Το άρθρο που ακολουθεί είναι το πρώτο μέρος της ραδιοφωνικής συνέντευξης μεταδόθηκε από το «Αllwinestories On Air» το Μάιο του 2020.

Είναι μεγάλη μας τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στο «Allwinestories on air”, τον Κυριάκο Κυνηγόπουλο, ένα διάσημο Έλληνα οινολόγο, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο γίγνεσθαι του κρασιού. Για όλους εμάς που γνωρίζουμε και ασχολούμαστε με το κρασί, οι συστάσεις είναι περιττές.

Καλησπέρα σας από τη Βουργουνδία και σας ευχαριστώ πολύ για την τιμή που μου κάνετε. Aισθάνομαι ότι είμαι σήμερα μαζί σας στην Ελλάδα.

κ. Κυνηγόπουλε  θα θέλαμε, για τους οινόφιλους ακροατές μας, να μας μιλήσετε για τον εαυτό σας.

Το να γίνω οινολόγος, γεωπόνος και αμπελουργός ήταν ένα όνειρό μου από πολύ μικρός, γι’ αυτό όλες οι σπουδές μου είχαν κεντρικό θέμα την οινολογία. Την εποχή που αποφάσισα να σπουδάσω δεν υπήρχε σχολή στην Ελλάδα, γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω τις σπουδές μου στην Βουργουνδία, στη Dijon, όπου πήρα με επιτυχία το δίπλωμα μου το 1985. Στη συνέχεια εργάστηκα τρία χρόνια κάνοντας έρευνα κοντά στον καθηγητή Φεγιάντ. Έτσι έχοντας την ευκαιρία να δουλέψω στο δικό του οινολογικό εργαστήριο, σαν έκτακτο προσωπικό, ανακάλυψα  τον κόσμο της ανάλυσης και ιδιαίτερα της συμβουλευτικής στους αμπελουργούς. Μου άρεσε πάρα πολύ γι’ αυτό ακολούθησα το επάγγελμα του οινολόγου-συμβούλου. Έτσι λοιπόν η Βουργουνδία με κράτησε κοντά της για πάντα. Βρίσκομαι εδώ από το 1989, γιατί το κρασί είναι ό,τι πιο σπουδαίο υπάρχει. Είναι τέχνη, είναι νόημα ζωής, ζω μέσα στα αμπέλια και ανάμεσα σε φίλους μου αμπελουργούς και αυτό με γεμίζει χαρά και ευτυχία. Γνώρισα μεγάλες στιγμές στη Βουργουνδία και γενικά στη Γαλλία και γι’ αυτή την επιτυχημένη πορεία ψηφίστηκα το 1990 από τους Γάλλους δημοσιογράφους «Άνθρωπος της χρονιάς για τη Γαλλία». Δε μετανιώνω για τίποτα, γιατί η ζωή μου έγινε ακόμη πιο πλούσια, όταν άνοιξαν οι πόρτες των μεγάλων οινοποιείων εκτός Γαλλίας, έχοντας σε αυτά συμβουλευτικό ρόλο. Η πρώτη μου αποστολή ήταν το Γενάρη του 1995 στην California, όπου έπρεπε να σώσω με κάθε τρόπο ένα Chardonnay στη  Santa Helena.  Aπό τότε όλα πήραν τo δρόμο τους. Σειρά είχε από το 1999 η Νότιος Αφρική, η Αγγλία, η Ελβετία, η Κύπρος, η Ελλάδα, η Αργεντινή, η Ουγγαρία, το Βέλγιο και η Ισπανία.  Μου άνοιξαν όλες τις πόρτες των μεγάλων οινοποιείων και σήμερα ταξιδεύω και δουλεύω σε 12 διαφορετικές χώρες.

Θα λέγαμε ότι είστε ο ιπτάμενος οινολόγος;

Ιπτάμενος ναι, γιατί περνάω πολλές ώρες στο αεροπλάνο.  Έτυχε να πάω στην California για ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής διάρκειας τεσσάρων ημερών. Τα υπερατλαντικά ταξίδια είναι ένα κομμάτι της ζωής μου. Σύμφωνα με τις στατιστικές της Air France  έχω κάνει εφτά φορές το γύρο του κόσμου και αν μετρήσουμε τα μίλια, τα τελευταία επτά χρόνια, έχω φτάσει στο φεγγάρι και συνεχίζω για τον Venus. Σίγουρα  είναι κουραστικά ταξίδια  με πολλές ώρες πτήσης και συνεχή δουλειά. Βέβαια έχω την τύχη να συναντώ ανθρώπους στις τέσσερις γωνιές του πλανήτη για συνεργασία και να αποκτώ τελικά καινούριους φίλους και να ζω πολλές οικογενειακές στιγμές σε κάθε γωνιά του κόσμου.