Το ένα τρίτο των διεθνών εμπόρων θεωρεί ότι τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ είναι της μόδας, ενώ το ένα τέταρτο αυτών βασίζεται σε κρασιά χωρίς αλκοόλ. Μια μελέτη που διεξήγαγε η ProWein σε 16 χώρες παρουσιάζει λεπτομερώς τις διαφορές ανά γεωγραφική περιοχή και τύπο προϊόντος.
Ενθαρρυμένος από την επιτυχία των ζύθων και των μηλίτη, ο αμπελοοινικός τομέας έχει ξεκινήσει τα τελευταία χρόνια την παραγωγή και την εμπορία προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ. Αυτό ήταν απαραίτητο, διότι σύμφωνα με το βρετανικό ινστιτούτο The IWSR, οι πωλήσεις προϊόντων χωρίς χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ ξεπέρασαν τα 11 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 σε δέκα βασικές αγορές σε όλο τον κόσμο, για ετήσιο ρυθμό αύξησης που αναμένεται να ανέλθει στο 7% έως το 2026. Η καινοτόμος πτυχή των προϊόντων, οι σημαντικές τεχνολογικές εξελίξεις και η σαφής επιθυμία των καταναλωτών να μετριάσουν την κατανάλωση αλκοόλ, δίνουν αναμφισβήτητα νέα ώθηση στην κατηγορία.
Η φορολογία παίζει ρόλο σε ορισμένες χώρες
Τον Νοέμβριο του 2022, σχεδόν 1.150 έμποροι κρασιού, εισαγωγείς, διανομείς, εστιάτορες και ξενοδόχοι συμμετείχαν σε έρευνα για να μετρήσουν τις εμπορικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στα κρασιά, σε όλες τις κατηγορίες μαζί, το 2023. Όπως είναι αναμενόμενο, οι φυσαλίδες έρχονται στην κορυφή, ακολουθούμενες από τα λευκά κρασιά, μετά τα κόκκινα και τα ροζέ. Αλλά στην πέμπτη θέση, με 33% των ψήφων, βρίσκονται τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ, μπροστά από τα προϊόντα χωρίς αλκοόλ (24%). Ανά γεωγραφική περιοχή, ωστόσο, προκύπτουν σημαντικές διαφορές. Η Μεγάλη Βρετανία βρίσκεται αναμφισβήτητα στην πρωτοπορία του κινήματος, με έως και 67% των επιχειρηματιών να αναμένουν καλές επιδόσεις για τα κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ το 2023 (έναντι 53% για τα προϊόντα χωρίς αλκοόλ). Δεν περιμέναμε λιγότερα από τον πρόδρομο του "ξηρού Ιανουαρίου". Μια θέση που η μελέτη της ProWein αποδίδει επίσης στο βρετανικό φορολογικό σύστημα, το οποίο φορολογεί ελάχιστα ή καθόλου την κατηγορία.
Η Γαλλία εξακολουθεί να είναι λάτρης των ροζέ, συμπεριλαμβανομένων των αποαλκοολούχων
Ακολουθούν οι χώρες της βόρειας Ευρώπης -Ολλανδία, Φινλανδία και Γερμανία- για τα προϊόντα χωρίς αλκοόλ και η Νορβηγία, οι ΗΠΑ και η Ολλανδία για τα κρασιά με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Τα τελευταία είναι γενικά πιο δημοφιλή από τα πρώτα, συγκεντρώνοντας πάνω από το 50% των θετικών απόψεων στις τρεις πρώτες αγορές. Ανά τύπο προϊόντος, οι λευκοί και οι αφρώδεις οίνοι ξεχωρίζουν σαφώς, πιθανώς για τεχνικούς λόγους, προσφέροντας καλύτερες οργανοληπτικές επιδόσεις. Όσον αφορά τα σημεία πώλησης, οι φυσαλίδες χωρίς χαμηλή περιεκτικότητα προηγούνται όσον αφορά τις εμπορικές τους δυνατότητες το 2023 στη Βόρεια Αμερική, τη Σκανδιναβία και την Ιταλία. Για τους λευκούς οίνους, αυτές είναι οι σκανδιναβικές χώρες- στη Γαλλία, πάνω από το 50% των επιχειρηματιών αναμένουν καλές επιδόσεις για τους αφρώδεις οίνους και τους λευκούς οίνους χωρίς χαμηλή περιεκτικότητα. Για τα ροζέ, οι γαλλικές προβλέψεις απηχούν τη συνολική εξέλιξη της αγοράς: Το 49% των ερωτηθέντων αναμένει καλές προοπτικές για τα ροζέ χωρίς ή με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ το 2023. Τέλος, για τα ερυθρά, οι σκανδιναβικές χώρες έχουν το προβάδισμα, ακολουθούμενες από τον Καναδά και τις ΗΠΑ: περισσότερα από τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα επιτύχουν καλά αποτελέσματα φέτος. Ακόμη και οι παραδοσιακές χώρες παραγωγής, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Ιταλία, βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, όχι όμως και η Γαλλία.
Εμπόδια στην υιοθέτηση από τους παραγωγούς
Όσον αφορά τη μετατροπή αυτών των προβλέψεων σε αναφορές, ένας στους δύο εμπόρους που βλέπουν θετικές προοπτικές επιθυμεί να αναφερθεί φέτος σε οίνους χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ ή χωρίς αλκοόλ, δηλαδή το 16% του δείγματος στο σύνολό του για το πρώτο και το 11% για το δεύτερο. Μόνο το 30% αυτών των επιχειρηματιών που είναι αισιόδοξοι για τις δυνατότητες της κατηγορίας δεν σκοπεύουν να την αναφέρουν, επειδή θεωρούν ότι η προσφορά της είναι ήδη αρκετά απασχολημένη. Αντίστροφα, ωστόσο, ο ενθουσιασμός δεν είναι ο ίδιος: μόνο το 30% των παραγωγών που βλέπουν εμπορικές δυνατότητες σκοπεύουν να προσφέρουν κρασιά χαμηλής περιεκτικότητας σε αλκοόλ, ενώ για τα κρασιά χωρίς αλκοόλ το ποσοστό ανέρχεται στο 15%, με αποτέλεσμα το 10% και το 3% αντίστοιχα του συνολικού δείγματος. Ορισμένοι θεωρούν ότι προσφέρουν ήδη αρκετά, ενώ άλλοι εμποδίζονται από την πολυπλοκότητα της διαδικασίας αποαλκοολούχισης και τις ελάχιστες ποσότητες που απαιτούνται από τους παρόχους υπηρεσιών.
Τέλος, η καινοτομία θα είναι αναμφίβολα στο επίκεντρο της επιτυχίας της κατηγορίας, όπως δείχνει το αφρώδες μη αλκοολούχο ροζέ που πρότεινε η Αυστραλή τραγουδίστρια Kylie Minogue, ένα μείγμα σταφυλιών και πράσινου τσαγιού.
Πηγή: Vitisphere