Ονομάζεται "Starza", από το όνομα του τόπου όπου καλλιεργούνται τα σταφύλια από την εποχή των Σαρακηνών.

Πρόκειται για ένα κρασί που προέκυψε από το όνειρο ενός οινοποιού της Procida, του Biagio Lubrano Lavadera, ο οποίος ανήκει σε μια μακρά γενιά αγροτών του νησιού, ο οποίος ήθελε όχι μόνο να καλλιεργεί σταφύλια, αλλά και να παράγει και να εμφιαλώνει το κρασί του. Αλλά ο μόνος τρόπος ήταν πάντα να έρθει σε επαφή με ένα οινοποιείο στην ηπειρωτική χώρα, δεδομένων των κανόνων που ίσχυαν. Η καμπή ήρθε χάρη στον οινολόγο Andrea D'Ambra, προστάτη της Casa D'Ambra στην Ίσκια και πρόεδρο της Coldiretti Napoli, ο οποίος συνόδευσε την εταιρεία Lubrano Lavandera για να φτιάξει το πρώτο κρασί Doc του νησιού, προσθέτοντας μια νέα κατάκτηση κατά τη χρονιά της "Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Procida".

Το κρασί, που γεννήθηκε με τη συνεργασία του Michele Farro, ιδιοκτήτη του οινοποιείου Bacoli, και του γεωπόνου Francesco Mattera, ονομάζεται "Starza", όπως το μέρος όπου παράγεται, ένα από τα μέρη όπου το αμπέλι είναι παρόν από την εποχή των επιδρομών των Σαρακηνών. Το χαρμάνι αποτελείται κατά 90% από σταφύλια Falanghina Campi Flegrei και κατά 10% από σταφύλια Levante, ένα γηγενές αμπέλι, κληρονομιά της βιοποικιλότητας του νησιού. Ένα προϊόν με μεγάλη απαλότητα, χάρη στην μεταλλικότητα του ηφαιστειακού εδάφους και την έκθεση στη θαλάσσια αύρα. Το οινοποιείο Farro έχει οινοποιήσει τα σταφύλια από την εταιρεία Francesco Lubrano Lavandera, δίνοντας ζωή στο πρώτο κρασί Procida σύμφωνα με τη νομοθεσία Doc Campi Flegrei.

 

 

"Ο απώτερος στόχος - λέει ο Lubrano Lavandera - είναι να πραγματοποιήσουμε όλες τις φάσεις παραγωγής στο νησί και να επεκτείνουμε την έκταση με αμπέλια ανακτώντας ανεκμετάλλευτες εκτάσεις. Μια πρόκληση μεγάλης περιβαλλοντικής αξίας, καθώς και γεωργική σε ένα νησί od μόνο τέσσερα τετραγωνικά χιλιόμετρα. Σήμερα φυτεύουμε γηγενή αμπέλια, με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση". Η φιάλη παρουσιάστηκε αυτές τις ημέρες, αλλά είναι το αποκορύφωμα του έργου που γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο με την ευκαιρία της συνάντησης "Procida Capital of Heroic Agriculture".

Πηγή: www.winenews.it Copyright © 2000/2022

Photo Credit: www.winenews.it,