Από το 1985, η ημερομηνία κυκλοφορίας του Beaujolais Nouveau έχει οριστεί για την 3η Πέμπτη του Νοεμβρίου. Συνεπώς, η 16η Νοεμβρίου 2023 θα σηματοδοτήσει την άφιξη της τελευταίας εσοδείας αυτών των γευστικών κρασιών primeur. Στην ατζέντα της γευσιγνωσίας τους: φρουτώδη και φρέσκα, χωρίς αμφιβολία! Γνωρίζετε όμως πραγματικά ποιοι είναι αυτοί οι νέοι οίνοι και τι κρύβεται πίσω από τη δημοφιλή προσωπικότητά τους; Η απάντηση εδώ σε 3 βασικά σημεία!

1. Τα κρασιά Beaujolais που αναγγέλλουν το άγγιγμα του τρύγου
Όπως υποδηλώνει και το όνομά τους, τα Beaujolais Nouveau είναι "νέα κρασιά", γνωστά και ως "κρασιά en primeur" ή "νεαρά κρασιά". Με άλλα λόγια, πρόκειται για τα πρώτα κρασιά Beaujolais που αποκαλύπτονται μετά τον τρύγο της χρονιάς...

Ένα συγκεκριμένο παράδειγμα; Τα Beaujolais Nouveau του 2023 θα προέρχονται από τη συγκομιδή που πραγματοποιήθηκε την ίδια χρονιά στον αμπελώνα του Beaujolais. Μια πραγματική προεπισκόπηση! Τα υπόλοιπα κρασιά της εσοδείας 2023, εν τω μεταξύ, δεν θα αποκαλυφθούν πριν από το 2024 τουλάχιστον.

Με αυτόν τον τρόπο, το Beaujolais Nouveau σας επιτρέπει να πάρετε μια ιδέα του χαρακτήρα της τελευταίας σοδειάς (εκτός του ότι είναι το τέλειο συνοδευτικό για πιάτα που μπορείτε να μοιραστείτε...) H Carine Ballandras-Jambon, οινοποιός στο Domaine de Thulon, το συνοψίζει πολύ καλά: "βλέπουμε πραγματικά το Beaujolais Nouveau ως τον πρώτο πρεσβευτή του τρύγου!"

Φυσικά, τα υπόλοιπα κρασιά της περιοχής Beaujolais έχουν το δικό τους αρωματικό προφίλ, αλλά όλα φέρουν το ίδιο αποτύπωμα: για παράδειγμα, υψηλή συγκέντρωση σε περίπτωση ξηρού καλοκαιριού, ή λεπτά φρουτώδη αρώματα αν η χρονιά ήταν πιο δροσερή.

2. Τα κρασιά Beaujolais en primeur που δεν είναι τόσο εύκολο να παρασκευαστούν.
Για αυτό το δεύτερο σημείο-κλειδί, ας βάλουμε τέλος στις προκαταλήψεις! Τα Beaujolais Nouveaux είναι όντως κρασιά, που έχουν υποστεί ζύμωση από σταφύλια ή φρέσκο χυμό σταφυλιών.

Ωστόσο, δεν παρασκευάζονται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως οι άλλες cuvées της περιοχής Beaujolais. Αφενός, η οινοποίηση του Beaujolais Nouveau είναι συντομότερη. Αφετέρου, δεν παλαιώνονται, για να απολαμβάνονται στην πρώιμη νεότητά τους. Είναι η ζωντάνια, η ελαφρότητα και η φρουτώδης γεύση τους που τα καθιστούν τόσο μοναδικά... Τούτου λεχθέντος, είναι πάντα καλό να θυμόμαστε ότι ορισμένα από αυτά μπορούν επίσης να διατηρηθούν για αρκετούς μήνες ή ακόμη και για αρκετά χρόνια, για μια άμεση απόλαυση.

Και αν φαντάζεστε ότι ένας πιο συνοπτικός χρόνος παραγωγής ταυτίζεται με την ευκολία, ξανασκεφτείτε το! Μας λέει ο Adrien Duboeuf-Lacombe, εγγονός του Georges Dubœuf και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του διάσημου οίκου Beaujolais: "Λέγεται συχνά ότι είναι απλό να είσαι περίπλοκος και ότι είναι περίπλοκο να είσαι απλός. Νομίζω ότι η οινοποίηση του Beaujolais Nouveau συνάδει απόλυτα με αυτό το ρητό... ".

Πράγματι, οι οινοποιοί του Beaujolais είναι διπλά προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας οινοποίησης λόγω αυτής της στενής προθεσμίας. Επιπλέον, χωρίς παλαίωση, τα κρασιά τους δεν μπορούν να βασιστούν σε καμία σκιά ματιών για να μετριάσουν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά τους. Συνεπώς, οι παραγωγοί πρέπει να επιστρατεύσουν όλο τους το ταλέντο και τις τεχνικές τους ικανότητες για να αναδείξουν με τον καλύτερο τρόπο το DNA του τρύγου: μια τέχνη!

3. Από τα νέα κρασιά σε άλλες ονομασίες Beaujolais, υπάρχει μόνο ένα βήμα
Γνωρίζατε ότι τα Beaujolais Nouveau αποτελούν μέρος των δύο AOC (Appellations d'Origine Contrôlées) Beaujolais και Beaujolais Villages; Αποτελούν μια ευχάριστη πρόσκληση για να συνεχίσετε την εξερεύνησή σας σε αυτές τις ονομασίες, που βρίσκονται μεταξύ του νότιου Mâcon και του βόρειου Lyon!

Η  ονομασία Beaujolais, που αναγνωρίστηκε επίσημα το 1937, συγκεντρώνει 72 κοινότητες, οι περισσότερες από τις οποίες βρίσκονται στο νότιο τμήμα του αμπελώνα. Η AOC Beaujolais Villages, από την άλλη πλευρά, συγκεντρώνει 38 κοινότητες, που βρίσκονται στις πιο διάσημες πλαγιές των λόφων.

Έτσι, μην εκπλαγείτε αν ένας οινοποιός παράγει μπουκάλια με όμορφα φρουτώδη Beaujolais Nouveau, εύπλαστο και γευστικό Beaujolais, εκφραστικό και έντονο Beaujolais Villages... και ακόμη και μερικά κρασιά μακράς διαρκείας! Εκτός από τις δύο ονομασίες Beaujolais και Beaujolais Village, υπάρχουν 10 Beaujolais crus: Brouilly, Côte de Brouilly, Chénas, Chiroubles, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin-à-vent, Régnié και Saint-Amour.

Εν ολίγοις, με αυτή την ποικιλία, υπάρχει κάτι για όλα τα γούστα, όλες τις επιθυμίες και όλες τις τιμές!

Πριν από την κυκλοφορία του Beaujolais Nouveau, μάθετε ακόμα περισσότερα γι' αυτά!
Τικ-τακ... η άφιξη του Beaujolais Nouveau 2023 πλησιάζει!

Πηγή: Beaujolais Nouveaux - Official site of Beaujolais Nouveaux AOC