Το άρθρο που ακολουθεί είναι το δεύτερο μέρος της ραδιοφωνικής συνέντευξης στο «Αllwinestories On Air» που μας δόθηκε από τον κ. Κυριάκο Κυνηγόπουλο τον Ιούνιο 2020.

 Θα θέλαμε να μας μιλήσετε για τη Burgundia.


Η Burgundia ιδρύθηκε το 1972 από τον Henri Mergey. Τότε ονομαζόταν Bourgogne Service Vins (BSV) και τον γνώρισα για πρώτη φορά το 1985. Στην συνέχεια αυτό το εργαστήριο αγοράστηκε από το ελβετικό γκρουπ SGS. Επρόκειτο για ένα τεράστιο γκρουπ με 52.000 άτομα προσωπικό σε 152 χώρες και ήμασταν το μόνο εργαστήριο οινολογίας. Το 1999 μου ζητήθηκε να φτιάξουμε ένα δεύτερο οινολογικό εργαστήριο κάτι και το οποίο και έκανα στο Stellenbosch στη Νότια Αφρική. Αλλά μετά από 17 χρόνια δουλειάς από το 1988 που κατείχα την θέση του διευθυντή του εργαστηρίου μέχρι το 2005, αποφάσισα να εργαστώ για μένα. Έγινε έτσι η μεγάλη αλλαγή από SGS Oenologie σε Burgundia.


Το όνομα δεν είναι τυχαίο. Είναι προς τιμήν του αείμνηστου φίλου μου, Luigi Veronelli, ενός  μεγάλου δημοσιογράφου και κριτικού του κρασιού, ο οποίος κάποια μέρα έγραψε για μένα ότι δοκίμασε μία Bonarda στην Ιταλία και κατάλαβε αμέσως ότι ήταν του Έλληνα, του Κυριάκου. Είπε χαρακτηριστικά: “η πιο Grande Oenologo di Grecia di Francia di Burgundia”. Και εις ανάμνηση αυτής της λέξης, ονομάσαμε το εργαστήριο Burgundia Oenologie.


Έχετε πει πως μεγάλο σας πλεονέκτημα στη Burgundia, είναι ότι γνωρίζετε εκ των προτέρων πως θα είναι το κρασί. Αυτή την τεχνογνωσία πως τη μετακυλύετε στο τελικό προιόν;


Στη Βουργουνδία όλα γίνονται πολύ εμπειρικά. Την εβδομάδα που μας πέρασε(20-30/5/2020)  απαλλαγήκαμε από την αγχώδη εργασία μας μέσα στους αμπελώνες. Για το Chardonnay ξέρουμε ότι σε 100 μέρες τρυγάμε.

Είναι απίστευτος  αυτός ο εμπειρισμός. Μετά από τόσα χρόνια που ζω στην Βουργουνδία, μπορώ να καταλάβω ότι είμαστε + - 1 βδομάδα πριν τον τρύγο. Έτσι σώσαμε χρονιές όπως το 2003 που τρυγήσαμε στις 18 Αυγούστου, όταν εντοπίσαμε το λάθος. Συνήθως κοιτάμε τη θεωρητική ημερομηνία τρύγου, παρατηρούμε τις αναλύσεις της φαινολικής ωρίμανσης για τα κόκκινα, η οποία είναι η πιο φυσιολογική για τα λευκά. Από μια χρονική στιγμή και μετά αρχίζουμε και δοκιμάζουμε τις ρώγες. Τις δύο τελευταίες εβδομάδες αυτή η ειδίκευση μας επιτρέπει με τη γεύση και με το άρωμα που αφήνει το σταφύλι μέσα στο στόμα, να καταλάβουμε πως θα είναι η χρονιά. Στη συνέχεια με τη βοήθεια των αναλύσεων βλέπουμε το προφίλ. Δεν είναι μόνο να καθορίσουμε και να πούμε ότι η ιδανική μέρα τρύγου είναι όταν έχουμε 800 mg ανθοκυάνες ή όταν έχουμε 1200 mg ανθοκυάνες. Σίγουρα δεν είναι το ίδιο αποτέλεσμα, οπότε κάνουμε τα ρεγκλάρισματα. Οι οινολόγοι δεν έχουν σε τίποτα να ζηλέψουν από τους μηχανικούς της Formula1. Κάνουν όλοι τα ρεγκλάρισματα  και ύστερα τρέχουν με την Formula1, οι αμπελουργοί.  Εμείς είμαστε κρυφοί, δε μας ξέρει ο κόσμος. Αποφασίζουμε διάφορες τεχνικές όπως το pegeage, το delestage, η πρώτη εκχύλιση που αλλάζει από χρονιά σε χρονιά και αυτό το γνωρίζουμε, αφού έχουμε κάνει τα reglans, ώστε να αφήσουμε τη χρονιά να εκφραστεί. Επειδή κάθε χρονιά δεν είναι ίδια. Τη χρονιά την επηρεάζει ο καιρός, γιατί η δουλειά γίνεται τέλεια στο έδαφος και όλη η φροντίδα που γίνεται στο αμπέλι.

 

.


Ποια είναι η άποψή σας για το ελληνικό κρασί σε σχέση με τις άλλες χώρες παραγωγής.


Έχουν γίνει τεράστια βήματα και το διαπίστωσα το 2003, όταν ήρθα για μία ομιλία μου στο Οινόραμα. Ήταν ευκαιρία για μένα να ανοίξω μία πόρτα που θα μου επέτρεπε να γυρίζω όσο γίνεται πιο συχνά στην πατρίδα μου. Δέχτηκα προτάσεις συνεργασίας και μέχρι την κρίση το 2008 ερχόμουν κάθε μήνα, λόγω αυτών των συμβολαίων συνεργασίας. Στην Ελλάδα τα πράγματα ξεκίνησαν αντίστροφα. Έγιναν πρώτα βήματα στο κρασί, ενώ έπρεπε να ξεκινήσουν από το αμπέλι. Νομίζω τώρα ξαναγύρισαν στο αμπέλι. Τώρα πρέπει να γίνει το τρίτο βήμα. Γιατί τεχνολογικά κρασιά είναι εύκολο να φτιάξεις. Με την τεχνολογία μπορούμε να βοηθήσουμε και να διορθώσουμε τη φύση. Varietal κρασιά από Ασσύρτικο, Μαλαγουζιά, Viognier με έκφραση της ποιότητας μπορούμε να φτιάξουμε. Στο τελευταίο που είναι το πιο δύσκολο βήμα, δηλαδή είναι να ανακαλύψουμε που υπάρχουν πραγματικά terroir και να φτιάξουμε ποιοτικά κρασιά. Τα δύο πρώτα βήματα νομίζω ότι τα πέτυχε η Ελλάδα.

Επίσης στην Ελλάδα θεωρώ πως πρέπει να δημιουργήσουμε κάποιες γέφυρες. Τα παράπονα ορισμένων πως δεν τους παρομοιάζουν με τον Angelo Gaja που έκανε επανάσταση στο Piemonte ή τον Piero Antinori, που άλλαξε την Τοσκάνη, μας οδηγούν στο συμπέρασμα πως για να τους φτάσουμε πρέπει να τους γνωρίσουμε, να τους συναντήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις και να δημιουργήσουμε γέφυρες με πολλές χώρες. Είναι λίγο κλεισμένη η Ελλάδα στο θέμα του κρασιού, πρέπει να ανοίξει τα σύνορα και τις γέφυρες και σε άλλες χώρες παραγωγούς, να γίνονται ανταλλαγές γεύσεων και ιδεών και το ελληνικό κρασί να μπει γρήγορα στη μεγάλη οικογένεια, όπως το έκανε πολύ επιτυχημένα και η Αυστρία. Είμαστε λίγο μακριά και εγώ βέβαια είμαι έτοιμος να βοηθήσω σε όλα αυτό.

 

Κύριε Κυνηγόπουλε σας ευχαριστούμε πάρα πολύ για αυτή σας την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη και τεχνική και συναισθηματική και θα ήθελα να σας πω ότι θα χαρώ πολύ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να σας επισκεφθώ στη Βουργουνδία και να κάνουμε ένα εκτενές αφιέρωμα για το Αllwinestories.

 

 Bεβαίως θα είναι μεγάλη μου χαρά να σας υποδεχτώ στην Βουργουνδία, να ταξιδέψουμε στον αμπελώνα, να δείτε αυτές τις διαφορές στην Code de Nuits με τα υπέροχα Grands Cru, να κάνουμε την υποχρεωτική στάση στη Romanee-Conti και στα υπόλοιπα μεγάλα αμπελοτόπια. Να πάρετε συνέντευξη από πολύ σπουδαίους ανθρώπους της Βουργουνδίας, οι οποίοι θα σας πουν κυρίως τι έγινε και η Βουργουδία κατέχει κορυφαία θέση στον παγκόσμιο αμπελώνα.

Photo Credit: Kyriakos Kynigopoulos