Marinos Skolarikos 2021-10-22

Founder

Μικρός οδηγός για την Παγκόσμια Ημέρα της Champagne

Η ονομασία Champagne είναι μοναδική αλλά τα ίδια τα κρασιά είναι διαφορετικά κάθε φορά.

Διαφορετικοί αμπελώνες, διαφορετικά αμπελοτόπια,  διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών, διαφορετικές χρονιές, διαφορετικά χαρμάνια και διαφορετικές περίοδοι παλαίωσης. Υπάρχουν σχεδόν τόσα στυλ κρασιού στη Σαμπάνια όσο και οι οινοποιοί της περιοχής. Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά από κρασιά που ταιριάζουν σε κάθε γούστο, κάθε περίσταση και κάθε έδεσμα.

Κανένα κρασί δεν είναι τόσο ευπροσάρμοστο όσο η σαμπάνια, είτε απολαμβάνετε ένα χαλαρό ποτό με τους φίλους σας ή για να γιορτάσετε μια νίκη. Γενέθλια, εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά, ρομαντικά δείπνα για δύο, γαμήλιες δεξιώσεις, όταν υπάρχει κάτι που αξίζει να γιορτάσουμε, η σαμπάνια είναι πάντα η πρώτη επιλογή.

Η σήμανση της σαμπάνιας (ετικέτα, πίσω ετικέτα, ετικέτα λαιμού) απαιτεί τις ακόλουθες υποχρεωτικές ενδείξεις:

Τη λέξη "Champagne", το επίπεδο  της γλυκύτητας (brut, sec, demi-sec, της γλυκύτητας (brut, sec, demi-sec, κ.λπ.), το ποσοστό αλκοόλης κατ' όγκο (%) vol) - η χωρητικότητα της φιάλης (l, cl ή ml), η μάρκα της σαμπάνιας- το όνομα του παραγωγού, το όνομα της κοινότητας στην οποία βρίσκεται ο παραγωγός και η χώρα καταγωγής (Γαλλία), το όνομα του παραγωγού. Ο κωδικός εγγραφής του παραγωγού, ο κωδικός παρτίδας, η ένδειξη "προϊόν Γαλλίας" επίσης και  η περιεκτικότητα σε αλλεργιογόνα, μαζί με την προειδοποίηση για την κατανάλωση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

 

 

 

 

   

Blanc de Βlancs: υποδηλώνει σαμπάνια που παράγεται αποκλειστικά από λευκές ποικιλίες. Τα σταφύλια είναι  συνήθως Chardonnay, αλλά μερικές φορές πολύ πιο σπάνιες, ποικιλίες, χρησιμοποιούνται μόνες τους ή σε συνδυασμό (Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane και Petit Meslier, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μαζί μόλις το 0,3 % των φυτεύσεων).

 Blanc de Noirs: υποδηλώνει μια σαμπάνια που παράγεται αποκλειστικά από  σταφύλια (Pinot Noir και/ή Meunier).

 Έτος συγκομιδής: υποδηλώνει σαμπάνια εσοδείας ("millesimé"), που παρασκευάζεται αποκλειστικά από σταφύλια που παρήχθησαν κατά το έτος που αναγράφεται στην ετικέτα και δεν περιέχει άλλους οίνους. Το έτος συγκομιδής αναγράφεται επίσης στον φελλό.

Grand Cru ή Premier Cru: υποδηλώνει έναν οίνο που παράγεται αποκλειστικά από αμπελώνες που κατέχουν το καθεστώς Grand Cru (17 χωριά) ή το καθεστώς Premier Cru (42 χωριά).

 Διάφορα τεχνικά στοιχεία μπορούν επίσης να αναγράφονται στην πίσω ετικέτα της φιάλης (η ποικιλιακή σύνθεση του χαρμανιού, ο αμπελώνας ή το αμπελοτόπι) καθώς και το ονοματοδοτημένο αμπελοτεμάχιο προέλευσης, ημερομηνία εκχύλισης, κ.λπ.)

 

 

 

 

Το ποτήρι σαμπάνιας


Η σαμπάνια απολαμβάνεται καλύτερα σε ποτήρι τουλίπας: ψηλό και αρκετά βολβοειδές για να επιτρέπει στις φυσαλίδες να αναπτυχθούν πλήρως, αλλά στενεύει στο πάνω μέρος, ώστε να συγκεντρώνεται το μπουκέτο. Το ποτήρι σαμπάνιας σε σχήμα πιατάκι πρέπει να αποφεύγεται.

Πλύνετε τα ποτήρια σαμπάνιας με το χέρι μόνο με ζεστό νερό, ποτέ με σαπούνι ή απορρυπαντικό. Σκουπίστε απαλά, με στόχο να διαφυλάξετε όλες εκείνες τις φυσικές ατέλειες του ποτηριού που εξασφαλίζουν τη σωστή ανάδειξη των φυσαλίδων και έναν σταθερό δακτύλιο στην επιφάνεια του κρασιού.

Θερμοκρασία
Η ιδανική θερμοκρασία σερβιρίσματος είναι 8-10°C. Η σαμπάνια ψύχεται καλύτερα τοποθετώντας τη φιάλη σε έναν κουβά με πάγο και νερό για 20 λεπτά ή στο ψυγείο για αρκετές ώρες.

Η σαμπάνια είναι ένα κατ' εξοχήν απεριτίφ, αλλά με μια σειρά από αρώματα και γεύσεις που κάνουν την σαμπάνια που την καθιστούν εύκολο να συνδυαστεί με σχεδόν κάθε πιάτο. Εξαιρέσεις είναι οι σαλάτες με βινεγκρέτ, οι καυτερές και πικάντικα  φαγητά και η σοκολάτα. Κατά τα άλλα, το αφρώδες αυτό κρασί ταιριάζει με σχεδόν τα πάντα, από το ορεκτικό, μέχρι το κύριο πιάτο και  το επιδόρπιο.

Source: Comite Champagne 

Photo credit: Comite Champagne logo @allwinestories

Cheers!