Καινοτόμες ειδήσεις από τη Γαλλία.


Προσφέροντας μια ολοκληρωμένη λύση στους καταναλωτές για την επαναχρησιμοποίηση των γυάλινων φιαλών τους, η νεοφυής επιχείρηση Le Fourgon αναπτύσσει ένα φιλόδοξο δίκτυο σε γαλλικές πόλεις.

Φέρνουμε την επιστροφή του γαλατά στην επικαιρότητα! " συνοψίζει η Louise Motte, υπεύθυνη μάρκετινγκ του Van. Δημιουργήθηκε τον Απρίλιο του 2021 στον Βορρά, η νεοφυής επιχείρηση παραδίδει στο σπίτι σας ένα κιβώτιο με επιστρεφόμενες φιάλες γάλακτος, αναψυκτικών, χυμών φρούτων, μπύρας, κρασιών κ.λπ. Η κασετίνα αυτή ανακτάται κατόπιν αιτήματος, κατά τη διάρκεια μιας νέας παράδοσης ή όχι, με την επιστροφή του ποσού των 5 € που αποτελεί εγγύηση για 12 φιάλες, οι οποίες καθαρίζονται και ελέγχονται ως προς τη στερεότητά τους από εξειδικευμένους παρόχους υπηρεσιών πριν επαναχρησιμοποιηθούν από τους παραγωγούς ποτών. Είτε μια "απλή και χωρίς περιορισμούς" προσφορά. Όλοι θέλουν να κάνουν μια χειρονομία για τον πλανήτη, αλλά έχουμε χάσει τη συνήθεια της επιστροφής", σημειώνει η Louise Motte. Ο στόχος είναι να μειωθεί η προσπάθεια που απαιτείται από την αλλαγή των συνηθειών (κρατήστε τα μπουκάλια που καταναλώνονται στο σπίτι, μην τα ξεχνάτε τα μπουκάλια για να τα φέρετε πίσω στο κατάστημα ...).

Το δίκτυο Le Fourgon είναι παρόν στις μητροπόλεις της Λιλ, της Δουνκέρκης, της Λανς, της Αμιένης, της Βαλλενσιέν, της Ανζέρ, της Ρεν, της Λυών και του Στρασβούργου και έχει σχέδια για το Μπορντό και την Τουλούζη. Αύξηση του δικτύου του, και της οινικής του προσφοράς, που σήμερα αποτελείται από 80 αναφορές (60 διαθέσιμες σε εθνικό επίπεδο και 20 τοπικές). Παρασυρμένος από μια "ολοκληρωμένη ιδέα, όπως το παλιομοδίτικο σύστημα ζυθοποιίας που παραδίδει και ανακτά ταυτόχρονα", ο οινοποιός Joffrey Desgrousilliers από την Ανζέν προσφέρει τα κρασιά του κτήματος Moulin de l'Horizon (32 εκτάρια στη Saumur, για το 70% της παραγωγής σε εκλεκτές φυσαλίδες*). Σκεπτόμενος ήδη τον οικολογικό σχεδιασμό των φιαλών του (ελαφρύ βάρος, απλοποιημένες ετικέτες χωρίς επιχρύσωση, αναβράζουσα σειρά χωρίς καπάκι αλουμινίου ...), ο οινοποιός δεν είχε παρά να επιλέξει μια υδατοδιαλυτή κόλλα για τις ετικέτες του (για να διευκολύνει τον καθαρισμό).

Επαναχρησιμοποίηση χαρτοκιβωτίων

Η μεγαλύτερη έκπληξη για τον Joffrey Desgrousilliers παραμένει η αποτελεσματικότητα του δικτύου καθαρισμού: "ήδη κατασκευασμένο και αποτελεσματικό" λέει (επικαλούμενος την ένωση Bout' à Bout' της Νάντης). "Αυτή η αστική επαναχρησιμοποίηση δεν λύνει τα πάντα. Θα υπάρχει πάντα ένα μπλοκάρισμα για την εξαγωγή, αλλά η επιστροφή συσκευασιών είναι ένα σημείο που πρέπει να σκεφτούμε για να βελτιώσουμε το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα", τονίζει, υποδεικνύοντας ότι πρέπει να διευρύνουμε το θέμα του οικολογικού σχεδιασμού. Έχοντας δει τους επαγγελματίες πελάτες του να πετούν όλα τα κουτιά με τις φιάλες που μόλις είχε παραδώσει, ο οινοποιός δημιούργησε ένα οικονομικό κίνητρο για να τις φέρουν πίσω και να τις επαναχρησιμοποιήσουν. Μια οικολογική αλλά και οικονομική χειρονομία απέναντι στην εκτίναξη του κόστους της ξηράς ύλης. Αν η πληθωριστική κατάσταση τροφοδοτεί τις πρωτοβουλίες για την παρακαταθήκη, ο οινοποιός δεν πιστεύει ότι το φαινόμενο είναι προσωρινό: "Οι μεγάλες επιχειρήσεις το δοκιμάζουν με σημαντικές επενδύσεις. Όπως οι χώροι για την αποθήκευση κενών παλετών με φιάλες... Αυτό ήταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες. "

 Με την αύξηση της δραστηριότητας του Van κατέστη δυνατή η επαναχρησιμοποίηση 2 εκατομμυρίων φιαλών για 15.000 πελάτες σε 18 μήνες δραστηριότητας, σημειώνει η Louise Motte. Με περισσότερες από 20.000 επαναχρησιμοποιημένες φιάλες κρασιού (το ορόσημο των 30.000 αναμένεται να επιτευχθεί στα τέλη Νοεμβρίου).

Άρθρο Alexandre Abellan

@Vitisphere