Μετά τις καταιγίδες, μια αναγνωριστική ματιά στα εδάφη που καταστράφηκαν από τις πλημμύρες, αλλά είναι έτοιμα να αντιδράσουν στις δυσκολίες

Ο συναγερμός δεν έχει τελειώσει, ο φόβος δεν έχει τελειώσει, αλλά μετά από τρεις ημέρες βροχής, η Emilia Romagna και η Marche προσπαθούν να σηκώσουν το κεφάλι τους από τη λάσπη και, τουλάχιστον, να κάνουν μια πρώτη καταμέτρηση των ζημιών. Δύσκολο, γιατί υπάρχουν τεράστιες πεδιάδες που εξακολουθούν να είναι βυθισμένες στο νερό και περιοχές πολύ δύσκολα προσβάσιμες, με κατολισθήσεις που κατακερματίζουν το κανονικό οδικό δίκτυο και γέφυρες που κατέρρευσαν κάτω από τη δύναμη της πλημμύρας. Δραματική και πολύπλοκη κατάσταση, η οποία προφανώς δεν έχει γλιτώσει κανέναν τομέα παραγωγής, ούτε καν το κρασί, με τους αμπελώνες των πεδιάδων να έχουν τελειώσει κάτω από περισσότερο από ένα μέτρο νερό, και εκείνους των λόφων να παλεύουν με κατολισθήσεις και ξεβράσματα. Σε μια εικόνα, τουλάχιστον δραματική, που προορίζεται να επιδεινωθεί και πάλι το Σαββατοκύριακο, ο φόβος για το αμπέλι μπορεί να φαίνεται δευτερεύουσας σημασίας, αλλά στις περιοχές όλα κρατούν και όλα είναι αλληλένδετα, από την υδρογεωλογική σφραγίδα μέχρι τη σταθερότητα του οικονομικού ιστού.

Στενεύοντας το βλέμμα μας στον τομέα της αρμοδιότητάς μας, τον αμπελοοινικό, ο χάρτης των ζημιών και των ανησυχιών παίρνει διαφορετικές αποχρώσεις, ανάλογα με τα εξεταζόμενα εδάφη, με κάποια στοιχεία κοινά για όλα, ιδίως στις πεδιάδες: πρώτα απ' όλα, με τους αμπελώνες για ώρες και ώρες κάτω από το νερό, υπάρχει κίνδυνος δυναμικής ασφυξίας του ριζικού συστήματος. Η μεγαλύτερη κρισιμότητα, ωστόσο, αφορά την παντελή αδυναμία πρόσβασης στους αμπελώνες με γεωργικά μέσα για να εξασφαλιστεί στο φυτό, σε μια θεμελιώδη στιγμή όπως αυτή της προανθοφορίας, η σωστή φυτοϋγειονομική άμυνα. Σε αυτές τις συνθήκες, μάλιστα, η άμπελος είναι εκτεθειμένη όσο ποτέ άλλοτε σε μυκητολογικές ασθένειες, κυρίως στον περονόσπορο, τις οποίες οι χαμηλές θερμοκρασίες τουλάχιστον επιβραδύνουν.

Για να κάνει έναν απολογισμό, το WineNews άκουσε μερικούς από τους πρωταγωνιστές του αμπελοοινικού τομέα της Emilia Romagna και του Marche, όπως η Gianmaria Cesari, στο τιμόνι του Umberto Cesari, στους λόφους μεταξύ Μπολόνια και Imola, ο Filiberto Mazzanti, διευθυντής του Consorzio Vini di Romagna, το οποίο αγκαλιάζει τα Doc Colli d'Imola, Colli di Faenza, Colli Romagna Centrale και Rimini, μεταξύ των περιοχών που έχουν πληγεί περισσότερο, ο Claudio Biondi, πρόεδρος της κοινοπραξίας Lambrusco, η οποία έχει την παραγωγική της καρδιά στις επαρχίες Modena και Reggio Emilia, και ο Alberto Mazzoni, διευθυντής του Istituto Marchigiano Tutela Vini, το οποίο συγκεντρώνει όλες τις ονομασίες των Marche, όπου οι ζημιές έχουν περιοριστεί περισσότερο, αλλά η ανησυχία εξακολουθεί να είναι μεγάλη.

"Δεν θέλω να χρησιμοποιήσω τη λέξη καταστροφή, γιατί θα ήταν άδοξο απέναντι σε πολλούς συναδέλφους από τις πεδιάδες που βιώνουν πραγματικά δράματα, τόσο από προσωπική όσο και από εργασιακή άποψη", λέει η Gianmaria Cesari. " Ακούγοντας συναδέλφους από τις επαρχίες Imola και Forlì, τα εργοστάσια βρίσκονταν κάτω από ένα μέτρο νερό για 72 ώρες, με κίνδυνο ασφυξίας. Στους λόφους, ωστόσο, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κατολισθήσεις και κατολισθήσεις, οι οποίες παρέσυραν μαζί τους και κάποιους αμπελώνες, αλλά πρόκειται για μια κατάσταση συνολικά διαχειρίσιμη. Παρά την αποστράγγιση και τις λειτουργικές αποχετεύσεις, ωστόσο, τα 300 χιλιοστά νερού σε 36 ώρες - με αιχμές 28-29 χιλιοστά ανά ώρα - είναι αδύνατον να αντιμετωπιστούν. Το πρόβλημα είναι ότι μετά από τρεισήμισι μήνες ξηρασίας η γη, με βάθος 40 εκατοστών, δεν μπόρεσε να απορροφήσει το νερό, με αποτέλεσμα να διογκωθούν τα ποτάμια και, πλέον, να χύνεται στη θάλασσα. Όπως σε κάθε δραματική κατάσταση, ωστόσο, το πνεύμα των κατοίκων της Εμίλια Ρομάνια -τονίζει η Gianmaria Cesari- έχει μια εξαιρετική ικανότητα να αντιδρά στις δυσκολίες".

Η κατάσταση, όπως αναφέρθηκε, είναι γενικά πολύ περίπλοκη, ιδίως στις περιοχές που περιλαμβάνονται στο Consorzio Vini di Romagna, όπου, μεταξύ των λιγότερο δραματικών συνεπειών, αλλά με υψηλή συμβολική αξία για ολόκληρο τον κόσμο του ιταλικού κρασιού, υπάρχει επίσης η υπάκουη αναστολή του "Vini ad Arte 2023", της προεπισκόπησης του Romagna Sangiovese και του Romagna Albana στα ιταλικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που υπογράφεται από το Consorzio di Romagna και διοργανώθηκε στις 30 Μαΐου στο πλαίσιο του Διεθνούς Μουσείου Κεραμικής στη Faenza. Εδώ, "οι περισσότεροι από τους δρόμους πρόσβασης έχουν αποκλειστεί από την Πολιτική Προστασία και αυτό προφανώς δυσχεραίνει την ακριβή εικόνα της κατάστασης", λέει ο Filiberto Mazzanti, διευθυντής του Consorzio Vini di Romagna. "Υπάρχουν τόσοι πολλοί εκτεθειμένοι αμπελώνες, τόσοι πολλοί λοφώδεις και ορεινοί δρόμοι σφαγμένοι ή ακόμη και κατεστραμμένοι. Καταγράψαμε δύο γεγονότα, 36 ωρών το καθένα, με την πτώση 4-500 χιλιοστών βροχής, ακόμη περισσότερο στις περιοχές των Απέννιων. Σε συχνά εύθραυστες περιοχές, επειδή είναι λιγότερο επανδρωμένες από ό,τι στο παρελθόν, οι πλάκες ψαμμίτη λειτουργούν ως εύκολη επιφάνεια ολίσθησης και οι κατολισθήσεις ή οι αποκολλήσεις βράχων οδηγούν στην απώλεια ολόκληρων οδικών τμημάτων. Ο φόβος τώρα είναι για τα επακόλουθα, για τις επιπτώσεις της διείσδυσης και τους κινδύνους που μπορεί να ακολουθήσουν". Ιδανικά πηγαίνοντας ανάμεσα στις σειρές, "υπάρχουν πολλοί αμπελώνες όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση με μηχανικά μέσα, και αυτό είναι ένα πρόβλημα: ο καιρός πρέπει να γίνει όμορφος τον Ιούνιο, με θερμοκρασίες που θα εκτοξευθούν στους 30 βαθμούς, και ο περονόσπορος να εξαπλωθεί, οπότε πρέπει να αντιμετωπιστεί. Σκέφτομαι τους πολλούς βιολογικούς ανθρώπους, οι οποίοι θα έχουν τεράστιες δυσκολίες, και αυτή θα είναι η χειρότερη πτυχή μιας κατάστασης που δεν μας φτάνει. Προβλέπω τεράστιες απώλειες στις καλλιέργειες, ελπίζουμε μόνο ότι δεν θα πληγούν πολλές εκτάσεις, αλλά προς το παρόν είναι ακόμη δύσκολο να κάνουμε μια εκτίμηση, και ο ουρανός είναι πάντα τρομακτικός...", καταλήγει ο Filiberto Mazzanti.

Η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη "στην περιοχή του Lambrusco, δηλαδή στη Μόντενα και τη Ρέτζιο Εμίλια, η οποία δεν είχε εμφανείς ζημιές όπως αυτές που καταγράφηκαν σε γειτονικές επαρχίες, όπως η Μπολόνια, η Ίμολα και η Φαέντζα", καθησυχάζει, στο μέτρο του δυνατού, ο Claudio Biondi, πρόεδρος της κοινοπραξίας Lambrusco. "Οι εξαιρετικές βροχοπτώσεις αυτών των ημερών οδήγησαν σε πλημμύρες στους αμπελώνες των μεσαίων και χαμηλών πεδιάδων, όπου, μέχρι σήμερα, είναι αδύνατη η πρόσβαση σε γεωργικά οχήματα για τη διενέργεια φυτοϋγειονομικής άμυνας, σε μια ευαίσθητη φαινολογική φάση και ιδιαίτερα δεκτική σε μυκητολογικές ασθένειες όπως η προανθοφορία. Για την ημιορεινή περιοχή, όπου προφανώς δεν υπήρξε στασιμότητα των υδάτων, υπήρξαν αντίθετα πολύ έντονες κατακρημνίσεις, ιδίως στις περιοχές του Lambrusco Grasparossa, όπως η Canossa και το Scandiano, με φαινόμενα διάβρωσης των αμπελώνων, ιδίως των κατεργασμένων. Είναι πρόωρο να μιλήσουμε για τις ζημιές, θα χρειαστούν μερικές εβδομάδες για να έχουμε πλήρη εικόνα".

Μια άλλη πτυχή που πρέπει να υπογραμμιστεί είναι ότι με αυτές τις βροχοπτώσεις "το φυτό είχε μια σημαντική βλαστική δραστηριότητα, οπότε αν η ακραία φάση, και επομένως η φυλλική, είχε το πάνω χέρι έναντι της διατροφής του τσαμπιού, η καρπόδεση θα μπορούσε να έχει δυσκολίες και σε αυτή την περίπτωση το φυτό θα έμπαινε σε ανισορροπία. Σίγουρα βρισκόμαστε σε μια ευαίσθητη φάση, επομένως διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο μυκητολογικών ασθενειών, όπως ο περονόσπορος και το ωίδιο, αλλά οι πολύ χαμηλές μέσες θερμοκρασίες για την εποχή μπορεί να προστάτευσαν τον αμπελώνα. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο θα διαρκέσει η ανακωχή του καιρού, ώστε να μπορέσουν οι οινοποιοί να εισέλθουν στον αμπελώνα και να κάνουν θεραπείες, διότι η έγκαιρη επέμβαση καθίσταται καθοριστική, ιδίως στους βιολογικούς αμπελώνες, οι οποίοι διαθέτουν λιγότερα όπλα", προσθέτει ο Claudio Biondi. Τέλος, στην περιοχή της Μόντενα, του Ρέτζιο, της Πιατσέντζα, που είχαν λιγότερα προβλήματα, "υπάρχει ένας άγνωστος παράγοντας σχετικά με το φαινόμενο της ριζικής ασφυξίας: αν η συσκευή παραμείνει κάτω από το νερό για πολλές ώρες, θα μπορούσε να προσδιοριστεί η δυναμική της ασφυξίας του ριζικού συστήματος".

Τέλος, η κατάσταση των Marche, όπου η ανησυχία, για τον κόσμο του κρασιού, συνδέεται "με την αδυναμία επιστροφής μεταξύ των σειρών, προκειμένου να εξασφαλιστούν στο αμπέλι οι απαραίτητες φυτοϋγειονομικές επεξεργασίες, ειδικά στα πολλά εκτάρια βιολογικά καλλιεργούμενων αμπελώνων που έχουμε στα Marche, ένα πρόβλημα που, με την επιμονή των κακών καιρικών συνθηκών και των βροχοπτώσεων, είναι πιθανό να επιδεινωθεί περαιτέρω", εξηγεί ο Alberto Mazzoni, διευθυντής του Istituto Marchigiano Tutela Vini, υπενθυμίζοντας ότι μέσα σε λίγες ημέρες "έπεσαν 160 χιλιοστά, από τα συνολικά 700 χιλιοστά που πέφτουν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Η παραμονή αυτής της υγρασίας, συνοδευόμενη από ήπιες αν όχι θερμές θερμοκρασίες, ευνοεί την ανάπτυξη του περονόσπορου. Βρισκόμαστε σε μια πολύ ευαίσθητη φαινολογική στιγμή, γι' αυτό χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αλλά την ώρα που μπαίνουμε σε ένα αμπέλι με το τρακτέρ δεν το συζητάμε καν". Εκείνο των παραγωγών του Marche, ωστόσο, δεν είναι ανησυχία, αλλά "μέτρια ανησυχία", καθησυχάζει ο Mazzoni, δίνοντας μια αισιόδοξη ανάγνωση, με την επίγνωση ότι "αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα, μπορούμε μόνο να περιμένουμε, διαχειριζόμενοι προσεκτικά την πίεση των μυκητολογικών ασθενειών. Σίγουρα, δεν υπήρχε ανάγκη για όλο αυτό το νερό, στο Marche η ξηρασία δεν αποτελούσε ακόμη κίνδυνο. Πρέπει να είμαστε ισορροπημένοι, γνωρίζοντας ότι η περιοχή μας είναι μια περιοχή με υψηλή βιολογική κλίση, οπότε ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος: έχουμε δώσει στους εαυτούς μας μια 

προδιαγραφή που συμμορφώνεται με τους κοινοτικούς κανονισμούς, αλλά ο συνδυασμός ζέστης και υγρασίας δημιουργεί τις ιδανικές συνθήκες για τον περονόσπορο. Η ελπίδα είναι ότι ο ήλιος θα επιστρέψει σύντομα για να στεγνώσει τους αμπελώνες...", καταλήγει ο Alberto Mazzoni.

Πηγή: WineNews: The Pocket Wine Web Site in Italy