Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2022 αναμένεται και πάλι να είναι ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιοχές. Οι διαφορές μεταξύ των επιμέρους αμπελουργικών ζωνών και χωρών φαίνονται από την αξιολόγηση που μόλις δημοσίευσε ο Διεθνής Οργανισμός Αμπέλου και Οίνου (OIV). Προβλέπει όγκους μεταξύ 257,5 και 262,3 εκατομμυρίων εκατόλιτρων για την παγκόσμια παραγωγή οίνου το 2022.

Ο εκτιμώμενος μέσος όρος των 259,9 εκατ. εκατόλιτρων είναι περίπου 1% χαμηλότερος από τον όγκο του προηγούμενου έτους. Εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, αυτό θα είναι το τέταρτο συνεχόμενο έτος κατά το οποίο το παγκόσμιο επίπεδο παραγωγής θα είναι ελαφρώς κάτω από το μέσο όρο. Ωστόσο, ο OIV επισημαίνει ότι οι εκτιμήσεις δεν είναι ακόμη ακριβείς, καθώς δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες από τις μεγάλες οινοπαραγωγικές χώρες Κίνα και Ρωσία.

Ευρώπη
Στην ΕΕ, ο όγκος παραγωγής αναμένεται να είναι μέσος. Ενώ η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρουμανία και η Γερμανία, μεταξύ άλλων, αναφέρουν υψηλότερους όγκους συγκομιδής από ό,τι το προηγούμενο έτος, η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία συγκομίζουν μάλλον χαμηλούς όγκους. Τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση σε σχέση με το 2021 κατέγραψε η Ελλάδα (-29%), η οποία ανέφερε τον χαμηλότερο όγκο συγκομιδής των τελευταίων πέντε ετών.

Εκτός της ΕΕ, ο OIV βλέπει ένα νέο ρεκόρ όγκου 2,1 εκατ. εκατόλιτρα στη Γεωργία. Η Ελβετία αύξησε επίσης την παραγωγή της σε περίπου 1 εκατ. εκατόλιτρα, αυξημένη κατά 59% σε σχέση με τον περσινό χαμηλό όγκο.

Οι όγκοι συγκομιδής είναι σίγουρα ένα παράδειγμα του πώς ορισμένες χώρες υπέφεραν από την ξηρασία κατά τη διάρκεια του καλοκαιρινού καύσωνα. Χώρες όπως η Γερμανία και η Ελβετία, από την άλλη πλευρά, έτειναν να επωφεληθούν - εδώ, για παράδειγμα, η πίεση για μυκητολογικές ασθένειες ήταν σημαντικά χαμηλότερη σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

 

ΗΠΑ
Στις ΗΠΑ, προβλέπεται ελαφρώς χαμηλότερος όγκος συγκομιδής από ό,τι το 2021, με 23,1 εκατ. εκατόλιτρα. Αυτό θα είναι 4% κάτω από το προηγούμενο έτος και 6% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας. Ο συνδυασμός ζημιών από παγετό και καλοκαιρινής ξηρασίας είναι πιθανό να ευθύνεται γι' αυτό. Την τελευταία πενταετία, ο όγκος ήταν χαμηλότερος μόνο το 2020, όταν ήταν 22,8 εκατ. εκατόλιτρα.

Νότιο ημισφαίριο
Μετά από μια χρονιά ρεκόρ το 2021, οι αμπελουργικές χώρες του Νότιου Ημισφαιρίου παρήγαγαν συνολικά μάλλον μέτριους όγκους το 2022, παρά το γεγονός ότι όλες οι χώρες παρήγαγαν λιγότερο από το προηγούμενο έτος. Μοναδική εξαίρεση αποτέλεσε η Νέα Ζηλανδία: μετά από μια φτωχή συγκομιδή πέρυσι, φέτος σημειώθηκε ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής όλων των εποχών (3,8 εκατ. εκατόλιτρα, 44% πάνω από πέρυσι).

 

Συνολικά, το νότιο ημισφαίριο είναι υπεύθυνο για το 21% περίπου της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού το 2022.

Πηγή:Meininger's Wine Business International, OIV