το υπόβαθρό του στις ευρωπαϊκές υποθέσεις υποδηλώνουν ότι θα μπορούσε να υιοθετήσει μια προληπτική προσέγγιση στη διαπραγμάτευση ευνοϊκών εμπορικών συμφωνιών για την αμπελουργία της ΕΕ. Το ενδιαφέρον του θα επικεντρωθεί πιθανότατα στη διασφάλιση ότι οι Ευρωπαίοι οινοπαραγωγοί μπορούν να ανταγωνίζονται δίκαια στην παγκόσμια σκηνή, προστατεύοντας παράλληλα την ιδιαιτερότητα των προϊόντων τους. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την υπεράσπιση των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ), όπως η ονομασία προέλευσης (DO), η οποία διασφαλίζει τη φήμη των οίνων συγκεκριμένων περιοχών, όπως η σαμπάνια, το Κιάντι και η Ριόχα.

Σήμανση και γεωγραφικές ενδείξεις

Πέρα από το εμπόριο, η προσέγγιση του Χάνσεν στα ρυθμιστικά πλαίσια -ιδιαίτερα όσον αφορά την επισήμανση και τις γεωγραφικές ενδείξεις- θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά τους ευρωπαίους οινοπαραγωγούς. Οι γεωγραφικές ενδείξεις είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ακεραιότητας και της ταυτότητας των ευρωπαϊκών οίνων. Η προστασία αυτή διασφαλίζει ότι μόνο οι οίνοι που παράγονται σε συγκεκριμένες περιοχές με παραδοσιακές μεθόδους μπορούν να φέρουν τα ονόματα των περιοχών αυτών στις ετικέτες τους.

Ο Hansen αναμένεται να ενισχύσει την επιβολή αυτών των κανονισμών, ενδεχομένως αυστηροποιώντας τους κανόνες γύρω από τα προϊόντα απομίμησης ή την παραπλανητική επωνυμία που θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την αξία των ευρωπαϊκών γεωγραφικών ενδείξεων. Διασφαλίζοντας αυτές τις ονομασίες, ο Hansen θα συμβάλει στη διασφάλιση ότι τα ευρωπαϊκά κρασιά διατηρούν το κύρος και την αυθεντικότητά τους τόσο στις εγχώριες όσο και στις διεθνείς αγορές. Αυτό θα μπορούσε επίσης να ενισχύσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στο εξωτερικό, όπου τα ευρωπαϊκά κρασιά συχνά απαιτούν υψηλές τιμές με βάση την ποιότητα και την κληρονομιά τους.

Μια μετασχηματιστική εποχή για το ευρωπαϊκό κρασί;

Καθώς ο Christophe Hansen αναλαμβάνει τον ρόλο του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γεωργίας και Τροφίμων, οι πολιτικές και οι αποφάσεις του θα μπορούσαν να δρομολογήσουν σημαντικές αλλαγές για τον αμπελοοινικό τομέα. Από τη μεταρρύθμιση των επιδοτήσεων της ΚΓΠ έως την υποστήριξη βιώσιμων πρακτικών και την πλοήγηση σε πολύπλοκες εμπορικές διαπραγματεύσεις, ο αντίκτυπος του Hansen στο ευρωπαϊκό κρασί θα μπορούσε να είναι εκτεταμένος. Είτε αναδειχθεί ως σταθερός σύμμαχος των οινοποιών μικρής κλίμακας είτε ως υπέρμαχος της βιωσιμότητας, η θητεία του θα διαμορφώσει αναμφίβολα το μέλλον ενός από τα πιο αγαπημένα γεωργικά προϊόντα της Ευρώπης. Ο κόσμος του κρασιού θα παρακολουθεί στενά καθώς ο Χάνσεν αναλαμβάνει τα ηνία και αρχίζει να καθορίζει την κληρονομιά του σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Πηγή: VINETUR