Ο OIV, ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου, παρουσίασε πρόσφατα τα στοιχεία του για την οινοποιία το 2022, μια χρονιά επηρεασμένη από τον υψηλό πληθωρισμό, την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις διαταραχές στο παγκόσμιο δίκτυο μεταφορών. Εξαιτίας αυτού, πολλές αγορές παρουσίασαν αυξημένες τιμές κρασιού, οδηγώντας σε ελαφρά μείωση της κατανάλωσης κρασιού παγκοσμίως. Ωστόσο, η συνολική αξία των παγκόσμιων εξαγωγών κρασιού είναι η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ.

Η έκταση του σταφυλιού στον κόσμο είναι σταθερή (7,3 εκατομμύρια εκτάρια), καθώς και στην ΕΕ (3,3 εκατομμύρια εκτάρια). Οι χώρες που μείωσαν την επιφάνεια των σταφυλιών τους είναι η Μολδαβία, η Τουρκία (κυρίως επιτραπέζια σταφύλια), η Ισπανία (η οποία, ωστόσο, εξακολουθεί να κατατάσσεται πρώτη με 955.000 εκτάρια), η Αργεντινή (λόγω ξηρασίας και λειψυδρίας) και οι Ηνωμένες Πολιτείες (η Καλιφόρνια έχει εδώ και καιρό πλεόνασμα σταφυλιών).

Η παραγωγή κρασιού το 2022 είναι 258 εκατομμύρια hl, μείωση σχεδόν 3 Mhl (-1%) σε σύγκριση με το 2021. Η πτώση ήταν μικρότερη από ό,τι αναμενόταν, χάρη στον υψηλότερο από τον αναμενόμενο όγκο συγκομιδής στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ παρά την ξηρασία και καύσωνες την άνοιξη και το καλοκαίρι. Το νότιο ημισφαίριο διατήρησε ένα φυσιολογικό επίπεδο παραγωγής.

Διαβάστε περισσότερα: OIV

https://drive.google.com/file/d/109WHWSbA8mkEbs0zCA753i44Vu0GAvbq/view?usp=sharing

Πηγή: oiv

BKWINE MAGAZINE