Την εκδήλωση προλόγισε ο  Γιάννης Καρακάσης MW, λέγοντας ότι  έχουν αλλάξει πολλά με την σημερινή κατάσταση του Covid19, όμως συνεχίζουμε προσπαθούμε να προσαρμοστούμε να καινοτομούμε αναδεικνύοντας το μεγαλείο του ελληνικού κρασιού. Αυτό βρίσκεται σε εξαιρετικό επίπεδο και τα πολύ καλά ελληνικά κρασιά μπορούν να σταθούν ισοδύναμα με τα καλύτερα κρασιά στον κόσμο. Έτσι  μετά από φυσικές εκδηλώσεις που ήδη έγιναν στη Μαδρίτη και στο Μπορντώ ξεκινάμε σήμερα μια σειρά γευσιγνωσιών με κρασιά που αναδείχθηκαν μέσα από τα 50 GGW.  Αυτή είναι η πρώτη γευσιγνωσία και θα ακολουθήσουν άλλες δυο, το Μάρτιο και τον Απρίλιο 2021.

Στην σημερινή μας γευσιγνωσία έχουμε σε μία σπανία εμφάνιση του τον Κώστα Μητραβέλα, οινοποιό από την Νεμέα,  το Θάνο Γεωργιλά,

οινολόγο του κτήματος Τoinos από την Τήνο, τον Άγγελο Ιατρίδη από το Κτήμα Alpha, το Νίκο Καρατζά οινοποιό του Οenops, το Ματθαίο Αργυρό του οινοποιείου Αργυρός Σαντορίνη και τον Γιώργο Σκούρα από το ομώνυμο οινοποιείο. Καθώς και  δύο εκπλήξεις…

 Μπορείτε να ξεκινήσετε τώρα την γευσιγνωσία βάζοντας τα κρασιά στα ποτήρια σας με τη σειρά. Ξεκινάμε με τον πρώτο  μας καλεσμένο, τον Νίκο Καρατζά.

Το πρώτο μας κρασί είναι ένα Βιδιανό 2019, της Oenops  που διακρίθηκε στα 50GGW. Έχει την ιδιαιτερότητα να ωριμάζει σε αμφορέα.

 Θέλετε κύριε Καρατζά να μας πείτε τι διαφορετικό δίνει ο αμφορέας στο κρασί;

 Ο αμφορέας είναι ένα βαρέλι χωρίς ξύλο. Όταν ξεκινήσαμε δεν θέλαμε το ξύλο να καθορίσει τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των κρασιών μας.  Η προσπάθεια με αμφορέα είναι μία λύση που μας κράτησε μακριά από οποιαδήποτε οργανοληπτική παρεκτροπή λόγω του ξύλου. Στην περίπτωση του Βιδιανού η πορεία προς την οινοποίηση αλλά και την ωρίμανση, ήταν αποτέλεσμα μιας δοκιμής. Το Βιδιανό  ήταν μια ποικιλία με την οποία δεν είχα ασχοληθεί. Αυτό έγινε το 2016 βάζοντάς το κρασί σε τρία διαφορετικής φύσης δοχεία. Το βάλαμε σε inox, σε αμφορείς και σε βαρέλια 500 λίτρων. Στο τρίπτυχο: Inox, ξύλο, πηλός. Ο σκοπός ήταν να δούμε πιο στυλ μας ταιριάζει πιο πολύ, έχοντας τις ίδιες συνθήκες ζύμωσης. Στο συγκεκριμένο  κρασί η ζύμωση είναι αυθόρμητη και έτσι κάναμε ελάχιστες παρεμβάσεις. Ελέγχοντας παράλληλα την θερμοκρασία με σκοπό να δούμε ποιο στυλ και σε ποιο υλικό ταιριάζει  το προϊόν καλύερα. Το εντυπωσιακό ήταν πως μας άρεσε πιο πολύ ένα χαρμάνι των παραπάνω οινοποιήσεων. Έτσι ως λύση ωρίμανσης ήταν ο αμφορέας. Το inox δεν το ήθελα, το ξύλο το φοβήθηκα παρατηρώντας  τότε πως η ωρίμανση διάρκειας 10 μηνών εξελίχθηκε πολύ καλά.  Σήμερα η ωρίμανση του κρατά 6 μήνες  με άριστα αποτελέσματα.  

 

Ο Γιάννης Καρακάσης συμπλήρωσε:

 

Βλέπω ένα κρασί τoυ 2019 το οποίο κρατιέται καταπληκτικά. Eίναι ένα κρασί πολύ φρέσκο, έχει υπέροχο πάχος στο στόμα, φρεσκάδα και  ορυκτότητα, ενώ διατηρεί όλη την πληθώρα των αρωμάτων όπως το μήλο, το ροδάκινο, νότες βανίλιας και μπαχαρικών . Βλέπω ένα κρασί το οποίο μπορεί να καταναλωθεί σε πέντε χρόνια. Θεωρώ ότι και στη συσκευασία με τα μικρά φιαλίδια του virtual, δεν χάνει τη φινέτσα του.

 Στη συζήτηση συμμετέχει και ο Mark Andrew ΜW

 Ο Γιάννης Καρακάσης θέτει την εξής ερώτηση στο Mark Andrew.

Yπάρχει μια πολύ μεγάλη συζήτηση για τα θέματα αυθεντικότητας και κληρονομιάς για τα μεγάλα κρασιά. Πως μπορεί να το αξιοποιήσει το ελληνικό κρασί;

Απάντηση:

Θεωρώ πως οι οινοποιοί πρέπει να δουλεύουν με παραδοσιακό τρόπο. Όλα ξεκινούν από το αμπέλι, καθώς  έτσι αποτυπώνεται η δουλειά των αμπελουργών. Σήμερα αυτά που πρέπει να πρωταγωνιστούν είναι το φρούτο, η περιοχή και όχι το εγώ του οινοποιού.

 Mark θα μπορούσα να σου ζητήσω και μία ακόμη ερώτηση;

 

Πώς το ελληνικό κρασί μπορεί να φτάσει σε πιο premium  εκδοχή;

Απάντηση:

Πιστεύω πως πρέπει να δουλέψετε με τις δικές σας ποικιλίες και να δημιουργήσετε μοναδικά στυλ και ουσιαστικά αυτό που υπόσχεστε, αυτό πρέπει να δώσετε, γιατί ο καταναλωτής είναι πολύ αυστηρός κριτής. Η σκληρή δουλειά θα φέρει και την premium ποιότητα.

 Πάμε στο δεύτερο κρασί από την Τήνο και το οινοποιείο  TΟinos. Έχουμε μαζί μας  τον οινολόγο  του κτήματος Θάνο Γεωργιλά.

Στο δεύτερο ποτήρι  το Ασσύρτικο Clos Stegasta 2018.

Το Ασσύρτικο αυτό έχει πυκνότητα φύτευσης εντεκάμιση χιλιάδες φυτά το εκτάριο. Παραδοσιακά ο ελληνικός αμπελώνας είναι στα 4500 φυτά το εκτάριο.

Εξηγείστε μας κ. Γεωργιλά,  γιατί πάμε σ’ αυτή την πυκνότητα φύτευσης.

Ο κ. Γεωργιλάς απαντά:

H φιλοσοφία της πυκνής φύτευσης είναι στο τι θέλουμε να πετύχουμε έναν ανταγωνισμό μεταξύ των φυτών και αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα μικρότερες στρεμματικές απόδοσεις, μικρότερα τσαμπιά και πιο συμπυκνωμένο σταφύλι, ώστε όλα αυτά να αποτυπωθούν στο τελικό προϊόν.

Μία πυκνότητα φύτευσης πρέπει να συνοδεύεται πάντα με τις αντίστοιχες καλλιεργητικές εργασίες, όπως στο έδαφος, στο κλάδεμα, στο βλαστολόγημα. Είναι ένα σύνολο εργασιών που συνοδεύουν μία πυκνή φύτευση, έτσι ώστε να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.  Είναι μια διαδικασία που απασχολεί σε καθημερινή βάση μόνιμο προσωπικό περί τα έξι άτομα και ανάλογα πάντα με την καλλιεργητική περίοδο. Τότε έρχονται να εργαστούν επιπλέον άτομα όπως για παράδειγμα το χρονικό διάστημα κατά το οποίο δένουμε τους βλαστούς στους πασσάλους.

θα ήθελα να μας πείτε κ. Γεωργιλά για τα πρωτόκολλα οινοποίησης και πως αυτά  εκφράζονται στο terroir του Ασσύρτικου Clos Stegasta 2018.

 

Δεν χρησιμοποιούμε κάποιο πρωτόκολλο  ώστε  κάθε χρονιά να κάνουμε τις ίδιες διαδικασίες. Κατά κύριο λόγο  προσπαθούμε να αποτυπώσουμε τον τόπο από όπου προέρχεται το κρασί. Κάνουμε ελάχιστες παρεμβάσεις. Χρησιμοποιούμε πολύ τις ανοξείδωτες δεξαμενές, τους αμφορείς καθώς και  λίγα βαρέλια 500 λίτρων.  Συνεργαζόμαστε τα τρία τελευταία χρόνια με μία γαλλική εταιρεία, θέλοντας να πετύχουμε τη γενετική ταυτοποίηση ζυμών, έτσι ώστε να χρησιμοποιούμε στον εμβολιασμό ζύμες οι οποίες προέρχονται από το αμπέλι. Αυτό μας βοηθάει πολύ στο να αποτυπώσουμε τον τόπο και το  μικροκλίμα της περιοχής στο κρασί.  Τα θειώδη μας είναι χαμηλά αγγίζοντας τα όρια της βιοδυναμικής  καλλιέργειας.

Ο Γιάννης Καρακάσης συμπληρώνει:

Είναι ένας εκρηκτικός συνδυασμός ορυκτότητας και  ενός πεντακάθαρου φρούτου. Αυτό που μ’ αρέσει είναι η ακρίβεια που έχει. Το ξυράφι που διαθέτει στο στόμα παρότι είναι ένα κρασί τριών ετών. Θεωρώ πως έχει  μεγάλη δυναμική παλαίωσης.