Η Κρήτη φιλοξενεί έναν από τους μεγαλύτερους σε έκταση και παραγωγή αμπελώνες της Ελλάδας. Ο κρητικός αμπελώνας είναι ο πλέον ιστορικός και διαχρονικός αμπελώνας στην Ευρώπη, κάτι που αποδεικνύεται και αρχαιολογικά. Από τη μινωική εποχή μέχρι και σήμερα ο αμπελώνας της Κρήτης είχε και έχει μια αδιάλειπτη ύπαρξη και παραγωγή. Το πατητήρι που βρέθηκε στο Βαθύπετρο Ηρακλείου δεν αφήνει καμιά αμφιβολία. Το αμπέλι, το κρασί, η ελιά και το λάδι είναι προϊόντα συνδεδεμένα με την καθημερινή ζωή των κατοίκων της Κρήτης. Το κρασί βρίσκεται στο κρητικό τραπέζι, στις γιορτές, στη θρησκευτική ζωή, στις μαντινάδες, στη λαϊκή παράδοση.

Πολλές περιοχές της Κρήτης παράγουν παραδοσιακά ονομαστά κρασιά, όπως ο μαρουβάς, το γλυκό κρασί Μάζας από Μοσχάτο Σπίνας που κατέχουν υψηλή θέση στην καρδιά των οινόφιλων.

 Η συνεχής άνοδος της ποιότητας του ελληνικού κρασιού συνέβαλλε, ώστε και στην Κρήτη η οινική αυτή πορεία εξέλιξης να είναι ουσιαστική και εντυπωσιακή. Ξεκινώντας από το Νοέμβριο του 2006 με την ίδρυση του Δικτύου Οινοποιών Νομού Ηρακλείου και το 2008 με το Δίκτυο Οινοποιών Νομού Χανίων και Ρεθύμνου και λίγο αργότερα του Λασιθίου, 30 και πλέον οινοποιεία καλύπτουν πάνω από το 90% της εμφιαλωμένης παραγωγής του νησιού. Τα οινοποιεία συνεργάζονται με ένα κοινό στόχο, την ανάδειξη του προϊόντος και την τουριστική του διάσταση. Τα περισσότερα οινοποιεία είναι επισκέψιμα διαθέτοντας σύγχρονο εξοπλισμό και νέους ανθρώπους που παράγουν κρασιά με εξαιρετική φροντίδα από τις μοναδικές ποικιλίες της Κρήτης.

Τέτοιες είναι οι λευκές ποικιλίες όπως: η Βηλάνα, με  έντονο άρωμα, διακριτική οξύτητα και φινέτσα, το Βιδιανό, επίσης λευκή ποικιλία που εξελίσσεται στη μεγάλη ντίβα του κρητικού αμπελώνα με εκρηκτικά αρώματα βερίκοκου με φοβερό γευστικό πλούτο και εύρωστη, βουτυράτη γεύση, το Δαφνί μια σχεδόν εξαφανισμένη ποικιλία με μοναδική προσωπικότητα του –που εκφράζεται με αρώματα που θυμίζουν το φυτό δάφνη, μέτριο σώμα και μαλακή γεύση. Ακολουθεί το Θραψαθήρι που καλλιεργείται σε όλη την Κρήτη δίνοντας κρασιά γεμάτα γευστικό πλούτο και ισορροπία, ενώ το έντονο, βαρύ βοτανικό του άρωμα δίνει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα στα λευκά κρασιά ΠΟΠ Σητεία. Μια ακόμη ενδιαφέρουσα ποικιλία είναι το Πλυτό με έντονο λεμονάτο χαρακτήρα και δροσιστική οξύτητα. Η Malvazia di Candia ένα ιδιαίτερο αρωματικό και ξηρό κρασί από το νομό Ηρακλείου. Στα έντονα αρωματικά μοτίβα έχουμε το μικρόρωγο Μοσχάτο Σπίνας από τα Χανιά.

Στις ερυθρές ποικιλίες έχουμε το Κοτσιφάλι μια εξαιρετική ερυθρή ποικιλία που διαθέτει μαλακό, γλυκόπιοτο και φορτωμένο με αρώματα δαμάσκηνου χαρακτήρα. Συμμετέχει σε χαρμάνια, για να τιθασεύσει πιο στυφές ποικιλίες όπως το Μανδηλάρι. Το διαχρονικό Λιάτικο που δίνει ντελικάτα κρασιά με νότες αποξηραμένων φρούτων. Στη γλυκιά του έκφραση συντροφεύει ιδανικά τη σοκολάτα. Το Ρωμέικο από την περιοχή των Χανίων δίνει ζωηρά ερυθρά κρασιά, με υψηλό αλκοόλ, μέτρια οξύτητα και ασταθές χρώμα – λόγω της ιδιότυπης  πολυχρωμίας των σταφυλιών στους πολυάριθμους κλώνους του φυτού. Από αυτό παράγεται και το παραδοσιακό κρασί «Μαρουβάς».

Η προσεγμένη καλλιέργεια δίνει εξαιρετικά κρασιά που συνοδεύουν και αναδεικνύουν την κρητική κουζίνα, προσφέροντας μια διαφορετική εμπειρία γεύσης.

 

ΠΗΓΕΣ:Wines of Crete, τεύχος 1, www.winesofcrete.gr/cretewines