Πρωινό Ιούλιου 2003. Ξημερώνει. Το πλοίο «Ταξιάρχης» μπαίνει στο λιμάνι της Μύρινας μετά από 14 ώρες πλεύσης. Διακρίνουμε το μικρό λιμάνι με τα ψαροκάικα. Στην πόλη επικρατεί ηρεμία. Κάποιοι απολαμβάνουν την ζεστή μπουγάτσα τους στην πλατεία Υψιπύλης.  Ο ήλιος λούζει το κάστρο. Ο προορισμός μας είναι το πετρόκτιστο χωριό του Κοντιά. Στη διαδρομή τα τοπία εναλλάσσονται.  Πλατύ, Θάνος, παραλία Εβγάτης.  Νιώθεις από την πρώτη στιγμή κάτι διαφορετικό. Η φράση «είναι ατμοσφαιρικό νησί», βρίσκει νόημα  στη Λήμνο. Πώς να μην είναι άλλωστε, όταν η μυθική Ηφαιστεία μετρά 6.000 χρόνια ιστορίας;  Πολιόχνη, Ηφαιστεία, Καβείριο. Ειδικά η πρώτη οργανωμένη πόλη της Ευρώπης, η Πολιόχνη, ήκμασε για δύο χιλιάδες χρόνια με πολιτισμό αντάξιο της Τροίας. Γρήγορα καταλάβαμε πως ό, τι ζητά ο επισκέπτης το βρίσκει σε αυτό το νησί. Εικοσιμία προσβάσιμες και αμμώδεις παραλίες, βυζαντινό κάστρο με χαριτωμένα ελάφια, Σπηλιά Φιλοκτήτη, Αμμοθίνες στην παραλία Γομάτι με τα λευκά κρινάκια,  ηφαιστειογενή πετρώματα, παραλία Κέρος για τους λάτρεις του wind surfing, χρυσοί κάμποι,  μαγευτικά χωριά, μοναδικά πανηγύρια.  Βάρος, Ατσική, Τσιμάνδρια, Λύχνα, Ρουσοπούλι και ο ιστορικός Μούνδρος. Κι αν νιώσετε κούραση, η ανακαινισμένη ιαματική πηγή των Θερμών μέσα σε ένα καταπράσινο τοπίο, δίνει τόνους ευεξίας και χαλάρωσης.

Η δύναμη του νησιού αναδεικνύεται μέσα από τις γεύσεις. Παρά το βραχώδες έδαφος, η Λήμνος είναι ένα εύφορο νησί με εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα, είπε μια μέρα ο οικοδεσπότης μας. Και συνέχισε: η μεγάλη ιστορία του νησιού μας είναι συνυφασμένη με την παραγωγή μοναδικών προϊόντων. Σίγουρα θα  σκεφτείτε να με αμφισβητήσετε, είπε, προσφέροντας μας για πρωινό, τυρί μελίχλωρο, κρίθινα  παξιμάδια από το φούρνο του χωριού και θυμαρίσιο μέλι με κεχριμπαρένιο χρώμα και ιδιαίτερη γεύση. Οι επιλογές για φαγητό πολλές. Μύρινα, Κάσπακας, Σαρδές, Μούδρος, Κότσινας, Πλατύ, Γομάτι. Στο χωριό Αγ. Δημήτριος πίνουμε τον απογευματινό μας καφέ. Μας προσφέρονται τα περίφημα Βενιζελικά. Απολαυστικά κεράσματα με λευκή επίστρωση βανίλιας και γέμιση σοκολάτας και αμυγδάλου.

Απολαμβάνουμε ωμά θαλασσινά και  ψαρικά στη Ν. Κούταλη, συνοδεύοντάς τα με λευκό κρασί, το ορόσημο του νησιού. Μοσχάτο Αλεξανδρείας ξηρό αλλά και αφρώδες. Το κόκκινο κρασί το λεγόμενο Λημνιό, που τοπικά αποκαλείται  Καλαμπάκι, σου ενισχύει τη μνήμη της γεύσης. Κάθε τόπος και μια γευστική έκπληξη, σκέφτομαι…

Η Λήμνος είναι από εκείνα τα νησιά που τα θυμάσαι για πάντα. Όσο κι αν θες να τη λησμονήσεις δεν μπορείς. Δεν είναι μόνο τα εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του νησιού είναι οι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που μοχθούν καθημερινά στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στις υπηρεσίες, στον τουρισμό, προσφέροντας με αγάπη την αυθεντική φιλοξενία σε κάθε επισκέπτη. Όλα αυτά εδώ και 2 χρόνια παρουσιάζονται πολύ επιτυχημένα στο φεστιβάλ γαστρονομίας και οίνου “Lemnos Philema”, που διοργανώνεται κάθε Ιούλιο στον εκθεσιακό χώρο Αποθήκη στη Μύρινα, στο παλιό λιμάνι.

Φέτος  το 3οLemnos Philema 2019” θα διεξαχθεί  στις 26-28  Ιουλίου 2019 και θα μυήσει τους επισκέπτες στις γεύσεις του νησιού με έναν διαδραστικό και αυθεντικό τρόπο, αυτόν  της φιλοξενίας και του φιλέματος. Παραγωγοί, εστιατόρια, συντελεστές της γαστρονομίας του νησιού και προσκεκλημένοι συμμετέχουν σε ένα τριήμερο πρόγραμμα δράσεων με σκοπό να σας παρουσιάσουν το γαστρονομικό πλούτο της Λήμνου.