Marinos Skolarikos 2021-07-20

Founder

 Στην πρόσφατη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Gerard Betrand,  είχαμε τη μοναδική ευκαιρία να δοκιμάσουμε μαζί του το Clos Du Temple 2019, το καλύτερο ροζέ κρασί του κόσμου όπως ψηφίστηκε από το Global Rosé Masters of Drinks Business. Πριν τη συνέντευξη αυτή είχα την ευκαιρία να  μελετήσω το βιβλίο του "Wine, Moon and Stars, A south of France Experience", του 2015 των "Martiniere Edition", όπου εξηγεί τις θεμελιώδεις αρχές του που διέπουν τις πρακτικές της βιοδυναμικής καλλιέργειας. 

Ο εραστής του Terroir, ο Gérard Bertrand, διαιωνίζει το πάθος της βιοδυναμικής καλλιέργειας  και επεκτείνει το όραμα και και την εμπειρία του πατέρα του. Περήφανος για την περιοχή του, θέλει να αποκαλύψει τις πολύ υψηλές δυνατότητές αυτού του terroir, καλλιεργώντας με μοναδικό στυλ το savoir-faire. Ο ίδιος λέει: 'Δημιουργώντας μια αλχημιστική σχέση ανάμεσα στην καινοτομία, την αριστεία και τη φύση σφυρηλατούμε το μέλλον της μεγαλύτερης οινοπαραγωγικής περιοχής'. Και συνεχίζει. Η μετατροπή των  κτημάτων  σε κτήματα  βιοδυναμικής καλλιέργειας ουσιαστικά ξεκινά το 2002 στο Domaine De Cigalus και μέχρι σήμερα όλα μας τα κτήματα καλλιεργούνται έτσι, με σκοπό να παράγουμε κρασιά υψηλής ποιότητας.

 Αυτό το εμβληματικό ροζέ   είναι μια πρόσκληση για να ανακαλύψεις άλλη μια αλχημεία: αυτή του  εξαιρετικού terroir, της απαράμιλλης τεχνογνωσίας κι ενός μπουκαλιού με συμβολικό σχήμα. Ένα ροζέ κρασί μοναδικό στον κόσμο, το οποίο θα σταθεί επάξια σε επίσημα δείπνα καθώς  και σε χαρούμενες οικογενειακές στιγμές.

 

 

 

Η φιάλη Clos du Temple είναι μια αποκλειστική δημιουργία από τις ομάδες του Gérard Bertrand. Μια γεωμετρική αναπαράσταση ενός Clos (ναού), του οποίου οι κομψές αναλογίες εμπνέονται από το χρυσό τμήμα, το Phi. 

Η τετραγωνική βάση, σύμβολο της γης, υψώνει τα κυβικά θεμέλια, το ύψος του κυλίνδρου προορίζεται ως πρόκληση της σύνδεσης μεταξύ γήινων και ουράνιων δυνάμεων. Ο θόλος, ένας τέλειος κύκλος στους ώμους του μπουκαλιού και είναι διακοσμημένος με μια ωραία χρυσή διακόσμηση για να υπογραμμίζει τις απαλές καμπύλες των λόφων που περιβάλλουν το  Clos du Temple.  

Το Bleu Royal είναι αφιερωμένο στον βασιλιά Louis XIV, έναν υπέροχο λάτρη των κρασιών της Cabrières της γενέτηρας των ροζέ κρασιών της Γαλλίας. 

Στο  Clos du Temple, τα αμπέλιa καλλιεργούνται  βιοδυναμικά. To όργωμα γίνεται με άλογο.  Η χειρονακτική συγκομιδή σε ειδικά τελάρα, γίνεται το ξημέρωμα, προκειμένου να επωφεληθεί ο αμπελουργός από τη νυχτερινή θερμοκρασία και έτσι να διατηρηθεί η φρεσκάδα του φρούτου. Κάθε αμπελοτεμάχιο  συλλέγεται στη βέλτιστη ημερομηνία και οινοποιείται ξεχωριστά.

 Ο μοναδικός συνδυασμός 4 ποικιλιών κόκκινων σταφυλιών,Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvedre και μία ποικιλία λευκών σταφυλιών, το Viognier, δίνει σε αυτό το ροζέ τη μοναδικότητά του.  

 

 

Ο Gerard Bertrand μας περιγράφει στη συνέντευξη του το Clos du Temple.

-Αρχικά παρατηρείτε το ελαφρύ του ροζέ χρώμα το οποίο παραμένει το ίδιο για τα επόμενα 5-10 χρόνια.

- Στη μύτη τα φρούτα που διακρίνονται είναι το πράσινο λεμόνι, τα μπαχαρικά και τα αρωματικά φυτά της περιοχής του Cabrieres. Στο στόμα διακρίνειτε την φίνα και μακριά οξύτητα  που προέρχεται από τα σχιστολιθικά πετρώματα της περιοχής και την πολυπλοκότητα των αρωμάτων. Τέλεια ισορροπία και συγκλονιστική φρεσκάδα. 

Κατά τη γνώμη μου, μας λέει, το ροζέ αυτό κρασί ταιριάζει  με θαλασσινά, αστακό και φυσικά με όλα τα πιάτα της ελληνικής κουζίνας.

Στο σημείο αυτό τον ρωτώ:

-Tι συμβολίζει για εσάς η κάθε ποικιλία στο Clos du Temple, γιατί πίνοντας αυτό το κρασί νιώθεις μια ξεχωριστή ενέργεια.

-Φυσικά νιώθεις τεράστια ενέργεια, μου απαντά, ο Gerard Bertrand, αφού χρησιμοποιούμε τα σταφύλια με τέτοιο τρόπο που να συνθέτουν ένα Ναό. Το Grenache ως βάση του Ναού, το Cinsault ως θεμέλια του, το Syrah σαν τους τοίχους του

Ναού, το Mourvedre ως τον αρχιτέκτονα και το Viognier σαν την οροφή. Ένας όμορφος ναός όπως οι ελληνικοί αρχαίοι ναοί.

 

 

-Θα ήθελα να κρατήσετε κι αυτό, συμπληρώνει:

Καθώς το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του αμπελώνα, ο χρόνος μεταφοράς των σταφυλιών είναι ελάχιστος. Στη συνέχεια επιλέγεται το καλύτερο γλεύκος ανά ποικιλία. Η ψυχρή πίεση (5 ° C) διατηρεί τα αρώματα και τη φρεσκάδα και αποτρέπει τον χρωματισμό του γλεύκους, εμποδίζοντας τις φυσικές χρωστικές (ανθοκυάνες). Πριν από τη ζύμωση σε χαμηλή θερμοκρασία, πραγματοποιείται καθίζηση του γλεύκους για 24 ώρες σε ελεγχόμενη θερμοκρασία μεταξύ 8 και 10 ° C χωρίς προσθήκη θείου. Το κρασί ωριμάζει σε νέα γαλλικά δρύινα βαρέλια βελανιδιάς από το δάσος Tronçais και Jupilles, για 6 έως 8 μήνες πάνω σε λεπτές και φίνες οινολάσπες, ενώ πραγματοποιείται και  ανάδευση. Τα κρασιά αναμειγνύονται μια καθορισμένη μέρα σύμφωνα με το βιοδυναμικό αστρικό ημερολόγιο.

-Με ποιες λέξεις θα χαρακτηρίζατε το Clos du Temple?

"Terroir, Time, transcendence"

 

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Gerard Bertrand  κάνοντας εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube: 

 https://www.youtube.com/watch?v=opuXPl-bKO8