Συνεχίζουμε το ταξίδι μας στον κρητικό αμπελώνα με τις ερυθρές ποικιλίες. 

Ξεκινάμε λοιπόν με μια μαντινάδα

 

Απ’ το αμπέλι της ψυχής,


σταφύλι Κοτσιφάλι.


Σιάζω κρασί και κάνω το,


στους φίλους μου, χαλάλι.

 

ΚΟΤΣΙΦΑΛΙ

Ερυθρή ποικιλία με υψηλό αλκοολικό τίτλο, αστάθεια στο χρώμα μεν αλλά γίνεται ωραιότατο  χαρμάνι με το Μαντηλάρι και το κρασί ισορροπεί στο χρώμα στην ένταση με πλούσια στοιχεία μετατρέποντας το σεκρασί ποιότητας. Σκούρο ερυθρό χρώμα  με αρώματα μαύρων ώριμων φρούτων, στόμα γεμάτο, με μαλακές τανίνες και ευχάριστη μακριά επίγευση.

Αποτελεί τυπικό εκπρόσωπο των κρασιών ΟΠΑΠ του Νομού Ηρακλείου.

Το Κοτσιφάλι γίνεται ωραίο blend με τις διεθνείς ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Κρήτη με θαυμαστά αποτελέσματα. Δουλεμένα καλά στο βαρέλι.  Με Cabernet που του προσδίδει νόστιμες τανίνες γλυκιά ισορροπία.  Με Syrah. Στο στόμα πικάντικα αρώματα, πιπέρια και μπαχάρια. γευστική φρεσκάδα, καλοδουλεμένες τανίνες και τεράστια επίγευση. Στην τριλογία κοτσιφάλι Cabernet Merlot  κυραρχούν νότες κοκόκκινων φρούτων και βοτάνων.

Συνδυάζεται με πιάτα με κρεατικά, κίτρινες ώριμες γραβιέρες και κρητικά ριφάκια.

ΜΑΝΤΗΛΑΡΙ

Ποικιλία σκούρου ερυθρού χρώματος με υψηλή περιεκτικότητα σε ανθοκυάνες. Συμμετέχει στον οίνο ΟΠΑΠ Αρχάνες και Πεζά σε συνδυασμό με την ποικιλία Κοτσιφάλι. Αξιοσημείωτα blend με Syrah δίνουν νότες βατόμουρου και δαμάσκηνου, οξύτητα και τανίνες.

ΛΙΑΤΙΚΟ

Πολύ παλαιά και πρώιμη ερυθρή ποικιλία. Δίνει ξηρά και θαυμάσια γλυκά κρασιά. Είναι υψηλόβαθμα, με μαλακές τανίνες μέτρια οξύτητα και σχετικά ανοικτό χρώμα. Από το λιάτικο παράγονται τα ξηρά και γλυκά κρασιά Ονομασίας Προέλευσης Δαφνές. Στα ξηρά η μύτη έχει μπαχαρένια αρώματα, πελτέ ντομάτας, , δέρμα και μαύρα φρούτα, ενώ όταν παλαιώσει στη μύτη κυριαρχούν αρώματα μπαχαρικών, ξερών φρούτων και δέρματος. Χρώμα ελκυστικό, λίγο ρουμπινί με πορτοκαλί ανταύγειες -χαρακτηριστικό της ποικιλίας. Στο στόμα υπάρχει η συνέχεια των αρωμάτων της μύτης, μέτριο σώμα, καλή οξύτητα, μαλακές και νόστιμες τανίνες που συνθέτουν ένα φινετσάτο κρασί. Τα τελευταία χρόνια αναβιώνει η παραγωγή λιαστού κρασιού από Λιάτικο. Το κρασί από την μακρόχρονη παραμονή του στο βαρέλι αποκτά σκούρο χρώμα καραμέλας, αρώματα σοκολάτας, καφέ, σύκου, σταφίδας με οξύτητα και γλυκύτητα που εντυπωσιάζει, στόμα γεμάτο με ευχάριστη μακρά επίγευση.

ΡΩΜΕΙΚΟ το κρασί ορόσημο

Η ονομασία ρωμέικο, στους αιώνες της οθωμανικής κατοχής ήταν δηλωτική της ελληνικότητας όποιου την έφερε.


Το ρωμέικο, είναι μια ερυθρή  οξειδωτική και χρωματικά ασταθής ποικιλία, η οποία ειδικά στο θερμό κλίμα της Κρήτης δεν προσφέρεται για τη δημιουργία «κλασικών» ερυθρών κρασιών. Ο γνωστός «Μαρουβάς»  Στα κρητικά «μαρουβισμένο» θα πει παλαιωμένο ή γερασμένο πράγμα που καταδεικνύει πως το ομώνυμο κρασί προορίζεται για μακρόχρονη παλαίωση. Μέχρι πρόσφατα, συνηθισμένη ήταν η πρακτική του θαψίματος ενός βαρελιού με μαρουβά μέσα στο χώμα, όταν γεννιόταν ένα παιδί και το άνοιγμά του μετά από χρόνια, σε μια μεγάλη γιορτή ή ακόμη στο γάμο του!


Τα κύρια χαρακτηριστικά του μαρουβά παραπέμπουν στα ενισχυμένα κρασιά sherry και madeira

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Τα σταφύλια στεγνώνουν σε ξύλινα ράφια τοποθετημένα 40 εκατοστά πάνω από το έδαφος για 9-12 ημέρες. Η δε  ζύμωση με τις φυσικές του ζύμες διαρκεί περίπου είκοσι ημέρες. Η ζύμωση σταματάει από το κρύο και  οι ζύμες πέφτουν στον πυθμένα της δεξαμενής. Στη συνέχεια, το κρασί τοποθετείται για 3 χρόνια σε βαρέλια 600 λιτρων αρκετών ετών.

Χρώμα με χάλκινες ανταύγιες, λαμπερό και διαυγές

Άρωμα: Πολύπλοκα αρώματα ξηρών καρπών , βανίλια και κανέλα. Μέλι, καραμέλα, βούτυρο, καφές, ξύσμα πορτοκάλι, χουρμάς και μαρμελάδα βερίκοκο. 

Γεύση: μέτριο προς γεμάτο σώμα και ισορροπημένη οξύτητα. αμύγδαλο, καρύδι, κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκό πορτοκάλι, μέλι, βερίκοκο αποξηραμένο, και περγαμόντο. μακρά επίγευση καραμελένια.

Πιείτε το μόνο του, ή με ένα κομμάτι μήλο όπως οι ντόπιοι στο τέλος του γεύματος ή πάλι παγωμένο σαν απεριτίφ ή συνόδευσέ το με σουφλέ σοκολάτας και αποξηραμένα φρούτα. Επίσης αξίζει να το δοκιμάσετε με ώριμα, παλαιωμένα τυριά.

Ο στίχος, πάντως, λέει...

                           κρασί απ΄τα Χαιρεθιανά κι από παλιό βαρέλι
                            όποιος το πίνει γίνεται δέκα χρονώ κοπέλι.

 

 

Αλλά και μοι ξένες ποικιλίες καλλιεργούνται και δίνουν θαυμάσια αποτελέσματα 

Grenache

Ερυθρή μεσογειακή ποικιλία ισπανικής καταγωγής, καλλιεργούμενη σε αρκετές ξηροθερμικές περιοχές στον κόσμο. Στα κατάλληλα εδάφη της Κρήτης   και με μέτρια παραγωγή, το κρασί της ποικιλίας αυτής έχει καλό χρώμα, μέτριο σώμα, υψηλό αλκοολικό τίτλο και μέτρια οξύτητα. Η Grenache Rouge συμμετέχει στην παραγωγή τοπικών ροζέ οίνων.

Cabernet Sauvignon

Όταν το Cabernet Sauvignon καλλιεργείται σε θερμές περιοχές όπως η Κρήτη, όπου ωριμάζει σε πρωϊμότερο χρόνο, παράγονται κρασιά με πλούσιο χρώμα, πληθωρική γεύση και άρωμα.

 Mourvèdre 

Iσπανική ερυθρή ποικιλία. Παράγει ερυθρούς οίνους με ικανοποιητικό χρώμα και όχι πολύ έντονο άρωμα βύσσινου με νότες ευκαλύπτου ή δάφνης. Ικανοποιητική τανίνη.

Sangiovese

Με το Sangiovese έρχεται το άρωμα Τοσκάνης στην Κρήτη, που όταν παλαιωθεί  μας γεμίζει αρώματα σοκολάτας, γλυκό του κουταλιού σταφίδα, αλλά και μανιτάρια του δάσους. Τανίνες δυνατές και μεγάλη οξύτητα άρα και καλή παρέα για το  κρέας.

Syrah

Το Syrah ευδοκιμεί στον κρητικό  αμπελώνα, σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα, και δίνει κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας. Το Syrah ευδοκιμεί στις ζεστές κλιματικές συνθήκες της Ελλάδος και ειδικά στην Κρήτη δίνοντας πλούσια σε γεύση κρασιά.

Το κείμενο αναγνώστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής Allwinestories on Air τον Απρίλιο 2020 

Πηγή¨Wines of Crete, Wines of Greece

Photo Credit: Wines of Crete