Marinos Skolarikos 2021-09-14

Founder

 

Μια ερώτηση που συνήθως κάνουν οι φίλοι μας, είναι ποιο λευκό κρασί θεωρούμε ότι είναι το καλύτερο. Για να αποφύγουμε το σκόπελο, απαντάμε «αυτό που αρέσει σε εσάς», καθώς η γεύση είναι κάτι υποκειμενικό. Όμως η συζήτηση αλλάζει εάν δίπλα στον οίνο καθίσει και η λέξη γαστρονομία και μάλιστα η εξαιρετική γαστρονομία της Λήμνου. 

Σήμερα σας παρουσιάζουμε 7 δημοφιλείς ποικιλίες του ελληνικού αμπελώνα παντός καιρού. Μέρος Α'

  1. Γνωρίστε το οινοποιείο «Άκραθος» από τη Χαλκιδική.

Στη γενέτειρα του Αριστοτέλη και του “Ακάνθιου οίνου’’, στις ανατολικές πλαγιές του Χολομώντα, απέναντι από το Άγιο Όρος και το Συγγιτικό κόλπο, βρίσκονται οι βιολογικοί αμπελώνες, φυτεμένοι με ελληνικές ποικιλίες.

Σε υψόμετρα που ξεκινούν από τα 550 και φτάνουν στα 700 μέτρα, οι αμπελώνες δέχονται την ευεργετική επίδραση της μεσημβρινής θαλάσσιας αύρας αλλά και των δροσερών και υγρών νυχτερινών αέρηδων από τα γύρω βουνά, που ανακουφίζουν τα φυτά κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Tα αβαθή, αμμοαργιλώδη εδάφη πάνω σε σχιστολιθικό υπέδαφος, εξασφαλίζουν χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις.

Έτσι, τα πυκνά φυτεμένα πρέμνα των αμπελώνων, παράγουν πρώτη ύλη εξαιρετικής ωριμότητας, διατηρώντας την οξύτητα και τα αρώματα των σταφυλιών, παράλληλα με έναν φαινολικό πλούτο που δίνει στους ερυθρούς οίνους τη δυνατότητα βαθιάς παλαίωσης.

Ένα κρασί που  λατρέψαμε είναι το «Ασσύρτικο 2017». Με βορειοελλαδίτικη καταγωγή, κλείνοντας το μάτι στα Ασσύρτικα της Σαντορίνης.

 

 

Προέρχεται από έναν αμπελώνα 40 στρεμμάτων με φυτά ηλικίας 8 ετών. Ανατολικός προσανατολισμός, απέναντι από το Άγιο Όρος. Οι αμπελώνες δέχονται την ευεργετική επίδραση της μεσημβρινής θαλάσσιας αύρας αλλά και των δροσερών και υγρών νυχτερινών αέρηδων από τα γύρω βουνά, που ανακουφίζουν τα φυτά κατά τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Καλλιεργείται σε αμμοαργιλώδες έδαφος πάνω σε σχιστολιθικό υπέδαφος. Ακολουθείται η κλασική λευκή οινοποίηση και η ζύμωση του σε ανοξείδωτες δεξαμενές, αφού παραμείνει σε επαφή με τις οινολάσπες για 6 μήνες.

Τα γευστικά του χαρακτηριστικά είναι: λαμπερό λεμονοπράσινο χρώμα. Σύνθετα αρώματα μοσχολέμονου, άνθη εσπεριδοειδών και ροδάκινου σε φόντο ορυκτών στοιχείων. Γενναιόδωρο στο στόμα με τραγανή οξύτητα, διακριτικές νότες ζύμης και μακρά λεμονάτη επίγευση.

Συνδυάστε το από το μενού του εστιατορίου μας με τα εξής εδέσματα: 

Ψάρια, καλαμάρι ψητό με φέτα Λήμνου και μυρωδικά, όστρακα

Απολαύστε το στους 10-12°C. Το δυναμικό παλαίωσης του φτάνει στα 3-5 χρόνια.

 

Δεύτερη επιλογή από το οινοποιείο «Άκραθος» είναι το κρασί «Όρος». Αδελφάκι κατά το ήμισυ, αφού εκτός από το Ασσύρτικο στο blend περιλαμβάνεται και η πλέον αρωματική διεθνής ποικιλία το Sauvignon Blanc.

Αμπελώνας 4 στρεμμάτων Sauvignon Blanc μαζί 40 στρέμματα Ασσύρτικο με φυτά ηλικίας 8 ετών.

 

Ανοιχτό λεμονί χρώμα. Πολύπλοκα αρώματα περγαμόντου, γκρέιπφρουτ, αχλαδιού και λευκών λουλουδιών που συνδυάζονται με ορυκτές και φυτικές νότες. Αρμονικό και γεμάτο φρεσκάδα στο στόμα, με ζωηρή οξύτητα, καθαρότητα φρούτου και απαλά ορυκτό τελείωμα.

Αγαπά τα θαλασσινά, τα ψάρια, σουπιές τηγανιτές,  το Μελίχλωρο σαγανάκι και τη Φακή σαλάτα με γαύρο μαρινάτο

Απολαύστε το στους 9-11°C και αν θέλετε να το πιείτε αργότερα θα μείνει ανέγγιχτο για 3-5 χρόνια.

Αναζητήστε τα εξαιρετικά αυτά κρασιά στη λίστα κρασιών και αποσταγμάτων του εστιατορίου μας «Κρίταμο», στη Μύρινα, αρχίζοντας το ταξίδι σας στον ελληνικό αμπελώνα και στo ποιοτικό εμφιαλωμένο κρασί.

Στην υγειά σας!