Μιλήστε μας για τα πρώτα σας βήματα.

Ξεκίνησα την καριέρα μου σπουδάζοντας τουριστικές επιχειρήσεις στη Ρόδο από εκεί έφυγα και γύρισα στη Νάουσα πιστεύοντας ότι έχει πολύ μέλλον και μεγάλη ανάπτυξη. Μετά από μια περιπετειώδη κατάσταση, μπήκα τελικά στη δημοτική επιχείρηση Νάουσας αν και στην αρχή θεωρήθηκε ότι τα προσόντα μου ήταν υπερβολικά και απορρίφθηκα. Όμως με ένσταση μπήκα τελικά στην επιχείρηση. Ξεκίνησα ως  σερβιτόρος, αναρριχήθηκα φτάνοντας στη θέση του προϊσταμένου και κάποια στιγμή ήμουν υπεύθυνος φιλοξενίας στο χιονοδρομικό 3-5 πηγάδια.

 Πότε ξεκινά η δημιουργία του ξενοδοχείου σας «Εσπερίδες»;

Το 1999 αποφασίσαμε με τη σύζυγό μου Ρένα ότι ο Δήμος δεν μπορεί να μας προσφέρει ούτε εμένα, ούτε σε εκείνη αυτό που ονειρευτήκαμε για τη ζωή μας. Έτσι  δηλώσαμε και οι δυο οικειοθελή παραίτηση και με την βοήθεια των γονιών μας, φτιάχτηκε αυτό το ξενοδοχείο. Πουλήσαμε όλα μας τα υπάρχοντα, ένα σπίτι που είχαμε αποκτήσει μαζί, ένα κτηματάκι, γιατί δεν υπήρχε κάποιο κεφάλαιο να μας υποστηρίξει. Παίρνοντας, το πρώτο Leader, το πρόγραμμα της ΕΟΚ για τον αγροτουρισμό, κατασκευάσαμε το πρώτο όροφο του ξενοδοχείου, το 2000. Έτσι με τη Ρένα που έχει πτυχίο τεχνολόγου μηχανικού,  βοήθησε τα μέγιστα ώστε να γίνει αυτό το ξενοδοχείο όπως το οραματιστήκαμε: ένα κεντρικό κτίριο μέσα σε ένα καλλιεργούμενο αγρόκτημα τεσσερισήμισι στρέμματα. Έχει αρκετά οπωροφόρα δέντρα βοηθώντας μας ν κάνουμε τις δικές μας μαρμέλαδες και γλυκά προσφέροντας αυθεντικά προϊόντα κατευθείαν στους πελάτες μας.

Φτιάξαμε μια τουριστική μονάδα ακολουθώντας τις τότε εξελίξεις για τον αγροτουρισμό. Το μοντέλο όμως αυτό στην Ελλάδα δεν προχώρησε καλά και αλλάξαμε την στόχευση. Το 2007 ξεκινάμε να κάνουμε το δεύτερο όροφο προσθέτοντας άλλα 10 δωμάτια. Τα κάνουμε 20, δημιουργώντας ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο κλασικού τύπου τριών αστέρων. Από τότε η επιχείρηση δουλεύει καλά, διαθέτοντας ένα κέντρο χαλάρωσης, με χαμάμ υδρομασάζ και σάουνα και καμπίνα μασάζ. Οι πελάτες μας μπορούν απολαύσουν τον κήπος μας, με τα παιδιά τους στη παιδικά χαρά αλλά και μαθήματα γαστρονομίας, δηλαδή της μαγειρικής εντρύφησης των πελατών στη μεσογειακή κουζίνα. Ήδη δουλεύουμε πάνω στο επιτυχημένο project «Εκδρομή στην Γεύση», στο οποίο παίρνουν μέρος πάρα πολλοί μαθητές κάνοντας από μηδενική βάση μακεδονίτικες συνταγές, όπως τις κλασσικές μακαρούνες, μια πολύ ωραία παραδοσιακή σαλάτα και μία κομπόστα. Έχουν την ευκαιρία να ψάξουν  μέσα στο αγρόκτημα και να βρουν θυμάρι ρίγανη, δεντρολίβανο, θρούμπι, για να βάλουν στην σαλάτες τους ερχόμενοι σε άμεση επαφή με τη φύση. Όταν είναι η περίοδος που έχουμε τον λαχανόκηπο, κόβουν φρέσκα λαχανικά. Γενικά το project «Εκδρομή στην γεύση» έχει πετύχει το στόχο του, αφού επισκέπτονται πολλά σχολεία της περιοχής, το ξενοδοχείο μας, τις «Εσπερίδες» Αυτή την εποχή σχεδιάζουμε ένα νέο project.

 

 
Αφορμή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα πήραμε από το διακρατικό πρόγραμμα του Leader+ MED EAT. Όντας μέντορας στο πρόγραμμα με 20 σχολεία της Ημαθίας και με άδεια του υπουργείου Παιδείας αναπτύξαμε το project αυτό. Σχεδιάσαμε και κάναμε με βάση τα προϊόντα που παράγει η Ημαθία ένα παιχνίδι γεύσεων. Αυτό εγκρίθηκε από το υπουργείο παιδείας και επισκέφτηκα άπ΄ακρη σ’ άκρη τα χωριουδάκια της Ημαθίας, ως μέντορας που το έκανα να μοιάζει με παιχνίδι. Αυτό το πρόγραμμα το μετεξελίξα, ώστε να γίνει γίνει η επίσκεψη σε ένα ξενοδοχειακό χώρο και τα παιδιά να έρχονται μια εκδρομούλα και να το κάνουν εδώ στους χώρους μας.

Θέλουμε να μετεξελίξουμε τις «Εσπερίδες» σε μικρό κέντρο πολιτισμού. Πολλές φορές στο λόμπι του ξενοδοχείου έχουμε φιλοξενήσει εκθέσεις εικαστικών, όπου οι πελάτες είχαν τη δυνατότητα παράλληλα με την απόλαυση του καφέ δίπλα στο τζάκι να βλέπουν να συζητούν με τους καλλιτέχνες και να μπορέσουν να δουν να ζήσουν κάτι διαφορετικό ενώ οι βραδιές ποίησης είναι από τις πιο πετυχημένες.


Πείτε μας για την Νάουσα ως προορισμό.


Η Ηρωική Νάουσα δεν είναι ένας απλός προορισμός, είναι ένας μαγικός τόπος. Συγκεντρώνει μοναδικότητες οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν οικουμενικό μαγνήτη. Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια και ειδικά την τελευταία δεκαετία, δεν είναι προσέχθηκε ο τουρισμός. Γιατί αφενός δεν υπήρχε και ο ιδανικός αριθμός κλινών (περί τα 600 κρεβάτια) και περιφερειακά της Νάουσας, για να μπορέσει να αναπτύξει αυτό το είδος του τουρισμού που επιβάλλεται. Δηλαδή ένας πολυδιάστατος τουρισμός, οποίος μπορεί να έχει μέσα του πολλά πράγματα, ενώ παράλληλα δεν εκμεταλλευτήκαμε διορατικά την κρίση η οποία ερχόταν. Γενικά οι ξενοδόχοι επαναπαυτήκαμε στο ότι οι Έλληνες τουρίστες, από τη χρυσή εποχή του 2005 μέχρι το 2011 ταξίδευαν πάρα πολύ, αλλά και ξόδευαν. Αυτό φαινόταν και στις πωλήσεις που γίνονταν στα ξενοδοχεία, αλλά και από τις πληρότητες. Ερχόμενη η κρίση και μη επενδύοντας εμείς στην εναλλακτική λύση, το αφήσαμε στο έλεος του θεού και μόνο στους Έλληνες πελάτες. Δεν επενδύσαμε καθόλου στην ξένη αγορά, ήρθε η κρίση και μας κατατρόπωσε. Αυτό μας ανάγκασε να δούμε τα πράγματα από άλλη σκοπιά και να βάλουμε μυαλό. Να δούμε τι φταίει και πως πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε το τουριστικό προϊόν. Να δούμε για ποιο λόγο πρέπει και μπορεί κάποιος να έρθει στη Νάουσα.

Τι προσφέρει η Νάουσα στους τουρίστες;

Πρώτα απ’ όλα η γεωγραφική της θέση η οποία είναι στους πρόποδες ενός υπέροχου βουνού του Βερμίου, του οποίου η βιοποικιλότητα αγγίζει 80% της χλωρίδας και της πανίδας ολόκληρης της Ελλάδας. Εδώ μπορούμε να βρούμε μοναδικά φυτά τα οποία δεν τα γνωρίζαμε, αλλά έρχονταν οι πελάτες οι οποίοι έψαχναν τις μοναδικές ορχιδέες τις παιωνίες, εκπληκτικά φυτά που υπάρχουν στην σχολή του Αριστοτέλη που φύονται μόνο σε αυτήν εδώ την περιοχή. Να θαυμάσουμε το ∆ηµοτικό Πάρκο Κιόσκι, µια όαση 30 στρεµµάτων, στην καρδιά της πόλης με θέα όλο το Μακεδονικό κάμπο, Αλλά και στους πρόποδες του Βερμίου στο μεγάλο δασόκτημα, όπου είναι και το φυλασσόμενο κέντρο των άγριων ζώων που ζουν ελεύθερα, για να μπορέσουν δίπλα στο βραβευμένο πάρκο του Αγίου Νικολάου μπροστά από τις πηγές του ποταμού Αράπιτσα. μία περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Το πάρκο αυτό  μπορεί να δώσει μια ποικίλη δραστηριότητα για την οικογένειά, την άθληση, για χαλάρωση και ξεκούραση για οποιεσδήποτε ουσιαστικά δραστηριότητες που θέλει να κάνει κάποιος σε σχέση με τη φύση. Έχει και την μοναδική ευμάρεια της αρχαίας ελληνικής πραγματείας. Βρίσκεται στα σπλάχνα της το πρώτο Πανεπιστήμιο της Οικουμένης, η περίφημη Σχολή Αριστοτέλους. Ενώ έχουμε ανά την Ελλάδα Αριστοτέλη και Μέγα  Αλέξανδρο η μοναδική τους συνεύρεση και η εξάρτηση ή μάλλον η διδαχή του ενός από τον άλλον έγινε σε αυτόν εδώ τον τόπο στην Αρχαία Μίεζα. Η άρνηση του Αριστοτέλη να μεταβεί ως οικόσιτος δάσκαλος στο βασίλειο των Αιγών, προέτρεψε το Φίλιππο να δημιουργήσει για το παιδί του, μαζί με άλλα γνωστά βασιλοπούλα της περιοχής, μια μεγάλη σχολή, για να διδάσκεται όλα αυτά που θα του έδινε ο Μέγας Φιλόσοφος Αριστοτέλης. Οι ανασκαφές συνεχίζονται μετά την αναστήλωση του θεάτρου στη Μιεζα σε διπλανές εκτάσεις για το Λύκειο του Αριστοτέλη και έχουν τεθεί υπό την αιγίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας με την καθοδήγηση της προϊσταμένης της αρχαιολογικής μας υπηρεσίας, την κυρία Αγγελική Κοτταρίδη  .

 


Ας μιλήσουμε τώρα για τις μοναδικότητες όσον αφορά την γαστρονομία.

 Η γαστρονομία στη Νάουσα έχει μοναδικές γεύσεις και έχει αναπτυχτεί στηριζόμενη στη εύφορη γη στο κυνήγι και στην πλούσια κτηνοτροφία.  Έχουν γραφτεί αρκετά βιβλία πάνω στην τεχνοτροπία της γαστρονομίας της Νάουσας. Ως Δημοτικός Σύμβουλος συνεργαζόμαστε στο Δήμο, ώστε να γίνει μία μελέτη ανάδειξης της γαστρονομίας και η ταύτισής  της ως γαστρονομικό προορισμό που αποτελεί προέκταση της μελέτης του Branding που ήδη εκπονείται. Τα αποτελέσματα έχουν εφαρμοστεί από το Δήμο πανευρωπαικά αναδεικνύοντας το tagline «Naousa, sorry no beaches». «Νάουσα, συγνώμη δεν έχουμε παραλίες». Η ενέργεια αυτή έχει εγκριθεί ήδη από το τμήμα marketing του ΕΟΤ και με αυτό το tagline η Νάουσα βγαίνει προς τα έξω. Δημιουργείται εύλογα το ερώτημα και τι έχετε; Έχουμε και προβάλουμε την απαράμιλλη φύση, την πλούσια πρωτογενή παραγωγή,  την μοναδική γαστρονομία τον ένδοξο πολιτισμό μας και μια υπέροχη φιλοξενία.


Το κρασί λοιπόν είναι ένα κομμάτι που συνδέει τη γαστρονομία και την Νάουσα με τον πολιτισμό. Το όνομα του φημισμένου Π.Ο.Π –ξινόμαυρο προέρχεται από το ξινό και το μαύρο, Ο περιηγητής Κάρολος Πουκεβίλ το 1826 αναφέρει «Το κρασί της Νάουσας είναι από τα καλύτερα
της Μακε­δονίας, τα σταφύλια από τα οποία παράγε­ται αυτό το κρασί έχουν μιαν όξινη και στυφή γεύση, γι’ αυτό και δεν το πίνουν πριν από την τέταρτη ή πέμπτη χρονιά α­φού τρυγηθεί. Μια λαϊκή ρήση επίσης λέει ότι «κρασί οσάν της Νάουσας το φέρνουν το μαντήλι» δηλαδή έχει τόσο πλούσιο σώμα, που μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι την άλλη άκρη του Ωκεανού κρατώντας όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Μπορεί να διατηρηθεί και να παλαιωθεί δίνοντας συνεχώς πλούσια αρώματα και γεύση. Οι 19 οινοποιοί της Νάουσας, το έχουν αναδείξει, η παραγωγή του φτάνει τα 2.500.000 λίτρα ετησίως. Το κάθε οινοποιείο με τις ενέργειες του, το κάνει γνωστό στα πέρατα της οικουμένης, μέσα από οινικές εκδηλώσεις αλλά και από την κεντρική εκδήλωση που γίνεται στο τόπο μας, κάθε Δεκέμβριο με τίτλο «Νάουσα Πόλη του Οίνου» από το Σύνδεσμο Αμπελουργών και Οινοποιών Νάουσας,

 Στη Νάουσα μεταλαμπαδεύτηκε η τέχνη του οίνου και έχει γίνει το επιστέγασμα πάνω στο καλό ποιοτικό κρασί. Δεν είμαι ειδικός για να μιλήσω πολύ πάνω σε αυτό, είμαι όμως από τους ανθρώπους που μπορώ να το παντρέψω με το φαγητό. Είναι το κρασί που συνδυάζεται άριστα με την τοπική γαστρονομία, με τις εκπληκτικές πίτες μας, τα φαγητά με τις βαριές και δυνατές σάλτσες που μαγειρευόταν από παλιά αντιμετωπίζοντας γευστικά τα κρύα του χειμώνα αλλά και άριστα ταιριαστό με τα τυριά κα τον αλμυρό μας μπάτζιο. Ένα κρασί το οποίο όσο παλαιώνει δίνει ακόμη καλύτερα αρώματα, τανίνες και ολοκληρωμένη γεύση. Οι ειδικοί μας λένε ότι είναι από τα κορυφαία κρασιά στον ελληνικό αμπελώνα. Το κρασί που κατακτά φίλους σε όλο τον κόσμο που με την περιορισμένη παραγωγή του ανταγωνίζεται επάξια μεγάλα άμπελοτόπια και στέκεται πάρα πολύ σοβαρά στο παγκόσμιο οινολογικό γίγνεσθαι.


Τι άλλο χρειάζεται η Νάουσα;


Νάουσα έχει και πρέπει να αναγνωριστεί ως μνημείο της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, είναι το έθιμο- δρώμενο «Μπούλες» και κατά άλλους είναι «Μπούλες & Γενίτσαροι». Μετά από μία επιστημονική μελέτη 2000 σελίδων που έχει κάνει η λαογράφος κυρία Σκουτέρη, την οποία είχα την χαρά και την τιμή να παρουσιάσω στο κοινό της Νάουσας, και η οποία κοιτάζοντας την ανθρωπογεωγραφία της περιοχής και ελέγχοντας  πολλά από όλες τις πηγές απέδειξε στο τέλος ότι και οι δύο όροι είναι δόκιμοι. Πείτε το όπως θέλετε είπε: “Αυτό που μπορείτε να κρατήσετε ως κατακλείδα είναι να μη χαλάσετε αυτό που πραγματικά έχει αυτό το έθιμο ή αυτό το δρώμενο”. Δεν μπορούμε να το πούμε εντελώς δρώμενο, καθώς δεν ξέρουμε αν είναι κατάλοιπο κάποιων άλλων αρχαίων καταστάσεων. Και αυτό που έχει να κάνει περισσότερο με το δρώμενο είναι η διαφύλαξη του και μεταλαμπάδευση του στις νέες γενιές..

Το συγκεκριμένο δρώμενο φέρνει στη Νάουσα πάνω από 15.000 επισκέπτες μέσα σε πολύ λίγο χρονικό διάστημα ενός τριημέρου. Πρέπει να καθίσουμε όλοι μαζί να δούμε τη διαχείριση του κόσμου, ώστε ο κόσμος αυτός να φύγει ευχαριστημένος, παίρνοντας μαζί του την εμπειρία της Νάουσας ώστε να μπορεί να προσελκύσει τον επισκέπτη και σε νεκρές τουριστικά περιόδους.

Οι  κλίνες στη Νάουσα είναι γύρω στις 600 και αυτό πρέπει να μεγαλώσει, αν και ήδη το ξενοδοχείο Βέροια το οποίο βρίσκεται σε αδράνεια εδώ και μερικά χρόνια μετά την αναζήτηση θεσμικού επενδυτή, έχει δυνατότητα να φέρει άλλα 150 κρεβάτια. Πιστεύουμε πως η προσέγγιση επενδυτών στην περιοχή με την αξιοποίηση πάρα πολλών αξιοθέατων που υπάρχουν όπως: oi θερμές πηγές στην περιοχή του Αγίου Νικολάου. Από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που έχει το βουνό, με το χιονοδρομικό κέντρο 3-5 Πηγάδια και μετά την αίτηση για εκμετάλλευσή του ως ένα θερινό θέρετρο, επίσης θα δώσει τη δυνατότητα σε πάρα πολύ κόσμο να αναπτύξει πολλές δραστηριότητες καθόλη τη διάρκεια του έτους. Ήδη έχει δημοσιευθεί η προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την 35ετή μίσθωση του χιονοδρομικού κέντρου. Η Νάουσα φοράει πάντα και καλά της και σας περιμένει όλους, μην χάσετε την ευκαιρία να την επισκέπτεται.

Photo Credit: Δημήτρης Μάντσιος