Η νέα τεχνολογία αφαιρεί τα ανεπιθύμητα αρώματα κατά την οινοποίηση


Μια νέα «έξυπνη επιφάνεια» έχει αποδειχθεί ότι αφαιρεί με επιτυχία τα ανεπιθύμητα αρώματα θείου από το κρασί, ανοίγοντας νέες ευκαιρίες για τους Αυστραλούς οινοποιούς.

Αναπτύχθηκε από επιστήμονες από το Αυστραλιανό Ινστιτούτο Ερευνών Οίνου (AWRI) και το Πανεπιστήμιο Flinders, με χρηματοδότηση από την Wine Australia και την υποστήριξη σε είδος από το Πανεπιστήμιο Flinders, η τεχνολογία βασίζεται στην εφαρμογή μιας λεπτής επίστρωσης πολυμερούς πλάσματος σε μια επιφάνεια και στη συνέχεια στην ακινητοποίηση νανοσωματιδίων σε αυτήν. επιφάνεια, η οποία στη συνέχεια συνδέεται ισχυρά με τις θειούχες ενώσεις του κρασιού.

Δοκιμές της νέας επιφάνειας, που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα στο περιοδικό npj Science of Food, https://drive.google.com/file/d/1tmkLwxye8FEqevH-snrszPgRDnTlF-39/view?usp=sharing

αφαίρεσαν έως και 45% του ελεύθερου υδρόθειου από το κρασί και η επεξεργασία ήταν επίσης αποτελεσματική στην αφαίρεση πιο πολύπλοκων ενώσεων θείου, όπως η μεθανοθειόλη.

«Ένα βασικό πλεονέκτημα της νέας προσέγγισης είναι ότι μπορεί να αναπτυχθεί εύκολα και να ανακτηθεί. Ουσιαστικά υπάρχει μια διαδικασία ενός σταδίου όπου η έξυπνη επιφάνεια προστίθεται απευθείας στο κρασί και στη συνέχεια αφαιρείται μετά από μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο». Ο κύριος επιστήμονας της AWRI Dr Mierczynska-Vasilev είπε.

Δεδομένου ότι οι επιφάνειες με νανομηχανική που αναπτύχθηκαν είναι ανεξάρτητες από το υλικό του υποστρώματος, υπάρχει επίσης δυνατότητα εφαρμογής τους σε διάφορους σχετικούς εξοπλισμούς κρασιού, όπως συσκευές φιλτραρίσματος, αεριστήρες, αποχετεύσεις, υλικά συσκευασίας ή πώματα.

«Το Εργαστήριο Βιοϊατρικής Νανομηχανικής στο Κολέγιο Ιατρικής του Πανεπιστημίου Flinders είναι ενθουσιασμένο που μπόρεσε να συνεργαστεί με το AWRI για να προσφέρει αυτήν την πρωτοποριακή τεχνολογία για τη βελτίωση της οινοποίησης» – δήλωσε ο καθηγητής Matthew Flinders Krasimir Vasilev, διευθυντής του Βιοϊατρικού Εργαστηρίου Νανομηχανικής.

Οι πτητικές ενώσεις θείου (VSCs) είναι μια ομάδα ενώσεων που συμβάλλουν σημαντικά στο άρωμα του κρασιού. Ενώ ορισμένες έχουν θετικούς ποικιλιακούς χαρακτήρες, άλλες συνδέονται με αρνητικά «αναγωγικά» αρώματα όπως «σάπιο αυγό», «καουτσούκ» και «κονσέρβα καλαμποκιού». Η διαχείριση αυτών των μη αρωμάτων είναι σημαντικό κόστος για τον αμπελοοινικό τομέα.

Η νέα έξυπνη επιφάνεια έχει αποδειχθεί ότι ξεπερνά την παραδοσιακή επεξεργασία οινοποίησης της προσθήκης θειικού χαλκού που χρησιμοποιείται συνήθως για την αποφυγή ανεπιθύμητων πτητικών ενώσεων θείου. Επιπλέον, σε αντίθεση με τον θειικό χαλκό, δεν προκαλεί αρνητικές επιπτώσεις στη γεύση.

Τα επόμενα βήματα στην ανάπτυξη των έξυπνων επιφανειών για ανάπτυξη στον αμπελοοινικό τομέα διερευνώνται επί του παρόντος.

Πηγή: Wine Titles Media