Η αποστολή της Vinitaly και του ICE Trade Agency για την προώθηση του ιταλικού κρασιού ξεκινά για τα Βαλκάνια, φτάνοντας στο Βελιγράδι (Σερβία) από την Πέμπτη 16 έως την Κυριακή 19 Νοεμβρίου 2023 για τη δεύτερη έκδοση του "Wine Vision by Open Balkan". Πρόκειται για την πρώτη και μεγαλύτερη εμπορική έκθεση κρασιού στη νοτιοανατολική Ευρώπη, η οποία πέρυσι φιλοξένησε 350 οινοποιεία από 20 χώρες και περισσότερους από 30.000 επισκέπτες από 40 χώρες. Η "Περιοχή της Ιταλίας" (περισσότερα από 1000m2 αποκλειστικά για τα ιταλικά κρασιά) που επιμελήθηκαν η Veronafiere και η ICE θα αποτελέσει σημείο συνάντησης για αγοραστές, επαγγελματίες και διαμορφωτές της κοινής γνώμης στον τομέα που ενδιαφέρονται να ενημερωθούν και να μελετήσουν όχι μόνο τις προτάσεις των 50 εταιρειών του ιταλικού ομίλου παπουτσιών, αλλά και επαφές, στρατηγικές και εμπορικές ευκαιρίες για το ιταλικό κρασί.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Veronafiere, Maurizio Danese, δήλωσε: "Η Veronafiere θα είναι η πρώτη έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του συνεδρίου: "Μετά την επιτυχημένη παρουσία της αντιπροσωπείας του "Open Balkan" στην τελευταία Vinitaly, επιθυμούμε να συνεχίσουμε να επιβλέπουμε και να αναπτύσσουμε τις οινικές επιχειρήσεις στα Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη. Το ιταλικό κρασί κατάφερε να ξεπεράσει τη Γαλλία στην αγορά αυτή από άποψη ποσότητας και αξίας πέρυσι, αποτελώντας τον κύριο προμηθευτή της ΕΕ. Ένα σημαντικό αρχικό αποτέλεσμα που μπορεί να αξιοποιηθεί περαιτέρω μέσω στοχευμένων δράσεων τοποθέτησης και διείσδυσης, καθώς και με την προσέλκυση αγοραστών και την προώθηση της εισερχόμενης συμμετοχής ενόψει του Vinitaly 2024".


Ο πρέσβης της Ιταλίας στη Σερβία, Luca Gori, επεσήμανε ότι "η συμμετοχή της Ιταλίας στο Wine Vision αποτελεί μέρος της Εβδομάδας Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο, της πρωτοβουλίας του Υπουργείου Εξωτερικών για την προώθηση της αριστείας των ιταλικών γαστρονομικών παραδόσεων. Από την άποψη αυτή, το κρασί είναι ένα από τα προϊόντα με την υψηλότερη εκτίμηση στο εξωτερικό, όπως αποδεικνύεται σαφώς από την αξία των εξαγωγών που θα ανέλθουν σε 3,7 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023".


Ο πρόεδρος της ICE, Matteo Zoppas, δήλωσε ότι η πρωτοβουλία αυτή "τοποθετεί τα Βαλκάνια στο επίκεντρο της προσοχής του κυβερνητικού μας ελεγκτικού κέντρου και η υπηρεσία μας εστιάζει πολύ σε αυτή την περιοχή. Πρόκειται για χώρες που εξακολουθούν να αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς, με αυξανόμενη προσοχή για την Ιταλία: Τα ιταλικά προϊόντα εκτιμώνται ιδιαίτερα και το κρασί είναι ένα από τα πιο στρατηγικά. Δεν υπάρχει διεθνές εστιατόριο υψηλού επιπέδου που να μην διαθέτει σημαντικό κατάλογο ιταλικών κρασιών και αυτό αποδεικνύει πώς η Ιταλία έχει γίνει ορόσημο στον κόσμο ακόμη και σε αυτόν τον τομέα".


Η εκδήλωση στη Σερβία περιλαμβάνει επίσης τέσσερα master classes που περιλαμβάνουν περισσότερα από 30 επιλεγμένα κρασιά για γευσιγνωσία και ιδιαίτερη έμφαση στο Βένετο (16/11 στις 14:00), το Πιεμόντε και τη Λομβαρδία (16/11, 17:00), το Βένετο και τη Φρίουλι-Βενετία Τζούλια (17/11, 14:00) και την Κεντρική και Νότια Ιταλία (17/11, 17:00).
Στα εγκαίνια της "Περιοχής Ιταλίας" (προγραμματισμένα για την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου) θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Περιφέρειας Veneto, Luca Zaia, ο Διευθυντής του Γραφείου ICE στο Βελιγράδι, Antonio Ventresca, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Veronafiere, Maurizio Danese, και ο Διευθυντής Πωλήσεων, Raul Barbieri.


Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο UIV-Vinitaly, το πρώτο εξάμηνο του 2023 οι πωλήσεις ιταλικού κρασιού στην Ανατολική Ευρώπη (Αλβανία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Μολδαβία, Μαυροβούνιο, Πολωνία, Τσεχία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ουγγαρία, καθώς και Τουρκία) είδαν την Αυστρία να σημειώνει αύξηση 16,5%, αξίας 243 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2023. Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τάση για τις παγκόσμιες επιδόσεις του τομέα κατά το πρώτο εξάμηνο (-0,4%) και επιβεβαιώνει την ιταλική ηγεσία στον εξεταζόμενο τομέα.

Αναρωτιέται κανείς γιατί απουσιάζει η χώρα μας, καθώς απέχει συστηματικά από τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις. Μπορεί το ιταλικό κρασί να εισάγεται αφειδώς στην Ελλάδα, η θέση όμως του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία είναι πενιχρή. Όμως η πρόσφατη εκδήλωση στη Φλωρεντία που διοργανώθηκε από την Χάρη Παπανδρέου εμπνευστή και ιδρυτή  του Greekwineday μαζί με τη FISAR - Firenze είναι μια ηχηρή απάντηση για την εξωστρέφεια του ελληνικού κρασιού στην Ιταλία. Η εκδήλωση είχε λάβει την αιγίδα του Άμισθου Προξενείου της Φλωρεντίας.

.