Παρουσιάζουμε το 3ο κρασί  το  Cuvee Monsignori 2018, του κτήματος Αργυρού, που προέρχεται από τον  αμπελώνα και βρίσκεται στην Επισκοπή, στη Σαντορίνη, από αμπέλια 200 ετών πολύ προσεκτικά καλλιεργημένα. Bλέποντας κανείς την κουλούρα μπορεί να καταλάβει το μεράκι και τη φροντίδα του αμπελουργού. Το κρασί έχει μείνει 12 μήνες στις οινολάσπες με ελάχιστο νέο βαρέλι  της τάξεως του 5% για να του ανοίξει την παλέτα.

 

Λένε ότι με το Ασσύρτικο πολύ εύκολα μπορείς να βγάλεις ένα καλό κρασί, αλλά πόσο δύσκολο είναι να βγάλεις ένα μεγάλο κρασί;

 O Ματθαίος Αργυρός απαντά. Θεωρώ  ότι δεν είναι δύσκολο να κάνεις ένα καλό κρασί από Ασύρτικο. Φυσικά είναι μία ποικιλία, η οποία μπορεί να δώσει πραγματικά σπουδαία κρασιά και Το μυστικό όμως είναι το αμπέλι. Όποιος καλλιεργεί σωστά, φτιάξει ένα αμπέλι το οποίο θα έχει απόλυτη ισορροπία και μικρές αποδόσεις, τότε έχει πετύχει το 90%  του αποτελέσματος που αναζητά. Επίσης μία προσεκτική οινοποίηση θα του δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα, αρκεί να φέρει ένα εξαιρετικό φρούτο μέσα στο οινοποιείο του.

 Πόσο ευχαριστημένος είσαι από τη δουλειά που γίνεται στο κτήμα;

 Λόγω του χαρακτήρα μου δεν είμαι ποτέ ευχαριστημένος. Είμαι ένας άνθρωπος ο οποίος ψάχνεται συνέχεια. Κάνουμε πολλές έρευνες ως ομάδα. Θεωρώ ότι βρισκόμαστε σε ένα πολύ καλό επίπεδο γνώσεων όσο αφορά τον αμπελώνα της Σαντορίνης και τα κρασιά της. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε περισσότερα κι αυτό φαίνεται άλλωστε και στα κρασιά μας. Τα τελευταία χρόνια το κτήμα Αργυρού  έκανε μια στροφή, το 2015 και το 2019. Αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι καλλιεργούμε καλύτερα τον αμπελώνα μας.

  Έχει έννοια ένα single-vineyard  στη σειρά του κτήματος;

 Νομίζω πως η σειρά Cuvee εκφράζει απόλυτα και εμένα προσωπικά και το κτήμα. Προέρχεται από τα σπουδαιότερα και πιο παλιά αμπελοτόπια που διαθέτουμε και εκφράζει το φρούτο την ποικιλία και  την τυπικότητα της Σαντορίνης.

 4ο κρασί Γιώργος Σκούρας Viognier Eclectique 2019.

 Είναι ένα κρασί που δείχνει πως μια διεθνής ποικιλία έχει τόσους πολλούς φίλους στην Ελλάδα. Είναι ένα εξαιρετικό κρασί, πληθωρικό, βαρελάτο, σίγουρα γαστρονομικό, το οποίο για 12 μήνες έχει ωρίμανση σε 50% νέο και  50%  δεύτερης χρήσης βαρέλι.

 Πόσο έχει αλλάξει η  διαχείριση δρυός στο Eclectique κ. Σκούρα;

  Όλα αυτά τα χρόνια, λέει ο Γιώργος Σκούρας,  να κάνουμε coaching στα βαρέλια μας. Το Viognier είναι πολλά χρόνια φυτεμένο στον αμπελώνα  μας και συγκεκριμένα από το 1989. Είναι μια ποικιλία στην οποία έχουμε εντρυφήσει, την ξέρουμε πολύ καλά με δύο στυλ. Πάμε και δουλεύουμε με όλο και με πιο  παλιά βαρέλια, όχι μόνο μιας αλλά και δύο και τριών χρήσεων, γιατί  αυτή η διαδικασία δίνει στο κρασί πολύ ωραία ισορροπία.

 Ο Γιάννης Καρακάσης ρώτα πόσο καλά έχει εγκλιματιστεί το Viognier στην ελληνική επικράτεια.

 Είναι μια πολύ ωραία ποικιλία που θα τη βρεις τη Γαλλία από την κοιλάδα του Ροδανού μέχρι το Μονπελιέ. Όμως είναι δύσκολη στην καλλιέργεια. Δεν πρέπει να την λυπηθείς, γιατί αρέσκεται στο να υποφέρει. Όσο πιο πολύ υποφέρει, τόσο πιο ωραία κρασιά δίνει. Δεν θέλει το νερό, γιατί εκεί που πιστεύεις ότι έχεις χάσει το αμπέλι, αν το ποτίσεις θα  σαπίσουν όλα τα σταφύλια. Θέλει την τέχνη της. Γι’ αυτό και την έχουμε αγαπήσει πολύ, μα πιο πολύ την αγαπάμε για τα εκλεκτά κρασιά της.

 Ποιο είναι το νέο σας project;

 Το οινοποιείο μας έπρεπε να τιμήσει τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης. Έτσι εκτελούμε ένα έργο παλιό. Παίρνουμε 21 χρονιές από το Λαβύρινθο, τις βάζουμε σε ένα μπουκάλι  με τη διαδικασία Solera. Η 21η χρονιά συμπίπτει φέτος με την  επανάσταση του 1821. Το κρασί αυτό θα διατίθεται σε μία εξαιρετική συσκευασία μαζί με ένα βιβλίο που στο οποίο περιλαμβάνονται 21 ιστορίες του Αγώνα από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Μακρυγιάννη.