Marinos Skolarikos

Photo Credit: Allwinestories

Η πιο ανατρεπτική  εκδήλωση γευστικής δοκιμής ελληνικών αποσταγμάτων και ηδύποτων «Ελληνικό Απόσταγμα» επέστρεψε για 7η φορά στην αίθουσα Φουαγιέ Τεχνών του Ωδείου Αθηνών, την Κυριακή 29 Ιανουαρίου.  

Το Allwinestories ήταν εκεί και σας  μεταφέρει τις εντυπώσεις του από την εξαιρετική αυτή εκδήλωση με όλους τους θησαυρούς της ελληνικής αποσταγματοποιίας.

Οι πολλοί επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν πάνω από 100 προϊόντα, σπάνια παλαιωμένα τσίπουρα, Premium ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, δυσεύρετα τσίπουρα μικρών παραγωγών, τσικουδιές, αποστάγματα φρούτων και ηδύποτα από βότανα και άλλες αρωματικές ουσίες της ελληνικής υπαίθρου.

 

 

 

Στο «Ελληνικό Απόσταγμα» που για μια ακόμη φορά διοργάνωσε η Vinetum παρουσιάστηκαν μόνο ελληνικές ποτοποιίες με τα καλύτερα ελληνικά αποστάγματα, ξεδιπλώνοντας τη μοναδικότητά τους, τη βαθιά τους ιστορία, καθώς και τον τρόπο απόλαυσής τους.

Στη μοναδική αυτή εκδήλωση ο επισκέπτης μπόρεσε να μυηθεί σε δεκάδες εκλεκτές ετικέτες και να γνωρίσει το έργο των Ελλήνων παραγωγών του χώρου, που συνεχώς βελτιώνουν και ανανεώνουν τα προϊόντα τους, γνωρίζοντας  περίοδο άνθισης και ακμής.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις προσέφεραν τη γνώση και την κουλτούρα της δυναμικής πλευράς της κλάδου.

«Βασικές Αρχές Γευσιγνωσίας Αποσταγμάτων»

Εισηγητής: Ανδρέας Ματθίδης DipWSET, Q – Grader – Vice Head of WSPC Education – Principal of WSPC Spirits School

 

 

 

«Ελληνική Ποτοποιία – Αποσταγματοποιία: Η επόμενη μέρα - Δυναμισμός και Εξέλιξη Δημιουργούν Ευκαιρίες»

Ομιλητές: Χάρης Μαυράκης Πρόεδρος ΣΕΑΟΠ, Νίκος Κατσάρος Γενικός Γραμματέας ΣΕΑΟΠ

 

«Οινικά Αποστάγματα: όλα όσα θα θέλατε να μάθετε ρωτώντας»

Ειδική ενημερωτική εκδήλωση, όπου τρεις κορυφαίοι στο χώρο της οινικής απόσταξης εμπειρογνώμονες απαντούν απευθείας στις ερωτήσεις του κοινού χωρίς να έχουν προηγηθεί ομιλίες.

Συντόνισε η Μαρία Ζερβού MSc, Zervou Maria Distillation Consultant-Enologist.

Συμμείχαν: Δέσποινα Κεχαγιά, Οινολόγος, Επιστημονική Συνεργάτης Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, Θάνος Καραθάνος, Χημικός–Αποσταγματοποιός, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Οινολόγων, Επιστημονικός Συνεργάτης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης το πολυπληθές νεανικό και όχι μόνο κοινό είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει cocktails με βάση τα ελληνικά αποστάγματα.

Negroni με τσίπουρο, Bloody Mary με ούζο και Pina Colada με μαστίχα είναι μερικά από τα γνωστά κοκτέιλ που έχουν «εκτρέψει» Έλληνες bartenders με στόχο την ανάδειξη παραδοσιακών προϊόντων ελληνικής απόσταξης. Η τάση τώρα είναι στη δημιουργία νέων κοκτέιλ με βάση τα ελληνικά αποστάγματα, δέκα από τα οποία απόλαυσε το κοινό.

Επίσης ο επικεφαλής του γραφείου «Οίνος ο Αγαπητός», Δημήτρης Χατζηνικολάου, πρωτοπόρος οινολόγος,συγγραφέας και χαρισματικός δάσκαλος οινογνωσία, παρουσίασε την πολυτελή δίγλωσση έκδοση 350 σελίδων με τίτλο «Λεύκωμα Ελλήνων Αποσταγματοποιών». Ένα πολύτιμο πόνημα για αξέχαστες οινοπνευματικές απολαύσεις.

Την έκθεση επίσης πλαισίωσαν γευστικά 2 γνωστά εστιατόρια της Αθήνας που ειδικεύονται στο χώρο της ψαροφαγίας, συμπληρώνοντας έτσι γαστριμαργικά το ντεκόρ του Φουαγιέ Τεχνών.

 

Καθοριστική για την επιτυχία της εκδήλωσης ήταν η συμβολή της ακούραστης και πάντα χαμογελαστής κ. Ειρήνης Μακρυωνίτου, υπεύθυνης δημοσίων σχέσεων της Vinetum.

 

 Ο Ντίνος Στεργίδης της Vinetum σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Allwinestories  δήλωσε:

«Το ελληνικό απόσταγμα είναι μια ανατρεπτική έκθεση, γιατί ο περισσότερος κόσμος έχει μια εντελώς λανθασμένη εικόνα των ελληνικών αποσταγμάτων με βάση κάποια παλιά  τσίπουρα και ούζα που είχαν μια συσκευασία φολκλόρ.

 

 

 Η κατάσταση έχει αλλάξει εντελώς, όχι μόνο σε επίπεδο συσκευασίας, που είναι πια μοντέρνες και μπορούν να σταθούν στα  υψηλού επιπέδου bar, αλλά  κυρίως σε επίπεδο εύρους προϊόντων αλλά και ποιότητας προϊόντων. Βλέπουμε να αναπτύσσεται η τάση του παλαιωμένου τσίπουρου πολύ δυναμικά. Βλέπουμε ούζα διπλής και τριπλής απόσταξης, πολύ προσεγμένα και ενδιαφέροντα, ηδύποτα σε βάση τα ελληνικά βότανα και τις εξαιρετικές ελληνικές πρώτες ύλες, εν γένει παρατηρούμε ότι και η συμβολή νέων αποσταγματοποιών στο χώρο συμβάλλει στην δυναμική ανάπτυξη του κλάδου.

  Η εκδήλωση «Ελληνικό Απόσταγμα» τελεί υπό την αιγίδα του ΣΕΑΟΠ (Σύνδεσμος Ελλήνων Παραγωγών Αποσταγμάτων & Αλκοολούχων Ποτών) και διοργανώνεται από την εταιρεία Vinetum.