Marinos Skolarikos 2021-08-10

Founder

 

To πιο γευστικό καλωσόρισμα στην Μύρινα βρίσκεται στην είσοδο Ανδρωνίου και ονομάζεται «Κρίταμο».

Ο chef Τριαντάφυλλος Καλατζής, επιστρέφει με την νέα του ομάδα στη γαστρονομική σκηνή της Λήμνου, για να προσφέρουν μια διαφορετική γευστική εμπειρία. Θαλασσινοί θησαυροί, επιλεγμένα και φρέσκα υλικά, αγνές πρώτες ύλες, μεταμορφώνονται σε εδέσματα που μένουν στη μνήμη.

Στην πρόσφατη επίσκεψή μας στη Λήμνο ο κ. Καλατζής μας μίλησε για τον εαυτό του και το νέο του εστιατόριο, το Κρίταμο.

Τι σας ώθησε στον κόσμο της μαγειρικής;

Στην ηλικία των πέντε, όπως μου είχε πει η μητέρα μου, είχα πάρει κάποιες πατάτες και τις είχα τοποθετήσει στο θερμοθάλαμο της κουζίνας βάζοντας το διακόπτη στους 50 βαθμούς. Tης είχα αφήσει να ψηθούν. Δύο μέρες αργότερα οι πατάτες είχαν χαλάσει και η μητέρα μου δεν μπορούσε να καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει και υπάρχει αυτή η μυρωδιά. Mετά από αλλεπάλληλες ερωτήσεις, της εξήγησα με την παιδική μου αφέλεια, ότι έχω βάλει πατάτες στο φούρνο και περιμένω να ψηθούν.

Ύστερα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο παράλληλα με τα μαθήματα του σχολείου, μελετούσα συνταγές κα πιάτα γνωστών μαγείρων, που μου είχαν τράβηξαν το ενδιαφέρον. Τότε ανακάλυψα ότι μου άρεσε πάρα πολύ η δημιουργία ενός φαγητού από την πρώτη ύλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και στις εξετάσεις; του Λυκείου, ενώ έπρεπε να διαβάζω, είχα πάνω το βιβλίο με τις συνταγές του «Τσελεμεντέ» και από κάτω την Άλγεβρα.

Μου αρέσει η μαγειρική, είναι το πάθος μου και το ενδιαφέρον μου και πιστεύω ότι μόνο γι’ αυτό ζω πλέον, για να μαγειρεύω και να ευχαριστώ τον κόσμο, που έρχεται στο νέο  μου εστιατόριό, το "Κρίταμο".

Το "Κρίταμο", ως χώρος εστίασης, δημιουργήθηκε από την αρχή με τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό, μια πολύ φρέσκια ματιά, θέλοντας ο συνδαιτημόνας μας να αισθανθεί σαν τον σπίτι του. Θεωρώ ότι βάζουμε τον πήχη της εστίασης στη Λήμνο, αρκετά ψηλά.

 

Ας μιλήσουμε για τη Λημνιακή κουζίνα. Μπορεί να διεκδικήσει τη θέση που της αξίζει στο γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας;

H Λημνιακή κουζίνα έχει τις βάσεις της στη γη∙ στα κριθάρια, στα σιτάρια της Λήμνου, που φύονται σε στρώματα ηφαιστειογενούς χώματος έχοντας πολύ καλές γεύσεις. Έχει μια υπέροχη θάλασσα, η οποία είναι πλούσια σε όλα τα προϊόντα της είτε αυτό είναι από όστρακο είτε από αστακό είτε από ψιλό ψάρι ή γαρίδες. Βεβαίως και θα μπορούσε να πάρει μια θέση στο γαστρονομικό χάρτη, γιατί είναι πλούσια σε γεύσεις και με επιρροές από τη Μ. Ασία. Πιστεύω ότι έχει προοπτικές, αρκεί να βρεις τα άτομα που θα την υιοθετήσουν, θα την υποστηρίξουν και θα την εξελίξουν.

 Λημνιακή γαστρονομία και κρασί.

Δύο στοιχεία απόλυτα αλληλένδετα∙ καθαρές γεύσεις που μπορούμε να τις συνδυάσουμε με την τοπική κουζίνα. Όταν μαγειρεύω κοκκινιστό μοσχάρι μ’ αρέσει πολύ να χρησιμοποιώ στο σβήσιμο Μοσχάτο Αλεξανδρείας.  Το νησί μας έχει καταξιωμένους οινοποιούς που ενδιαφέρονται γι’ αυτό που κάνουν, παράγοντας υψηλής ποιότητας κρασιά.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας  φαγητό;

Το αγαπημένο μου φαγητό είναι η μακαρονάδα θαλασσινών. Και φυσικά οι σουπιές με φλωμάρι, ένα πιάτο που φέτος πρόσθεσα στον κατάλογό μας. Είναι πολύ ωραίο να βλέπεις τη θάλασσα με τη στεριά, τη θάλασσα με το χώμα. Το φλωμάρι, όταν είναι από προσεγμένα Λημνιά σιτάρια και η σουπιά  από τη θάλασσα της Λήμνου, πραγματικά μπορούν να δώσουν κάτι πολύ ιδιαίτερο.

Σας προσκαλούμε όλους να απολαύσετε εξαιρετικούς μεζέδες από ντόπια προϊόντα! Μοναδικές γεύσεις της Λημνιακής κουζίνας πλαισιωμένες με μια πολύ προσεγμένη λίστα κρασιών από το allwinestories θα σας ταξιδέψουν στον ελληνικό αμπελώνα. Είναι μια λίστα που προάγει τον οινικό πολιτισμό της πατρίδας μας  και η συμβολή του Allwinestories σε αυτόν είναι καθοριστική. Θα προσφέρουμε στους πελάτες μας υψηλής ποιότητας κρασιά και αποστάγματα σε προσιτές τιμές, σε ποτήρι ή φιάλη και  σε συνδυασμό με το μενού μας, θα βιώσουν μια ιδιαίτερη γαστρονομική εμπειρία.
Σας περιμένουμε όλους από τις 12:00 το μεσημέρι  μέχρι τις 00:00

ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΟ ΚΡΙΤΑΜΟ

MΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ 27

ΜΥΡΙΝΑ,  ΛΗΜΝΟΣ