«Τα ΒορΟινά ταξίδεψαν στην Αθήνα» και  έφεραν στην πρωτεύουσα τον πλούτο του θαυμαστού αμπελώνα της Βόρειας Ελλάδας!

 

Μια λαμπερή έκθεση με κρασιά και αποστάγματα από τα μέλη, μερικών από τα πλέον αξιόλογα και δημοφιλή οινοποιεία της χώρας.

 Τα ΒορΟινά  πραγματοποιήθηκαν χθες Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρεταννία», στην Πλατεία Συντάγματος, στην Αθήνα.

   Η εκδήλωση πλαισιώθηκε με τις εξαιρετικά οργανωμένες παράλληλες εκδηλώσεις.  

 

 

 • To masterclass με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW «Τα Ροζέ της Βόρειας Ελλάδας – The Masterclass». Δοκιμάστηκαν 18 ροζέ οίνοι από ΠΓΕ Μακεδονία, ΠΟΠ Αμύνταιο, ΠΓΕ Ημαθία, Θεσσαλονίκη, Παγγαίο, Δράμα, Καβάλα, ‘Ηπειρος, Χαλκιδική, Πιερία. Για τα κρασιά αυτά θα ακολουθήσει νέο άρθρο.

 

 • Διαγωνισμός τυφλής γευσιγνωσίας για το κοινό. Στο ευχάριστο αυτό διαγωνισμό είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τυφλά 8 κρασιά και να διεκδικήσουμε μια magnum φιάλη.
 • Παρουσίαση της τιμητικής έκδοσης για την Σταυρούλα Κουράκου "Όινάνθη"

Σε πλέον συγκινητική ατμόσφαιρα παρουσιάστηκε η Τιμητική έκδοση για τη χημικό-οινολόγο Σταυρούλα Κουράκου "Όινάνθη". Ομιλητές στην κατάμεστη αίθουσα ήταν ο Μπάμπης Λέγγας, εκδότης και ο Ιωάννης Βογιατζής, οινοποιός.

 

 

Το βιβλίο είναι «αποτέλεσμα αγάπης και απεριόριστου σεβασμού» όλων όσοι συμμετέχουν σε αυτό, και προσφέρθηκε «με ευγνωμοσύνη … στον άνθρωπο που στήριξε πάνω από μισό αιώνα την υπόθεση του ελληνικού κρασιού».

 

ΧΟΡΗΓOI ΤΗΣ ΕΚΔΟΣΗΣ

 

 1. Απόστολος & Λάζαρος Αλεξάκης
 2. Ματθαίος Αργυρός
 3. Γιάννης Βογιατζής
 4. Βαγγέλης Γεροβασιλείου
 5. Νίκος Καλογιάννης
 6. Βασίλης & Χρήστος Κανελλακόπουλος
 7. Στέλιος Κεχρής
 8. Δημήτρης Κουρτάκης
 9. Αντωνία Κυριαζή Κωνσταντίνος Λαζαράκης
 10. Ρωξάνη Μάτσα
 11. Ηλίας Μεταξάς
 12. Κωνσταντίνος Μητραβέλας
 13. Χρήστος Μπαραφάκας
 14. Γιάννης Μπουτάρης
 15. Κωνσταντίνος Μπουτάρης
 16. Στέλλιος Μπουτάρης
 17. Θανάσης Παρπαρούσης
 18. Γιάννης Παρασκευόπουλος
 19. Γιώργος Σκούρας
 20. Χαρούλα Σπινθηροπούλου Π. Γεωργιάδης
 21. Νώντας Σπυρόπουλος
 22. Βασίλης Τσακτσαρλής
 23. Γιάννης Τσέλεπος
 24. Νίκος Φουντής
 25. Αγροτικός Οινοποιητικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Ρομπόλας Κεφαλλονιάς
 26. Ενιαίος Οινοποιητικός Αγροτικός Συνεταιρισμός Σάμου
 27. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων
 28. ΚΕΟΣΟΕ 

 

 • Τελικός Πανελλήνιου Διαγωνισμού Οινοχόων.

Ο τελικός της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων διεξήχθη  σε μια ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα. Μπροστά στο κοινό διαγωνίστηκαν για τον τίτλο του «Καλύτερου Έλληνα Οινοχόου» οι: Άρης Σκλαβενίτης, Παναγιώτης Κατσούδας και Κωνσταντίνος Κοσμόπουλος.  Μετά από 3ωρη δοκιμασία, o πρόεδρος της ΠΕΝΟ Ανδρέας Ματθίδης ανακοίνωσε το νικητή σε έντονο συγκινησιακό κλίμα.

Νικητής για 3η χρονιά ο Άρης Σκλαβενίτης(2016,2019, 2023), ο οποίος θα διαγωνιστεί στο Παγκόσμιο διαγωνισμό Οινοχόων στο Παρίσι στις 12 Φεβρουαρίου. Press partner του διαγωνισμού είναι το Allwinestories. Aνάμεσα στους κριτές ήταν μια ιστορική μορφή ο Giuseppe Vaccarini Best Sommelier of the World A.S.I. 1978 και 2 φορές πρόεδρος της ASI Association de la Sommellerie Internationale καθώς και η Michele Chantome μέλος της ASI και πρόεδρος της ASI Association de la Sommellerie Μorocco.

 

 

 

 • Θεματικό τραπέζι γευστικής δοκιμής βραβευμένων οίνων του «22ουΔιεθνούς Διαγωνισμού Οίνου Θεσσαλονίκης».

Η έκθεση Βοροινά είχε πολύ μεγάλη προσέλευση κοινού και ήταν άριστα οργανωμένη πάντα κάτω από την καθοδήγηση της υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος», Αλεξάνδρας Ανθίδου.

Λίγο πριν το τέλος της έκθεση ο πρόεδρός της ένωσης «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» Στέλιος Μπουτάρης, μας δήλωσε:

Μια ακόμη επιτυχημένη έκθεση «Βοροινά» τελείωσε σήμερα. Μετά από δυο χρόνια απουσίας «Τα ΒορΟινά ταξίδεψαν στην Αθήνα» στη Μεγάλη Βρετανία. Θεωρώ πως ήταν απόλυτα επιτυχημένη εκδήλωση, τόσο προς την παρουσίαση των κρασιών όσο και με το διαγωνισμό των οινοχόων, το masterclass. Θέλω να τονίσω πως οι εκθέσεις όπως και το Οινόραμα, αλλά και περιφερειακές εκθέσεις και οι εκθέσεις των  εμπόρων, είναι εκδηλώσεις που συμβάλουν ώστε πολλοί νέοι καταναλωτές να έρχονται κοντά στο κρασί.