Για τον αμπελώνα της Σαντορίνης έχουν γραφτεί παγκοσμίως χιλιάδες σελίδες και κριτικές. Εμείς τις συνοψίζουμε  στα εξής:

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης μας κάνει υπερήφανους, ένα μοναδικό terroir, το μοναδικό στην Ελλάδα που δεν γνώρισε την φυλλοξήρα και παρέμεινε ανέγγιχτο. Τα κρασιά της Σαντορίνης δεν μπορούν να συγκριθούν με κανένα άλλο κρασί στην Ελλάδα ή την Ευρώπη, γιατί είναι μοναδικά. Και αυτή η μοναδικότητα ορίζεται από το ηφαιστειακό έδαφος και το κλίμα που οδηγεί σε χαμηλές αποδόσεις. Τα αμπέλια στη Σαντορίνη καλλιεργούνται  στο παραδοσιακό σχήμα καλαθιού.
Η σημαντικότερη λευκή ποικιλία του νησιού είναι το Ασύρτικο και σε μικρότερο βαθμό το Αηδάνι και το Αθήρι.

Από τις ερυθρές ποικιλίες, μπορούμε να βρούμε τη Μανδηλαριά.
Η τουριστική αξία της Σαντορίνης είναι γνωστή σε όλους. και τα οινοποιεία του νησιού προσφέρουν συναρπαστικές στιγμές στον οινόφιλο. Η Σαντορίνη είναι το πιο αξιόλογο και εκπληκτικό μέρος στον κόσμο!

Το οινοποιείο Βενετσάνος, στο Μεγαλοχώρι είναι το αποκορύφωμα αυτής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης. ένας προορισμός για να ανακαλύψετε την αυθεντικότητα. 

Η εξαιρετική αρχιτεκτονική δομή συνδυάζεται με την ιστορία ενός από τους σημαντικότερους οινοπαραγωγούς του Αιγαίου. Το οινοποιείο βρίσκεται στην πιο μαγευτική τοποθεσία, προσφέροντας απίστευτη θέα στην καλντέρα σ της Σαντορίνης

Τα κρασιά Ασύρτικο και Νυχτέρι έχουν αποσπάσει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς αρκέτα βραβεία. Πρόσφατα στο διαγωνισμό Cοncours Mondial des Feminalise 2022 που έγινε στο Παρίσι το Ασύρτικο και το Νυχτέρι βραβεύτηκαν με χρυσά μετάλλια. Χορηγός επικοινωνίας του διαγωνισμού ήταν το Αllwinestories.

Μια ακόμη συμμετοχή του Οινοποιείου Βενετσάνος  έρχεται σε λίγες μέρες, στο διαγωνισμό Le Mondial des Vins Blancs Strasbourg 2022 Edition, που είναι o μοναδικός διαγωνισμός στον κόσμο για λευκά και προσφάτως για orange κρασιά υπό την αιγίδα του OIV και του VINOFED.

 

Ας γνωρίσουμε τα βραβευμένα  κρασιά του Οινοποιείου.

Ασύρτικο 100%

Λευκό κρασί ΠΟΠ Σαντορίνη

Ποικιλία αμπέλου Ασύρτικο 100%

Από τον αμπελώνα "Γιάννας". Μετά από μια σύντομη ψυχρή εκχύλιση πριν από τη ζύμωση, το γλεύκος μεταφέρεται σε χαλύβδινες δεξαμενές, όπου η ζύμωση πραγματοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες 12-13 °C. Παλαίωση σε οινολάσπη για περίοδο 4 μηνών με ελαφρύ battonage.

Σημειώσεις γευσιγνωσίας

Λαμπερό κίτρινο χρώμα με πράσινες ανταύγειες.

Ντελικάτο, έντονο και με αρώματα αχλαδιού, λευκών λουλουδιών και εσπεριδοειδών. Έντονα αρώματα νεραντζιού, με νότες μαστίχας και ρίζας μάραθου.

Πλούσιο, λιπαρό στόμα, εξαιρετικά δροσιστική οξύτητα και χαρακτηριστική αλμύρα. Απολαυστική μακρά επίγευση.

Απολαύστε το στους 10-12 °C με ψάρια θαλασσινά και οστρακοειδή.

 

 

 

Πλατάνι & Αθήρι, το blend που συναρπάζει

Λευκός ξηρός οίνος ΠΓΕ Κυκλάδες

Ποικιλία σταφυλιών Πλατάνι 70%, Αθήρι 30%.


Από τους αμπελώνες κοντά στο Μεγαλοχώρι. Μετά τη διαύγαση, ο ελεύθερος χυμός ζυμώνεται σε χαλύβδινες δεξαμενές με λεκέδες σε χαμηλές θερμοκρασίες 12-13 °C.
Ωρίμανση σε λεπτές οινολάσπες 4 μήνες. 

 Έχει ανοιχτό κίτρινο-πράσινο χρώμα με έντονη οξύτητα.

Η εντυπωσιακή μύτη του αποτελείται από μια δέσμη αρωμάτων που αναδεικνύει τον ποικιλιακό χαρακτήρα του.

Έντονα αρώματα τροπικών φρούτων και ανανά, αχλαδιού και βερίκοκου με κάποιες νότες λουλουδιών λεμονιού.

Έχει πλούσια, ισορροπημένη γεύση, με εξαιρετική δομή, δροσιστική οξύτητα και ωραίο αρωματικό τελείωμα. Σερβίρεται στους 10 °C.

Ιδανικός σύντροφος στα ψάρια σχάρας, πιατέλες θαλασσινών, πράσινες σαλάτες, ορεκτικά και πιατέλες με λευκά τυριά.

Ανακαλύψτε περισσότερα στη ιστοσελίδα του οινοποιείου Venetsanos Winery – Carved Into Nature και εάν βρεθείτε στη Σαντορίνη μη παραλείψετε να κάνετε μια γευστική δοκιμή, αγναντεύοντας το Αιγαίο.

Καλό καλοκαίρι!