Ο αμπελώνας της Αττικής, ειδικά των Μεσογείων, είναι ο μεγαλύτερος αμπελώνας της Ελλάδας με 65.000 στρέμματα από τα 200.000 της ευρύτερης ζώνης της Αττικής. Ουσιαστικά οριοθετείται  από τα βουνά των Γερανείων, του Κιθαιρώνα, της Πάρνηθας και της Πεντέλης.

Είναι η κύρια περιοχή παραγωγής του Σαββατιανού και με την προσθήκη του Ροδίτη, παράγεται η Ρετσίνα που ανεξάρτητα από τη φόρτιση που προκαλεί η λέξη, το κρασί αυτό τα τελευταία χρόνια προσφέρει πολύ ποιοτικά προϊόντα. Η ιστορικότητα του αμπελώνα συμβαδίζει με τη σύγχρονη αντίληψη της οινοποίησης. Εξάλλου  οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές με θερμό και ξηρό κλίμα, χαμηλή ετήσια βροχόπτωση. Το Σαββατιανό προσαρμόζεται χάρη στην ανθεκτικότητά του στην ξηρασία αλλά και στον τρόπο καλλιέργειάς του.

Στον αμπελώνα αυτό καλλιεργούνται επίσης λευκές ποικιλίες: Ασσύρτικο, Αθήρι, Μαλαγουζιά, Ugni Blanc, Sauvignon blanc, Chardonnay και ερυθρές: Αγιωργήτικο, Cabernet Sauvignon, Grenach, Merlot.

Σύγχρονα οινοποιεία συνεχίζουν την παράδοση. Πολλά από αυτά είναι επισκέψιμα, οργανώνοντας γευστικές δοκιμές και διάφορες δραστηριότητες, δίνοντας την ευκαιρία σε κάθε επισκέπτη να γνωρίσει όχι μόνο την οινική ιστορία αλλά και τον πολιτισμό της περιοχής. Συνοδοιπόροι του είναι Ο Αγροτικός Αμπελουργικός Συνεταιρισμός Παιανίας,  οι «Δρόμοι του κρασιού της Αθήνας» (Wines of Athens), με 5 οινοποιεία,  και η Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Αττικής (ΕΝ.Ο.Α.Α.) με 25 οινοποιεία.