Με μεγάλη επιτυχία και εντυπωσιακή προσέλευση επισκεπτών, που ξεπέρασε κάθε προσδοκία, πραγματοποιήθηκε το Peloponnese Wine Festival Athens 2023, στο ξενοδοχείο Athenaeum Intercontinental τη Δευτέρα 23 Ιανουαρίου. Περισσότεροι από 1400 επισκέπτες, στην πλειοψηφία τους επαγγελματίες του κλάδου του οίνου, βρέθηκαν στην εκδήλωση  της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου, αποδεικνύοντας ότι ο Πελοποννησιακός αμπελώνας, με τις αναρίθμητες ποικιλίες και οινοπέδια που διαθέτει, είναι πόλος έλξης και σημείο αναφοράς για το Ελληνικό κρασί.

 

Το Peloponnese Wine Festival αποτελεί τη μεγαλύτερη περιφερειακή έκθεση οίνου στην Ελλάδα. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν 47 παραγωγοί:  3 από την Αργολίδα, 20 από την Κορινθία, 6 από την Αρκαδία, 1 από την Μεσσηνία, 2 από την Λακωνία, 5 από την Ηλεία και 10 από την Αχαΐα, αντιπροσωπεύοντας το σύνολο των οινικών περιοχών της Πελοποννήσου. Νεμέα, Πάτρα, Πλαγιές Αιγιαλείας, Μαντινεία, Μονεμβασιά, Τριφυλία, Ηλεία και τόσες άλλες σπουδαίες οινοπαραγωγικές περιοχές απλώθηκαν μπροστά στους επισκέπτες μέσα από έναν εντυπωσιακό αριθμό 515 διαφορετικών ετικετών από αυτόχθονες και διεθνείς ποικιλίες που ήταν διαθέσιμες προς δοκιμή. ΠΟΠ και ΠΓΕ χαρακτηριστικοί οίνοι με το μοναδικό τους στυλ, εξαιρετικές ποικιλιακές ετικέτες, νέες και παλαιότερες εσοδείες και πειραματισμοί γέμισαν τα ποτήρια όσων παρευρέθηκαν στην έκθεση.

 

Ο «οινικός μαραθώνιος» των εννιά ωρών είχε μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον για τους παραγωγούς καθώς την έκθεση επισκέφθηκαν επαγγελματίες από όλους τους κλάδους της αγοράς όπως οινοχόοι, ιδιοκτήτες καβών, wine bar και εστιατορίων, εισαγωγείς από Αμερική και το Βέλγιο και στελέχη που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό. Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία του οινόφιλου κοινού, ιδιαίτερα τις απογευματινές ώρες, που κατά κύριο λόγο ήταν άνθρωποι νέας ηλικίας, ένα γεγονός που δείχνει τη στροφή της νέας γενιάς στο επώνυμο ποιοτικό ελληνικό κρασί και στους οινικούς «θησαυρούς» της Πελοποννήσου. Πολλοί παραγωγοί της έκθεσης επισήμαναν τον ενθουσιασμό αλλά και το ενδιαφέρον που έδειχναν οι νέοι για τις γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου. Η οργανωτική ομάδα είχε φροντίσει έτσι και αλλιώς ώστε την έκθεση να πλαισιώνουν εκπαιδευτικά infographics με αναφορές σε σημαντικές ποικιλίες και οινικές περιοχές του Πελοποννησιακού αμπελώνα.

 

 

Ο κ. Γιάννης Τρουπής, Πρόεδρος της ΕΝΟΑΠ δήλωσε: «Το Peloponnese Wine Festival 2023 ξεπέρασε κάθε προσδοκία μας. Η εξωστρέφεια των παραγωγών του Πελοποννησιακού αμπελώνα και της ΕΝΟΑΠ αποδίδει καρπούς και ήδη ετοιμαζόμαστε για μια σειρά πολλών δράσεων με πλάνο τουλάχιστον 3ετίας».

 

Το Peloponnese Wine Festival θα ταξιδέψει στις 6 Φεβρουαρίου 2023 στην Λεμεσό για να συναντήσει τους επαγγελματίες και τους οινόφιλους της Κύπρου και ανανεώνει το ραντεβού του με τον κόσμο του κρασιού της Αθήνας για τον Ιανουάριο του 2024.

Βρείτε τους παραγωγούς που συμμετείχαν και περισσότερες πληροφορίες για το Peloponnese Wine Festival 2023 στο www.peloponnesewinefestival.com 

 

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την στήριξη της περιφέρειας Πελοποννήσου.

 

Χορηγοί της εκδήλωσης: CORK HELLAS-DIAM, ΚΟΡΟΠΟΥΛΗΣ

Υποστηρικτές: ALPA GLASS, ΑΠΙΚΙΑΝ ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ

Χορηγός Νερού: AQUA CARPATICA

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Winetuned και την Vinnovation για λογαριασμό της Ένωσης Οινοπαραγωγών Αμπελώνα Πελοποννήσου (ΕΝΟΑΠ).