Πως ασχοληθήκατε με το χώρο του κρασιού;


Σπούδασα χημικός πετρελαίων στο ΑΠΘ, αλλά δεν ακολούθησα αυτό το επάγγελμα. Κατά τη διάρκεια της φοιτητικής μου ζωής, ασχολήθηκα με το χώρο της μουσικής και του dj. Από τότε που μπήκα στο χώρο του κρασιού, συνδύασα τις δυο ασχολίες.  Από μικρή ηλικία όταν άκουγα ένα τραγούδι ήθελα να το μοιράζομαι με τους φίλους μου και κατ’ επέκταση να το παίζω  σε διάφορους χώρους ή αργότερα και στο ραδιόφωνο, το οποίο υπηρετώ από το 1986. Την ίδια αίσθηση έχω πλέον με το κρασί. ‘Οταν δοκιμάζω ένα κρασί. θέλω να το κοινοποιώ, να το μοιράζομαι και  να γράφω τις απόψεις μου γι’ αυτό.

Πως φτάσατε να γίνετε οινογνώστης και δημοσιογράφος του κρασιού;

Η σχέση μου με το κρασί ξεκίνησε όταν δούλευα για 15 χρόνια στην εταιρεία Καρούλιας, την πρώτη εμπορική εταιρεία που ασχολείτο κυρίως με τα οινοπνευματώδη. Κάποια στιγμή όμως η εταιρία προσανατολίστηκε και στο κρασί και εμείς τα στελέχη των πωλήσεων, έπρεπε να επιμορφωθούμε. Αυτό ήταν το ξεκίνημα της επαφής μου με το κρασί με πιο επαγγελματικό τρόπο. Μέσα από αυτό ξεκίνησε και η γνώση του αντικειμένου, η οποία, όταν σου κολλήσει το μικρόβιο του κρασιού, θέλεις να την επεκτείνεις και να την εμβαθύνεις Έτσι συνέχισα τις σπουδές μου στο WSPC κατακτώντας πρόσφατα και την ανώτερη διάκριση το Diploma. To 2012 δημιούργησα την εταιρεία Wine Style, με δραστηριότητες όπως  την παρουσίαση, επικοινωνία και την προώθηση των οινοποιείων, την οργάνωση σεμιναρίων και θεματικών γευστικών δοκιμών καθώς και την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης πάνω στο κρασί.  Επίσης  διευθύνω το project "Food and Wine Experience".  Η σχέση μου με τη δημοσιογραφία ήρθε λίγο αργότερα και παράλληλα άρχισα να αρθρογραφώ στα περιοδικά: Οινοχόοs, krasiagr.com και στο provocateurmagazine.com

Ποιές είναι οι προοπτικές του ελληνικού κρασιού;

Το ελληνικό κρασί κάθε χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι είμαστε μια νέα χώρα παραγωγής κρασιών, καθώς ουσιαστικά η σοβαρή ιστορία του ελληνικού κρασιού ξεκινάει από τη δεκαετία του 70 και ακόμα καλύτερα τη δεκαετία του 80. Αυτό σημαίνει ότι παρότι έχουμε ένα τεράστιο πλούτο γηγενών ποικιλιών, είναι σίγουρο ότι είτε δεν τις γνωρίζουμε καθόλου είτε τις γνωρίζουμε ελάχιστα. Η νέα τάση στο χώρο της οινοποιίας είναι η εμφάνιση νέων γεύσεων και ποικιλιών και αυτό μας δίνει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, γιατί εμείς έχουμε αυτό που ζητείται.

Ποιες εμπειρίες αποκομίσατε από τη συμμετοχή σας σε διεθνείς εκθέσεις;

Η συμμετοχή μου σε 3 μεγάλες παγκόσμιες εκθέσεις, μου έδωσε τη δυνατότητα να επεκτείνω όλο και περισσότερο τις γνώσεις μου. Είναι καλό να συμμετέχεις για να βελτιώσεις τον τρόπο με τον οποίο σκέφτεσαι ή ακούς πως σκέφτονται οι άλλοι γευσιγνώστες, να γνωρίζεις σημαντικούς ανθρώπους από το χώρο του κρασιού, έχοντας την ευκαιρία να ανταλλάξεις απόψεις και ιδέες. Είναι ένας πολύ ωραίος τρόπος διείσδυσης στο κρασί.

Αν ήταν να διαλέξετε μια ποικιλία, ποια θα ήταν αυτή;

Μια ποικιλία που έχει μεγάλο δυναμικό, πιστεύω, πως είναι η Μαυροδάφνη ποικιλία που δεν την ξέρουμε καλά. Στη χώρα μας υπάρχουν  70 και πλέον οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες.  Όπως αναφέρεται στο βιβλίο Grapes της Jancis Robinson, είμαστε στην τέταρτη θέση σε πλούτo γηγενών ποικιλιών, μετά την Ισπανία την Ιταλία και την Γαλλία.

 

Μιλήστε μας για το Thessaloniki Wine Show.

Είναι μία έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη για πρώτη φορά, στις 31 Μαρτίου και την 1η Απριλίου 2019. H Θεσσαλονίκη βρίσκεται περιτριγυρισμένη  από πολλά οινοποιεία. Όμως η παρουσία του κρασιού στην πόλη σε γευσιγνωστικό επίπεδο δεν είναι πολύ έντονη. Γίνονται δύο εκθέσεις το χρόνο και ο οινόφιλος δεν έχει πολλές επιλογές κατά τη διάρκεια της χρονιάς. Το αποτέλεσμα είναι είτε να χάνει το ενδιαφέρον του ή να στρέφεται σε άλλου είδους ποτά.

Θεωρώ ότι πρέπει να γίνονται και άλλες εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη. Μια από αυτές είναι και το Thessaloniki Wine Show. Είναι μία οινική έκθεση, ένα πρωτότυπο οινικό ταξίδι στον υπέροχο κόσμο του ελληνικού κρασιού που ενώνει το δυναμικό των ελληνικών ποικιλιών, τις καινούργιες τάσεις στην οινοποίηση, τους ποικίλους τρόπους απόλαυσης του κρασιού, τις νέες αγορές και τη διασκέδαση. Ένα διαφορετικό οινικό show που απευθύνεται τόσο στο διαρκώς αυξανόμενο οινόφιλο κοινό όσο και στους επαγγελματίες, εμπόρους, εισαγωγείς, αγοραστές και sommelier. Η Δευτέρα 1η Απριλίου είναι μια μέρα αφιερωμένη  στους ανθρώπους της εστίασης και του entertainment. Είναι μία οινική έκθεση η οποία θέλει να συσπειρώσει και άλλους χώρους κατανάλωσης κρασιού. Όπως είναι τα beach bar, όπου μπορούμε να διεισδύσουμε με το κρασί, πολύ πιο εύκολα και δυναμικά με τον τρόπο με τον οποίο έχουμε σκεφτεί και θα το παρουσιάσουμε στην έκθεση.

Mε αφετηρία την εμπειρία από επιτυχημένα projects και την εμπεριστατωμένη γνώση και αγάπη για το κρασί, η δημιουργική ομάδα της Circo Entertainment και του Wine Style καλεί όλους τους οινόφιλους σε ένα διήμερο ταξίδι οινικών ανακαλύψεων.

Αν ήταν να διαλέξετε μια ποικιλία, ποια θα ήταν αυτή;

Μια ποικιλία που έχει μεγάλο δυναμικό, πιστεύω, πως είναι η Μαυροδάφνη ποικιλία που δεν την ξέρουμε καλά. Στη χώρα μας υπάρχουν  70 και πλέον οινοποιήσιμες γηγενείς ποικιλίες.  Όπως αναφέρεται στο βιβλίο «Grapes» της Jancis Robinson, είμαστε στην τέταρτη θέση σε πλούτo γηγενών ποικιλιών, μετά την Ισπανία την Ιταλία και την Γαλλία.