Η Νάουσα “Πόλη του Οίνου” με το νέο της θεσμό, το “Φεστιβάλ Τρύγου”,  έλαβε πρόσφατα το τρίτο βραβείο ως «Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού», σε τελετή απονομής,  στο πλαίσιο του 14ου Διεθνούς Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Δικτύου Πολιτιστικού Τουρισμού (European Cultural Tourism Network – ECTN),  που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 23 Οκτωβρίου, στην Αθήνα.

 

Το συνέδριο είχε θέμα: «Αναζωογονώντας τον ευρωπαϊκό τουρισμό, μέσω του πολιτισμού, της πολιτιστικής κληρονομιάς και της δημιουργικότητας» και σε αυτό συμμετείχαν μέλη του ECTN, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τουρισμού, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών οργανισμών Europa Nostra και European Cultural Routes, της Ευρωπαϊκής Ένωσης Αρχαιολόγων (ΕΑΑ), της UNESCO και της NESCTOUR, με την πρόεδρο του ΕΟΤ κ. Άντζελα Γκερέκου να αποτελεί μέλος της οργανωτικής επιτροπής.

 

Την πόλη της Νάουσας  εκπροσώπησαν μέλη της ομάδας έργου του ευρωπαϊκού προγράμματος Interreg Europe Cult CreaTE, που παρουσίασαν  στο συνέδριο τις δράσεις και τους στόχους του δήμου, τα οποία αναδεικνύουν τη Νάουσα ως “Πόλη του Οίνου” και ως έναν θελκτικό τουριστικό και πολιτισμικό προορισμό διεθνούς βεληνεκούς.

 

 

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο  βραβείο, στα Ευρωπαϊκά Βραβεία ECTN AWARDS 2021 έλαβε η εθελοντική ομάδα «Κιμωλίστες» (ΑΜΚΕ).

 

Τα βραβεία «Προορισμός Αειφόρου Πολιτιστικού Τουρισμού» ενισχύουν την προβολή των ευρωπαϊκών πολιτιστικών τουριστικών προορισμών, δημιουργούν μια πλατφόρμα ανταλλαγής εμπειριών και γνώσεων και προωθούν τη δικτύωση μεταξύ των προορισμών. Το 2021 επικεντρώθηκε στο θέμα «Αναγέννηση του Ευρωπαϊκού Τουρισμού μέσω του Πολιτισμού, της Κληρονομιάς και της Δημιουργικότητας». Ο διαγωνισμός των βραβείων ήταν ανοιχτός σε τουριστικούς προορισμούς σε όλη την Ευρώπη, με σκοπό να παρουσιάσει τα αποτελέσματα στον αειφόρο πολιτιστικό τουρισμό σε επτά κατηγορίες.

 

Οι νικητές και οι επιλαχόντες επιλέχθηκαν από την κριτική επιτροπή (αποτελούμενη από εκπροσώπους του ECTN, της Ευρωπαϊκής Ταξιδιωτικής Επιτροπής, της Europa Nostra, του NECSTouR και της Γενικής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), από 36 αιτήσεις που ελήφθησαν από 14 ευρωπαϊκές χώρες.