Το Saint John Amphora 2022 είναι η νέα ετικέτα που κυκλοφόρησε το Οινοποιείο Βενετσάνου. Πρόκειται για ένα κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη, με επιλεγμένο χαρμάνι Ασύρτικου από τα ιδιόκτητα αμπελοτόπια του οινοποιείου “Μέσα Παριανή” και “Λάκος” στην περιοχή του Πύργου.

To 2023 κυκλοφόρησε το πρώτο Saint John, μετά από 36 μήνες σε δρύινο γαλλικό βαρέλι, και πριν από λίγες ημέρες το Saint John Amphora 2022 με οινοποίηση και ωρίμανση εξ ολοκλήρου σε αμφορέα. Η νέα ετικέτα ζυμώθηκε μέσα σε δύο διαφορετικής σύστασης (terracotta και πηλός) και μεγέθους αμφορείς ιταλικής προέλευσης, ακολούθησε δίμηνη παραμονή σε λεπτές οινολάσπες και δωδεκάμηνη παλαίωση στους ίδιους περιέκτες. Κυκλοφορεί σε πολύ περιορισμένη ποσότητα, καθώς εμφιαλώθηκαν μόλις 1.100 φιάλες.

Το Saint John αποτελεί την αναβίωση της παλιάς ετικέτας των Βενετσάνων που φανέρωνε την ιδιαίτερη ευλάβεια που έτρεφε η οικογένεια στον Άγιο Ιωάννη. Ο παππούς Ζάννος αλλά και ο υιός Ζάννος (αδερφός του Γιώργου Βενετσάνου, χημικού οινολόγου) έφεραν τα οικογενειακά ονόματα που πήγαιναν από γενιά σε γενιά. Η ύπαρξη της εκκλησίας του Άη Γιάννη στην αυλή του Αρχοντικού Βενετσάνου μαρτυρά την ιδιαίτερη σχέση της οικογένειας με το ορθόδοξο δόγμα (παρότι το Ζάννος ή Τζάννες σαν προσφώνηση του Ιωάννη, προέρχεται από τη Δύση).

Αξίζει να αναφερθεί ότι στο βιβλίο “Ενας μεγαλέμπορος στη Σαντορίνη»”, που πρόκειται να εκδοθεί με τη χρηματοδότηση του Οινοποιείου Βενετσάνου, υπάρχει αναφορά για αυτό το θέμα (ακολουθεί το σχετικό απόσπασμα):

Η οικογενειακή εκκλησία του Αγίου Ιωάννη δείχνει επί πλέον τον βαθμό θρησκευτικότητας όλης της οικογένειας. Δεν είναι σαφές αν αυτή είχε ανεγερθεί από τον παππού (Αντώνιο) ή τον πατέρα (Ζάννο) του Αντωνίου, και τους δύο οι πληροφορίες φέρουν ως βαθύτατα θρησκευόμενους. Τον ναό αυτόν ο Αντώνιος αφήνει στη διαθήκη του στον γιό του Ζάννο και για τη συντήρησή του προσδιορίζει 4 αμπελώνες"

 
 

Ανοίγοντας μια φιάλη του Saint John Amphora, μας εντυπωσιάζει το λευκοκίτρινο χρώμα αλλά και το καθαρό μπουκέτο δυνατής έντασης και συμπύκνωσης. Εντοπίζουμε αρώματα εσπεριδοειδών, γλυκού γκρέιπφρουτ, ώριμου αχλαδιού και νότες γλυκών λουλουδιών. Στο στόμα είναι έντονη η οξύτητα και η αλκοόλη που γλυκαίνει τον ουρανίσκο αφήνοντας την αίσθηση περισσότερων αζύμωτων σακχάρων. Η επίγευση είναι μακριά και επίμονη, ενώ το κρασί ακροβατεί ανάμεσα σε φρεσκάδα, νεύρο και  πολυπλοκότητα.

Πηγή: Venetsanos Winery, Atlantea News

Photo Credit: Venetsanos Winery, Allwinestories.com