5ο κρασί Rose Alpha estate Σκατζόχοιρος 2019

 Ένα ροζέ Ξινόμαυρο από το Αμύνταιο single vineyard.

 Τι σημαίνει κ. Ιατρίδη για εσάς το συγκεκριμένο αυτό ροζέ.

 Αρχικά θα ήθελα να μιλήσω για το τη μοναδική ροζέ ΠΟΠ περιοχή στην Ελλάδα.

Το Ξινόμαυρο είναι αιχμή του δόρατος για το Κτήμα Άλφα. Πρόκειται για μια ποικιλία με μεγάλη ποικιλομορφία. Το ροζέ έχει την ιδιαιτερότητα να  παράγεται με τη διαδικασία της αφαίμαξης. Προέρχεται από μια υποπεριοχή που λέγεται Σκαντζόχοιρος, η οποία δίνει  αρκετά φρέσκα αρώματα. Το βορειότερο κομμάτι του αμπελώνα παρουσιάζει τις πιο δροσερές οξύτητες και αυτή την αρωματική διάρκεια  μπορεί να τη δώσει η ποικιλία Ξινόμαυρο. Το Ξινόμαυρο ροζέ δεν είναι μόδα. Είναι ένα κρασί με πολύ μεγάλο βάθος, ένα κρασί που μπορεί να εξελιχθεί λόγω της οξύτητας του .

Θα διαφωνήσω με τους προλαλήσαντες ότι το κρασί γίνεται στο αμπέλι.

Το κρασί γίνεται πρώτα στην ψυχή και στην καρδιά του οινοποιού και μετά στο αμπέλι

 Lenka Sedlasckova MW

 Ποια στυλ κρασιών  έχουν τη μεγαλύτερη εμπορική απήχηση στο Ηνωμένο Βασίλειο;

 Αυτό που τώρα είναι trendy στην Αγγλία είναι με κρασιά που έχουν φρεσκάδα, χαμηλό αλκοόλ, ορυκτότητα και αυτά τα χαρακτηριστικά διαθέτει το ελληνικό κρασί.  Κρασιά με βάση το Ασύρτικο, το Βιδιανό, κρασιά με κομψότητα, που έχουν ραφηνάρει τις τανίνες και βγάζουν ωραίο φρούτο και αυτή την περίοδο μονοπωλούν το ενδιαφέρον του οινόφιλου κοινού.

6Ο Tσιγκέλω Κτήμα Ρούβαλη

Το κρασί πρόερχεταιαπό τον ποιοτικό κλώνο της Μαυροδάφνης.  Η  νομοθεσία δεν επιτρέπει να αναγράφεται ο όρος Μαυροδάφνη, έτσι το κρασί ονομάζεται Τσιγκέλω. Έχουμε ένα κρασί το οποίο αφενός διαθέτει όλα τα αρωματικά στοιχεία, τα πρωτογενή αρώματα, το φρούτο, τις βοτανικές νότες και πλησιάζει το Pinot Noir  και  τη Λιμνιώνα. Τανίνες με δυναμική παλαίωσης, δίνοντας του τη δυνατότητα να καταναλωθεί μέχρι και 5 χρόνια. Έχει ισορροπημένο αλκοόλ 13%. Ένα κρασί που ωριμάζει σε χειροποίητους πήλινους αμφορείς και ελαφρώς παγωμένο μπορεί να συνδυαστεί με κρεατικά μέχρι  και με παχιά ψάρια.

     7ο Κτήμα Μητραβέλα 2018

Έχουμε στα ποτήρια μας το Κτήμα Μητραβέλα 2018 στο οποίο έχει περιοριστεί η επαφή με τη γαλλική δρυ. Η παλαίωση γίνεται για έξι με οχτώ μήνες και το βαρέλι είναι δεύτερης, τρίτης και τέταρτης χρήσης.

   Πόσο δύσκολο είναι να δώσει ο παραγωγός στη Νεμέα ένα ξεχωριστό χαρακτήρα, από τη στιγμή που το κύριο χαρακτηριστικό του Αγιωργήτικου είναι ένας ο έντονος  φρουτώδης χαρακτήρας;

Aυτό είναι και το ζητούμενο, απαντά ο Κώστας Μητραβέλας. Το Αγιωργήτικο είναι ξεχωριστό λόγω του terroir της Νεμέας. Πιστεύω ότι το  μυστικό βρίσκεται στο αμπέλι. Οι στρεμματικές αποδόσεις πρέπει να είναι χαμηλές γύρω στα 700 kg/στρ.  Η παλαιότητα του αμπελώνα παίζει σημαντικό ρόλο, καθώς επίσης εάν το αμπέλι είναι σε γραμμική μορφή ή σε κύπελλο. Επίσης όλες οι ενέργειες αυτές που πρέπει να κάνει ο οινοποιός,  πριν οδηγήσει το σταφύλι στον οινοποιητή, εκχυλίζοντάς το για αρκετές μέρες. Για να αναδείξουμε το φρούτο  πριν την ημερομηνία του τρυγητού, θα πρέπει να κάνουμε συχνές γευστικές δοκιμές του σταφυλιού, ώστε να δούμε το ανώτατο αρωματικό του σημείο.

Το Κτήμα Μητραβέλα βγαίνει σε 8500 φιάλες. Προέρχεται από διαφορετικούς αμπελώνες  40 έως 50 ετών και  η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι κυπελλοειδείς. Παλαιώνει  από έξι με οχτώ μήνες σε βαρέλι, ανάλογα τη χρονιά  και τέλος έξι με οχτώ μήνες στη φιάλη.

 8ο  Θάνος Ντούγκος Ραψάνη 2017

 Το κρασί προέρχεται από τον αμπελώνα που ονομάζεται Τουρτούρα. Με 65% το Ξινόμαυρο και το υπόλοιπο με Κρασάτο και Σταυρωτό. Την τελευταία ποικιλία τη  χρησιμοποιούμε κατ’ ανάγκη βάσει νομοθεσίας. διότι υπήρχαν  πολλά στρέμματα με αυτήν. Καθώς όλα τα παλιά αμπέλια ήταν ανακατεμένα, και ήταν δύσκολο να τα ξεχωρίσουν, τα έβάλουν όλα μαζί, δημιουργώντας  το blend Ραψάνη. 

Πιστεύετε ότι στο μέλλον θα μπορούσε να υπάρξει μονοποικιλιακό Κρασάτο;

Σε μια ζώνη ΠΟΠ με τρεις ποικιλίες δεν υπάρχει λόγος να βγει ένα μονοποικιλιακό. To Κρασάτο έχει καλό φρούτο, ωραίο χρώμα και του λείπει η υψηλή οξύτητα. Θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα κρασί φρουτώδες, εύκολο χωρίς παλαίωση.

 Η  Ραψάνη 2017  έχει ένα μεγάλο ποσοστό Χολμπάν, δηλαδή η ζύμωση γίνεται με ολόκληρα τσαμπιά. Αυτό το ξεκίνησα, λέει ο Θάνος Ντούγκος  το 2015 μετά από πειραματισμούς στην οινοποίηση. Διαπιστώσαμε ότι οινοποίηση Χολμπάν στο Ξινόμαυρο απαιτεί πολύ καλή φαινολική ωριμότητα. Το κρασί 2017 έχει καλύτερη βοτανικότητα,  η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί με τον κλασικό τρόπο οινοποίησης.