Marinos Skolarikos 2021-10-31

Founder

Mε την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ξινόμαυρου την 1η Νοεμβρίου, φιλοξενούμε τις απόψεις οινολόγων, οινοποιών και ανθρώπου του τουρισμού, από τις τέσσερις ΠΟΠ περιοχές καλλιέργειάς του. Τη Νάουσα, τη Γουμένισσα, το Αμύνταιο και τη Ραψάνη.

 

ΧΑΡΟΥΛΑ ΣΠΙΝΘΗΡΟΠΟΥΛΟΥ, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

Το Ξινόμαυρο είναι η ποικιλία της Νάουσας και για μένα μια από τις πιο σημαντικές της χώρας, ποικιλία με προσωπικότητα που μπορεί να την αγαπάς ή να τη μισείς. Eμείς την λατρεύουμε και προσπαθούμε να προσεγγίσουμε νέους καταναλωτές. Η Νάουσα ποτέ δε θα γίνει κρασί ευρείας κατανάλωσης, μπορεί όμως να σε ταξιδέψει και το ταξίδι σου να είναι αξέχαστο. Προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε εδώ στην Αργατία και αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε στη Νάουσά μας.

ΝΙΚΟΣ ΦΟΥΝΤΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και αρώματα, μια δύσκολη ποικιλία, που απαιτεί ανάλογη προσοχή στην καλλιέργειά της. Aφενός είναι πολύ παραγωγική και πρέπει να τη φέρεις σε τέτοιο σημείο, ώστε να μειώσεις την παραγωγικότητά της∙ να μπορείς να την τιθασεύσεις. Είναι πολύ ευαίσθητη τόσο στο πολύ νερό όσο και στην ξηρασία. Πρέπει να βρεις την ισορροπία της. Aν μπορέσεις να την καλλιεργήσεις σωστά, σου δίνει ένα εξαιρετικό προϊόν.

.

ΚΩΣΤΗΣ ΔΑΛΑΜΑΡΑΣ, ΟΙΝΟΠΟ

Το Ξινόμαυρο είναι μια σπουδαία ποικιλία, το έχει αποδείξει παλαιότερα και τα τελευταία χρόνια ακόμη πιο έντονα. Μπορεί να παλαιώσει στο χρόνο και όσο παλαιώνει εξελίσσεται, αποκτά πολυπλοκότητα και μεγάλο αρωματικό βάθος. Είναι μια ποικιλία που μπορεί να συνδυάσει δυναμικά φαγητά.  Έχει την οξύτητα έχει και τις τανίνες.

ΜΑΡΚΟΣ ΜΑΡΚΟΒΙΤΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Είναι μία ευγενής ποικιλία που είναι ικανή να δώσει πολλά στυλ κρασιών και  πιστεύω πως δεν έχει μυστικά. Για μένα όλο το μυστικό είναι να μην το παίξεις επαγγελματίας στο Ξινόμαυρο, γιατί δεν έχει την ίδια συμπεριφορά με τις άλλες ποικιλίες. Υπάρχουν ποικιλίες που σου επιτρέπουν να επέμβεις και να τις βοηθήσεις να εξελιχθούν∙ αυτό δεν μπορείς να το κάνεις στο Ξινόμαυρο. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΑΝΤΣΙΟΣ, ΞΕΝΟΔΟΧΟΣ

 

Μια λαϊκή ρήση λέει ότι «κρασί ωσάν της Νάουσας το φέρνουν το μαντήλι» δηλαδή έχει τόσο πλούσιο σώμα, που μπορούσε να ταξιδέψει μέχρι την άλλη άκρη του Ωκεανού, διατηρώντας όλα τα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά. Μπορεί να παλαιωθεί δίνοντας συνεχώς πλούσια αρώματα και γεύση. Είναι ένα κρασί το οποίο όσο παλαιώνει δίνει ακόμη καλύτερα αρώματα, τανίνες και ολοκληρωμένη γεύση. Κατακτά φίλους σε όλο τον κόσμο που με την περιορισμένη παραγωγή του ανταγωνίζεται επάξια μεγάλα αμπελοτόπια και στέκεται πάρα πολύ σοβαρά στο παγκόσμιο οινολογικό γίγνεσθαι.

 

ΠΕΡΙΚΛΗΣ ΤΑΤΣΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Το Ξινόμαυρο μου θυμίζει την πατρίδα μου τη Γουμένισσα. Είναι το σταφύλι που ανέδειξε τον τόπο μου, γιατί το σταφύλι αναδεικνύει τον τόπο και όχι ο τόπος το σταφύλι.  Το Ξινόμαυρο είναι μια ποικιλία πολυδιάστατη. Μπορεί να εξελιχθεί και μόνη της χωρίς την καθοδήγηση του αμελουργού.  Προτιμώ ένα ξινόμαυρο χωρίς κανένα αμπελουργό, παρά ένα ξινόμαυρο από κακό αμπελουργό. Είναι μια ποικιλία που συνδυάζεται άριστα με τη Νεγκόσκα, δημιουργώντας το ΠΟΠ Γουμένισσα.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ 

Είναι μια ποικιλία με μεγάλη δυναμική και εδώ στη Γουμένισσα διαφοροποιηθήκαμε στο ΠΟΠ κάνοντας blend με την Νεγκόσκα,  Είναι μια ποικιλία με διαφορετικά χαρακτηριστικά από το Ξινόμαυρο Νάουσας, αφού το μικροκλίμα της περιοχής μας είναι διαφορετικό, έχοντας το βουνό Παίκο που μας κατεβάζει τη δροσιά του και την υγρασία του ποταμού Αξιού. Είναι  μια όψιμη ποικιλία με τον τρύγο να ξεκινά στις 15 Σεπτέμβρη κινδυνεύοντας από τις βροχές του Οκτωβρίου. Χρειάζεται προσοχή και φροντίδα ώστε να δώσει λίγα σταφύλια άριστης ποιότητας και ωρίμανσης.

ΧΛΟΗ ΧΑΤΖΗΒΑΡΥΤΗ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Το Ξινόμαυρο για μένα είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερυθρή ποικιλία. Είναι πολυδιάσταση δίνοντας εξαιρετικά κρασιά όλων των ειδών. Ως αμπέλι είναι απαιτητικό και χρήζει ειδικής μεταχείρισης. Ως κρασί είναι τανικό, δηλαδή είναι μια στυφή ποικιλία. Τα αρώματα που κυριαρχούν είναι η φρέσκια ντομάτα όταν είναι νέο, ενώ όταν παλαιώσει κυριαρχεί η λιαστή ντομάτα. Έχει τη δυναμική να αντέχει στο χρόνο και να εξελίσσεται διαρκώς.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΑΙΜΑΚΗΣ, ΟΙΝΟΛΟΓΟΣ

Το Ξινόμαυρο Αμυνταίου είναι μια πολυδυναμική ποικιλία με υψηλές οξύτητες, πολυτάλαντη και ίσως η πιο μεγάλη ποικιλία στην Ελλάδα. Τη δομή του τη βοηθάει πρώτα το έδαφος του Αμυνταίου, γιατί είναι πολύ καλά στραγγιζόμενο και έχει αρκετό ασβέστιο, το οποίο δεν έχει ξεπλυθεί. Δεύτερο και κυριότερο∙ οι θερμοκρασίες το καλοκαίρι δεν ανεβαίνουν πολύ ψηλά. Επηρεάζεται το κλίμα από τις λίμνες, παρά από το υψόμετρο και είναι σε κλειστό οροπέδιο. Νομίζω πως αυτά τα δύο είναι τα βασικά χαρακτηριστικά που επηρεάζουν την ποιότητά του σε σχέση με τη Νάουσα. Χαρακτηριστική διαφορά μεταξύ τους είναι η ποιότητα των τανινών της μιας περιοχής σε σχέση με την άλλη. Οι τανίνες του Ξινόμαυρου Αμυνταίου «μαλακώνουν» πολύ γρήγορα από τον πρώτο χρόνο, ακόμη και αν δεν έχει μπει το κρασί στο βαρέλι, αντίθετα οι τανίνες του Ξινόμαυρου Νάουσας θέλουν πολύ περισσότερο χρόνο. Τα αρώματα του Ξινόμαυρου του Αμυνταίου μοιάζουν με του φραγκοστάφυλου, ενώ στο Ξινόμαυρο Νάουσας κυριαρχεί η λιαστή ντομάτα.

 

ΘΑΝΟΣ ΝΤΟΥΓΚΟΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Το ­Ξινόμαυρο στη Ραψάνη είναι διαφορετικό σε σχέση με τις άλλες ζώνες ΠΟΠ, λόγω της πρόσμιξης με το Κρασάτο και το Σταυρωτό. Με την πρόσμιξη αυτή το κρασί γίνεται πιο φρουτώδες, αφού το Κρασάτο έχει πολύ ωραίο κόκκινο φρούτο καθώς δεν είναι τανικό. Άρα η προσθήκη στο χαρμάνι κάνει το κρασί λίγο πιο ήπιο. Στην περιοχή του Ολύμπου επειδή υπάρχουν πολλά αρωματικά βότανα, το κρασί της Ραψάνης έχει και νότες βοτανικότητας, οι οποίες το κάνουν πιο ιδιαίτερο και αντιληπτό σε κάποιες τυφλές γευστικές δοκιμές. Το Ξινόμαυρο ως ποικιλία είναι ιδιαίτερη και δύσκολη, υπάρχουν μεγάλες μεταπτώσεις από χρονιά σε χρονιά στο στυλ και στα οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά, αλλά ο βασικός κορμός είναι το φρούτο και η βοτανικότητα. Από καλλιεργητικής πλευράς η Ραψάνη είναι η μοναδική περιοχή ΠΟΠ στη χώρα και από τις ελάχιστες παγκοσμίως, όπου για να έχει το κρασί το χαρακτηρισμό ΠΟΠ πρέπει να γίνεται συνοινοποίηση των τριών ποικιλιών. Στους παλιούς αμπελώνες γίνεται και συγκαλλιέργεια. Έτσι το blend της Ραψάνης αποτυπώνει καθαρά το terroir της περιοχής.

 

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Το Ξινόμαυρο είναι η ελληνική ευγενής ποικιλία, η ποικιλία με το μεγαλύτερο δυναμικό από τις κόκκινες ελληνικές ποικιλίες και έχει βρει τον χώρο του στην Δυτική Μακεδονία και κυρίως στην Νάουσα. Η Νάουσα παράγει κρασιά με πολύ έντονο χαρακτήρα, με μύτη μοναδική και σώμα που όταν είναι καλά οινοποιημένο μπορεί να σταθεί άξια δίπλα σε οποιαδήποτε κρασιά όλου του κόσμου. Το Ξινόμαυρο μαζί με το Ασύρτικο της Σαντορίνης είναι οι 2 ελληνικές ποικιλίες που έχουν ήδη αρχίσει να παίρνουν της θέση τους στον παγκόσμιο αμπελώνα, βεβαία έχουμε δουλεία ακόμα. Το Ξινόμαυρο αυτή την στιγμή είναι η πρώτη κόκκινη ποικιλία που ψάχνουν από την Ελλάδα.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΜΠΕΚΡΗΣ, ΟΙΝΟΠΟΙΟΣ

Το terroir της Χαλκιδικής και η λεπτομερής δουλειά που γίνεται τόσο στους αμπελώνες όσο και στο οινοποιείο, αναδεικνύουν νέες πτυχές του Ξινόμαυρου. Οι μεταξένιες τανίνες, η ζωηρή οξύτητα, τα πολύπλοκα  αρώματα φρούτων και  το διακριτικό άγγιγμα του βαρελιού, συνθέτουν ένα κρασί που είναι ιδιαίτερα απολαυστικό τώρα, ενώ ταυτόχρονα έχει την δυνατότητα να εξελιχθεί για πολλά χρόνια ακόμα.