Marinos Skolarikos 2021-022-06

Founder

 

Η Burgundia Oenologie κατέληξε σε συμφωνία με το Εργαστήριο Lesimple, στο Chablis με εξειδίκευση στα κρασιά της Yonne.

  • κ. Κυνηγόπουλε, είστε ο διευθυντής της Burgundia Oenologie. Ποια είναι η φιλοσοφία σας στον τομέα της εργασίας σας;

Από τη στιγμή που δημιουργήθηκε η Burgundia Oenologie προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες με ένα πνεύμα πρωτοποριακό. Μέσα από τις επαφές με τους πελάτες μας, την επάρκεια και την ικανότητα των οινολόγων μας να προσαρμόζονται στις ανάγκες κάθε τομέα, το εργαστήριο κατάφερε να έχει ενεργό ρόλο στις μεγάλες αλλαγές που πραγματοποιούνται στα αμπέλια της Βουργουνδίας. Από το 1990 και μετά αναπτύξαμε νέες προσεγγίσεις στην οινοποίηση του κρασιού.

  • Ποιο ακριβώς είναι αυτό το καινούριο project στην Yonne;

Είναι η συμφωνία μας με το εργαστήριο Lesimple στο Chablis· ένα project που αγαπάμε πολύ. Συγκεκριμένα πρόκειται για σύμπραξη δύο “οινολόγων φίλων” που θα δημιουργήσει μία πιο ισχυρή ομάδα στο χώρο της οινολογίας. Η φιλοδοξία μας είναι να προσφέρουμε στους οινοποιούς του Auxerrois και του Sancerre μία ολοκληρωμένη υπηρεσία, ποιοτική και αντάξια αυτών των μεγάλων παγκοσμίως γνωστών αμπελώνων. Τα σχέδια δημιουργίας ενός καινούριου κτιρίου στο Chablis και πιστοποίησης του εργαστηρίου έχουν ήδη προωθηθεί.

  • Ποιος θα είναι ο ρόλος σας στην Yonne;

Θέλω να προσφέρω νέα τεχνικά και αναλυτικά μέσα, αντίστοιχα της φήμης των αμπελώνων της Υonne! Όσον αφορά τον επιχειρησιακό τομέα, θα δώσω το λόγο σε δύο “ειδικούς” οινολόγους: τον Jacques Lesimple και τον Jerome Turpin. Τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη, καθώς γνωρίζουν πολύ καλά την περιοχή. Θα τους μεταφέρω το δυναμισμό, το άνοιγμα στον κόσμο, το DNA της Burgundia. Είναι ένα δυνατό project που θα δημιουργήσει πολλές συνέργειες προς όφελος της ευρύτερης Βουργουνδίας.

 

Ο Jacques Lesimple ξεκίνησε την καριέρα του ως οινολόγος στους αμπελώνες της Yonne το 1983, αφού πρώτα είχε δημιουργήσει το 1992 το πρώτο οινολογικό εργαστήριο στο Chablis. “Είδα την εξέλιξη των αμπελώνων και τη μεγάλη έκταση που πήρε αυτή. Οι οινοποιήσεις και οι τρόποι εμπορευματοποίησης άλλαξαν επίσης”, εξηγεί ο Jacques Lesimple, o οποίος γνωρίζει τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο εδώ και 30 χρόνια. Το πρώτο πράγμα που φαίνεται ξεκάθαρα στη συμφωνία των δύο εργαστηρίων είναι η αλληλοσυμπλήρωση των εμπειριών: από τη μία ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος με το διεθνές όραμά του για την οινολογία, από την άλλη ο Jacques Lesimple με τη φρέσκια άποψη και τη 15ετή εμπειρία και ουσιαστική γνώση των κρασιών της Yonne.

Jerome Turpin

Κατάγεται από την Nievre και έφτασε στην Yonne το 2006. Είναι ο οινολόγος της περιοχής που λέει καθησυχαστικά: “Η δουλειά μου είναι να προσφέρω μία σχολαστική και συγκεκριμένη τεχνική υποστήριξη, για να βοηθήσω τον οινοποιό στις επιλογές του -από την ωρίμανση των σταφυλιών μέχρι την εμφιάλωση. Όμως αυτή η δουλειά λειτουργεί πάντα σε ένα πλαίσιο: αυτό της ταυτότητας των κρασιών της Yonne, που χαρακτηρίζονται από καθαρότητα, φρεσκάδα και φινέτσα. Είναι σημαντικό να σεβόμαστε επίσης τη στυλιστική επιθυμία κάθε πελάτη και γι’ αυτό το σκοπό οι γευστικές δοκιμές και ανταλλαγές προσωπικών απόψεων είναι σημαντικές.

Burgundia Οenologie

Είναι το δημιούργημα ενός νέου Έλληνα οινολόγου που μόλις παρέλαβε το δίπλωμά του, πήρε τη βαλίτσα του για τη Βουργουνδία το 1982 και ξεκίνησε ως απλός οινολόγος σε ένα οινολογικό εργαστήριο της Beaune. Σήμερα μετά από 40 χρόνια εργασίας ο Κυριάκος Κυνηγόπουλος και η Βurgundia Oenologie δραστηριοποιούνται σε 12 χώρες και 4 ηπείρους, αλλά κατεξοχήν στη Βουργουνδία. Η ομάδα του εργαστηρίου θα στελεχωθεί σύντομα με έξι οινολόγους, πέντε τεχνικούς και μία γραμματέα. Η Burgundia Oenologie έχει διαγράψει ήδη μια σημαντική πορεία, καθώς τα Chardonnay και Pinot Noir συγκαταλέγονται ανάμεσα στα πιο δημοφιλή κρασιά του κόσμου.